Shop menü

LLAMA DRÁMA ALAKULT KI A METÁNÁL

Nagyon úgy fest, hogy a Llama körül nincs minden rendben, és egyre több szakembert veszít a nagy nyelvi modell.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Llama dráma alakult ki a Metánál

A Meta az elmúlt években rengeteg energiát fektetett a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, és a vállalat előbb elindította a Llama modellt, mostanra pedig előrukkolt a Llama 2-vel is. Folyamatosan hangsúlyozta a cég, hogy a fejlesztéseit transzparensen biztosítja minden érdeklődő számára, és ezeket többnyire ingyenesen lehet alkalmazni. Állítólag érdeklődők sincs hiány, mégis baj van a nagy nyelvi modellek háza táján.

Folyamatosan arról beszélt a Meta, hogy nagy érdeklődés övezi a Llama modelleket. Először a cég 2023 februárjában beszélt ezekről, amikor a Microsoft bejelentette a Bing átalakítását és a kollaborációját az OpenAI-jal. Júliusra a cég elindította a Llama 2 nyelvi modellt is, amit már a Meta is a Microsoft partnereként tett meg. Három különböző méretben vált elérhetővé a modell, és egészen érdekes megoldásokat húzott fel erre a cég. Legutóbb már arról számolhattunk be, hogy programozásra használható eszköz is jön Code Llama néven.

Azonban a The Information most azt hozta nyilvánosságra, hogy komoly gondok vannak a platform körül. Egyre több szakember távolodik el a Llama fejlesztésétől, és inkább konkurens megoldásokon kezdenek dolgozni. Kutatókat, fejlesztőket, mérnököket veszít a csapat, ami biztosan nem marad majd jelentős következmények nélkül. „A Meta Platforms az elmúlt hat hónapban megjelent nagy nyelvi modelljei, a Llama és a Llama 2, elismerést vívtak ki a vállalatnak, mivel ingyenes, nyílt forráskódú alternatívát kínálnak az OpenAI és az Anthropic modelljeivel szemben. A Llamán dolgozó tudósok és mérnökök egy része számára azonban ez a dicséret túl kevés és túl késő volt” – áll a jelentésben.

Galéria megnyitása

A belső információkon alapuló jelentések szerint a Metától mostanra távozott azoknak a dolgozóknak a jelentős része, akik eredetileg a Llama létrehozásában és megalkotásában szerepet vállaltak. A szakemberek több mint fele úgy döntött, hogy teljesen hátat fordít a vállalatnak és a korábbi munkájának, hogy más szolgáltatások fejlesztésén dolgozzon. Az a hír járja, hogy nagyon sok volt a belső feszültség az utóbbi időben, és ebből lett elege egyre több mérnöknek és kutatónak.

Minden részlet nem ismert annak kapcsán, hogy mi zajlott a színfalak mögött, de például belső harcokról lehet hallani, amit a szükséges számítási kapacitásért kellett vívnia a fejlesztőknek. Több modellen is dolgozik a Meta a színfalak mögött, és elvileg a cégnek nincs annyi forrása, hogy mindenkinek elegendő számítási kapacitással tudjon szolgálni, ez pedig igencsak kellemetlen helyzetet teremt.

Sok dolgozó egyszerűen nem látott reményt a Metánál arra, hogy az állapotok javulhatnak, és elkeseredettségükben határoztak úgy, hogy akkor inkább egy másik vállalatnál próbálnak szerencsét. Nem arról van szó, hogy egy konkurens szívta fel a céget elhagyókat, hanem úgy hírlik, hogy különböző helyeken kötöttek ki a szakemberek. Most bőven van lehetősége azoknak a fejlesztőknek, kutatóknak, mérnököknek, akik a mesterséges intelligencián szeretnének dolgozni.

A Meta arról számolt be, hogy a Llama 2 40 százalékkal több adaton edződött, mint a nagy nyelvi modell első generációja, és egyéb szempontból is komplexebb volt a betanítási folyamata. Ez pedig meghatározta a szolgáltatás hatékonyságát. A mostani információk alapján pedig ez akár még jobb is lehetne, ha a vállalat képes lenne megfelelő körülményeket biztosítani a szakemberei számára.

Az, hogy a Llama környezetéből elszállingóznak az eredeti alkotók, mindenképpen komoly aggályokat vet fel. Bizony benne van a pakliban az, hogy a továbbiakban nem lesz képes ugyanolyan hatékonyan továbbfejleszteni a Meta a különböző megoldásait. Emiatt pedig akár azok is aggódhatnak, akik a Llama modellel kezdenek dolgozni. Bizony nem kizárt, hogy akár a partnerek elkötelezettsége is meginoghat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére