Shop menü

SORBAN JÖNNEK A PROGRAMOZÁST SEGÍTŐ MI SZOLGÁLTATÁSOK

Rövid időn belül két nagy fejlesztő is előrukkolt a saját programozó generatív mesterséges intelligenciájával, és ez még csak a kezdet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Sorban jönnek a programozást segítő MI szolgáltatások

Már a ChatGPT megjelenését követően hamar kiderült, hogy a chatbotokat hatékonyan lehet használni még programozásra is. Minden azon múlik, hogy a platform mögött álló nagy nyelvi modell mire képes, illetve hogy a felhasználók mit tudnak ezekből kihozni, hiszen mostanra nem egy példát lehet arra mondani, hogy bizony a fejlesztőket is meglepetésként érte, hogy a kreatív elmék mit ki nem tudnak találni.

A ChatGPT-t, a Bardot és a Binget is próbálták arra használni, hogy programozásban segédkezzenek, és bizonyos esetekben ezekből egészen sokat ki lehetett hozni. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy egyik megoldást sem kifejezetten arra alkották, hogy programozzanak. A Stability AI viszont nemrégiben előrukkolt a világ első olyan nagy nyelvi modelljével, melynek már a kódolás lett az elsődleges feladata.

A StableCode az alapoktól arra lett tervezve, hogy támogatást biztosítson a programozók számára, és megfelelő parancsok segítségével létre tudjon hozni egészen komplex kódrészleteket is. Az újdonság a fejlesztők elképzelése szerint a napi munkát lényegesen képes felgyorsítani, nagyon sok munkafolyamat lerövidülhet. Kiváltképp hozzáértő kezekben elképesztően jó eszköznek bizonyulhat majd a StableCode.

Galéria megnyitása

Nemcsak a munkában lehet majd hasznát venni a szoftvernek, hanem egyéb funkcióval is szolgál majd. Képes segíteni a tanulásban a felhasználók számára. A StableCode használatával az emberek magasabb szintre emelhetik a programozó képességüket. A vállalat szerint ugyanis fontos az, hogy az emberek nagy tudás birtokában legyenek, mert csak akkor tudják igazán jól kihasználni az MI „társukat” a munka során.

Python, Java, C, JavaScript és egyéb programozási nyelvek ismer a StableCode, és a felhozatal folyamatosa bővülni fog. 560 billió tokennel lett tréningezve a szolgáltatás, ami egészen döbbenetes számadat. Képes lesz hosszasan kontextusban maradva zsonglőrködni a különböző blokkokkal a munka során, lehet majd használni egy vagy akár több sor automatikus kiegészítésére is.

Nagyon vonzó lehet a programozók számára, amit a StableCode nyújtani képes, és nem kellett sokáig várni arra, hogy egy újabb hasonló szolgáltatás is előlépjen. A Meta ugyanis a napokban bejelentette a Code Llama nagy nyelvi modellt, melyre a cég úgy hivatkozik, hogy ez lesz a legkorszerűbb kódgenerálásra fejlesztett rendszer, amit lehetőség lesz természetes nyelvi parancsokkal és meglévő kódokkal kombinálva használni.

Mint az eddigi legtöbb Metától származó generatív MI és nyelvi modell eszköz, a Code Llama is ingyenesen használható. Külön kiemelte a vállalat, hogy kutatóknak és kereskedelmi partnereknek is szabadon hozzáférhetővé tette. A hátterét a Llama 2 biztosítja a szolgáltatásnak, és három különböző modellben lesz ez igénybe vehető. Lesz egy alapozó kód modell, egy olyan változat, ami kifejezetten a Phytonhoz lesz speciálisan felkészítve, és egy olyan is, mely az egyszerű parancsszavakhoz igyekszik megfelelő kódokkal szolgálni.

Galéria megnyitása

A Meta saját belső vizsgálatai szerint a Code Llama felülmúlja majd teljesítményben a jelenleg elérhető LLM rendszereket programozásban. Arról azonban nem szólt a fáma, hogy a StableCode ellenében vajon mit mutat majd. Ezt a szolgáltatást 500 billió tokennel tanították, szóval ebből a szempontból nagyon hasonló a két megoldás. A Meta felkészítette a Code Llamat a Llama 2 mind a három méretére, a 7B, a 13B és a 34B modellekkel egyaránt használható lesz.

A vállalat ugyancsak a közelmúltban azt is bejelentette, hogy a Qualcomm és a MediaTek következő csúcskategóriás rendszerchipjei képesek lesznek helyben futtatni okostelefonokon, táblagépeken a Llama 2-t. Ez azt jelenti, hogy akár még olyan offline kódolást segítő alkalmazás is készülhet a jövőre mobilokra, amit bármikor segítségül lehet hívni. Akár komplex programozási feladatok alkalmával vagy például egy hibaelhárításban egy stabilan elérhető segítség mindig jól jöhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére