Lips: Number One Hits - Énekelj velünk

Itt az ősz, ideje bevonulni a szobába, és ha már ott vagyunk, összehívhatjuk a haverokat is egy karaoke bulira. A zenét pedig az új Lips szolgáltatja!

Lips: Number One Hits - Énekelj velünk

I. oldal

A karaoke alapeleme minden házibulinak, valahogy úgy, mint a sör, a stroboszkóp, vagy a tízkor már átkiabáló, TV-t bömböltető szomszédasszony. Régen viszont nem volt könnyű egy ilyen programot megszervezni, vagy pénz, vagy kapcsolat kellett mindenhez, kezdve a zenei összeállítástól a méregdrága, más célt nem is szolgáló karaoke machine berendezésig. A Konaminak köszönhetően aztán végre a nagy tömegekhez is eljuthatott a szórakoztatás ezen válfaja, 1993-ban ugyanis megérkezett Karaoke Revolution, majd rá egy évre a Sony is kiadta saját gyártású játékát, a PS2-es SingStart, mely azóta is ugyanolyan töretlen sikernek örvend. A recept mindkét esetben egyszerű volt: a zene alatt videoklip ment, kiírták a szöveget, a játékhoz mellékelt két mikrofon segítségével pedig párosával is énekelhettek az erre vállalkozók, nem kellett egyedül szégyenkezni a pódiumon. A SingStar azóta több mint húsz folytatást élt meg, sőt most már az EyeToy és a Playstation Eye kamerákkal is kompatibilis, ami valósággal megduplázza a játékélményt.

Az idők során volt némi mozgolódás a konkurencia felől, a Disney elkészítette a Sing it sorozatot, jött a PC-s Ultrastar, a Wii-s Boogie, sőt még a Guitar Hero és a Rock Band játékokba is bekerült az éneklés lehetősége. A stílus igazi forradalmasítója viszont az Xbox 360-ra tavaly novemberben debütált Lips volt, mely rengeteg új szórakoztatóelemekkel dobta fel a klasszikus karaoke játékmenetet.

A Lips-hez mellékelt mikrofonok nem mindennapi kiegészítők voltak. Azon kívül, hogy a rajta lévő ledek a zene dallamára világítottak, még érintésre, és súlyra is nagyon meggyőzőnek bizonyultak, illetve a bennük lévő mozgásérzékelőknek hála a játékmenet is több érdekességgel egészülhetett ki. Ha például a mikrofont kézbe véve tapsoltunk, akkor különleges hangeffekteket lehetett előcsalni, mintha csak egy cintányért, vagy egy csörgődobot fognánk éppen. A játék ráadásul nem csak az énektudásunkat, de a színpadi teljesítményünket is pontozta, a mikrofon ugyanis képes volt érzékelni, hogy táncolunk-e éneklés közben, és ha úgy gondolta, hogy aktívak vagyunk, akkor plusz jutalmakban részesített. De nem csak önállóan lehetett lötyögni, olykor felvillant egy kis stilizált figura is a képernyőn, mely megmutatta, hogy most éppen milyen ugró, forgó, karlendítő, vagy egyéb mutatványt vár el tőlünk a játék. A Lips nagyot alakított tavaly, s bár a készítők akkor azt mondták, hogy az új részek folytonos piacra dobása helyett inkább a DLC-kre mennek rá, idén ősszel mégis megérkezett az új epizódként beharangozott Lips: Number One Hits.

II. oldal

A Lips: Number One Hits újdonságainak listája igencsak véges, sajnos inkább csak amolyan kiegészítőként lehet felfogni a lemezt, mintsem teljes értékű játékként. De rögtön az indításnál ott van például az újdonsült mikrofon tutorial, mely elmagyarázza nekünk a kiegészítő szinkronizálásának menetét: be kell kapcsolni a mikrofont, 5 másodpercig lenyomva tartani a gombját, majd a gépen is megbökni a szinkronizálót, és ha kék-zöld váltakozó fényeket látunk, akkor minden rendben is van. Erre amúgy nagy szükség volt, mert a folyamat nem egyértelmű, a kis súgó papírka meg az első dolog, amit az ember elveszít a felszerelésből. Ezen kívül újdonság még a töltések alatt látható, különböző pontszerző ötleteket adó Lips Tips, illetve az Avatar támogatás is, ami a kis Xbox figuránkat tölti be a játékba, hogy az különböző instrukciókkal lásson el minket a koncert alatt.

Lecserélték a menüt is, a régi kis diszkrét ikonok helyett ezúttal egy tévéstúdióra hasonlító színes, inger-gazdag berendezést láthatunk a képernyőnkön. A pontok viszont nem változtak, a Sing ikonra nyomva tudunk számot választani az énekléshez, a Freestyle-ban lehet betölteni a saját MP3-jainkat, a My Lips szolgál a multiplayer lehetőségekre, míg az Experience alatt találjuk a különböző beállításokat és finomhangolásokat. Itt választhatjuk ki a menüben szóló dallamot, de elemkímélő lehetőségként kikapcsolhatjuk a mikrofonok led világítását, illetve a zajkeltő eszközöket is.

Fellépésünk előtt dönthetünk, hogy egyedüli, versus, vagy co-op módban kívánunk énekelni, a játék pedig ettől függően pontozza a teljesítményünket. Ezután választhatunk, hogy az eredeti videoklipet kívánjuk-e megtekinteni közben, vagy legyen-e egy készítők által készített saját animáció, majd hogy a teljes szám szóljon-e, netán csak egy rövidített változatot halljunk. Ugyanezen a képernyőn vannak a Lips nagyszerű hangulatát megalapozó mini játékok is, melyek mind-mind különböző kihívást nyújtanak. A Vocal Fighters-ben egymást kell kiejteni minél jobb énekléssel, a Kiss-ben a szerelmes pár akkor talál egymásra, ha mindkét játékos ügyesen dalol, míg a Time Bomb esetében egy égő kanócra kell mindig ráönteni az éneklésünkkel megkeresett pohár vizet. Jópofa mindegyik, ajánlatos őket kipróbálni, ha arra kerül a sor.

III. oldal

A zenei felhozatalt tekintve változatos lett a Number One Hits. Legjobban a popot kedvelőknek kedveztek ezúttal, a régi idők slágereiből például ott van a Pet Shop Boys: Always on My Mind, a GTA-ból is ismert Cutting Crew: Died In Your Arms Tonight, a Culture Club: Karma Chameleon, a Robbie Williams: Millennium, vagy a The Beach Boys: I Get Around száma, illetve az újak közül olyan slágerek, mint a Fergie: Big Girls Don't Cry, a Lily Allen: The Fear, a Lady Gaga: Just Dance, a Mariah Carey: Touch My Body, vagy a Coldplay: Viva la Vida. Persze az all-time favorit hip-hop és RNB stílus is képviselteti magát, van például LL Cool J: Around the Way Girl, 2 Pac: California Love, Rihanna: Disturbia, Akon: Don't Matter, és Black Eyed Peas: Don't Phunk With My Heart is.

A házibulik önfeledt tombolásához az Aqua: Barbie Girl, a DJ Ötzi: Hey Baby, és a Bobby McFerrin: Don't Worry be Happy szolgáltatja az alapot, de a lista még nem ér itt véget. A tömegárukon kívül akad ugyanis némi rock is, ott van rögtön a Plain White T's: Hey There Delilah, a Nickelback: How you Remind Me, vagy a Beck: Loser, melyek bár javarészt a zúzósabb stílus felé nyitnak, azért még meghallgathatóak bárki számára. Persze aki kemény rockra vágyik, annak a Lips helyett a Rock Band vagy a Guitar Hero ajánlott, ott is lehet simán énekelni, és ami a legjobb, hogy a Lips-hez mellékelt mikrofonok még kompatibilisek is ezekkel. Már csak egyet nem értünk: mi a fenét keres a lemezen a Tokio Hotel?

A tracklistbe vágó érdekesség, hogy ha rendelkezünk a tavaly megjelent eredeti Lips-szel, akkor a számválasztóból elérhetjük a régi felhozatalt is, illetve ha megunnánk ezt a jó kétszer negyven muzsikát, akkor ott vannak még a DLC-k is, melyből az idők során immáron több mint 110 gyűlt össze a LIVE-on, és mindkét Lips játékba betölthetőek. Persze továbbra sem muszáj kötelező jelleggel vásárolnunk, a játék ugyanis hagyományos MP3-akat is le tud játszani, csak csatlakoztatnunk kell a Zune-unkat vagy a pendrive-unkat az Xbox 360-hoz, a rendszer pedig máris felismeri a rajta lévő dalokat. Persze az ilyesfajta ingyenességnek ára is van, a zenékhez ugyanis nincs szövegezés, és a videoklipek helyett is csak egy random kisfilmet láthatunk. De legalább így nyomhatunk egy kis Eddát, Republicot és Ákost is, amikor csak akarunk!

IV. oldal

Sajnos a Lips: Number One Hits nem hozott annyi újdonságot, mint vártunk tőle. Az új zenéken kívül alig kaptunk valamit, friss játékmódok és forradalmi újítások híján pedig nem nevezhető komoly folytatásnak a játék, de talán nem is szánták annak. Ez már abból is látszik, hogy a Hits nem kapott saját adatlapot a dashboardunkban, csak az alap játékot egészíti ki 250 Gamerscore-nyi új achievementtel, ez pedig valljuk be alig több, mint amit egy olcsó Live Arcade címtől szoktunk kapni.

Ami az értékelést illeti, az újdonságok hiányán kívül minden tekintetben maximálisan kielégítően teljesített a játék. A Number One Hits csomaghoz ugyanazok a jó minőségű, fekete és fehér színben pompázó mikrofon kiegészítők járnak, mint amit a régi címhez is kaptunk, a többnyire nagy felbontású videoklipeknek köszönhetően a látvány se rossz, illetve a mozgásérzékelők miatt újra részünk lehet abban a remek, táncolós, bulizós élményben, mely az előző Lips játékot is naggyá tette.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward