Lilly Looking Through – Lilly ezt benézte!

Bár a látvány tekintetében megvett bennünket Lilly kalandja, sajnos a kevés tartalom az indei játékok esetében sem bocsánatos bűn.

Lilly Looking Through – Lilly ezt benézte!

1. oldal

A testvéri kötődés erejét ábrázoló alkotások nem tekinthetőek túl gyakorinak a játékvilágban, úgy látszik ez a téma nem ragadja meg annyira az írókat és tervezőket, mint a folyamatos akció. Találni persze példát ennek feldolgozására, ilyen volt a tavalyi Brothers: A Tale of Two Sons is, ami ráadásul olyan jól sikerült, hogy nem egy díjat meg is nyert, hála nagyszerűen tálalt történetének és hangulatának. Most ismét egy hasonló alkotás került a kezeink közé, igaz ebben nem szerepel olyan erőteljesen ez a téma, mint az imént említett Brothers-ben. Viszont a Lilly Looking Through címszereplője is kénytelen belevágni egy kalandos utazásba, ugyanis testvérét egy rejtélyes piros szalag elszakította tőle, és egyre messzebb és messzebb hurcolja. A Geeta Games által fejlesztett alkotás egy point and click kalandjáték, mely szépen megrajzolt 2D-s háttereket és hasonló technikával megalkotott (bár kevésbé jól kinéző) karaktereket használ. Az eddigi kritikák egy elragadó, kellemes játék képét festették elénk, így nagy kedvvel vetettük bele magunkat Lilly kalandjába.

Kezdetben működött is a varázslat, éreztük, hogy valami különlegesbe csöppentünk. Miután hősünk testvére eltűnt, Lilly-vel folyamatosan próbáltunk a nyomában maradni, egyik pályáról a másikra haladva. Már az első helyszínen is el voltunk ragadtatva attól, hogy a Geeta Games grafikusai milyen szép környezetet varázsoltak a monitorunkra. Nem kell különféle újgenerációs effektekkel telezsúfolt látványra gondolni, inkább tűnik egy kézzel festett, színekben gazdag képnek az egész, mint egy videójátéknak. Aki fogékony az ilyen megjelenítésre, az imádni fogja az elé táruló tájakat és környezetet, ugyanis gyönyörűen fest az egész. Lilly karaktere ugyan kissé rontja az összképet, mivel a modellje nagyon elüt a háttértől, ám ez különösebben nem zavart bennünket. Már csak azért sem, mert az andalító háttérmuzsika azonnal visszarántott minket a játék világába.

Az animációk nem túl összetettek, de egyszerűségükben jól festenek, ugyanakkor minden mozdulat nagyon lassan zajlik le a képernyőn, ami egy idő után zavaróvá válik. Ha azt mondjuk Lilly-nek, hogy menjen oda egy karhoz, és húzza meg azt, akkor komótos tempóban „vonszolja” oda magát, majd aktiválja a kért tárgyat. Ráadásul egy-egy interakció után mindig várnunk kell egy másodpercet, és csak utána kapjuk meg ismét az irányítást. Ez talán nem tűnik soknak, de a századik alkalommal, amikor gyorsan túl akarunk lenni egy logikai feladványon, már ráncoltuk miatta a szemöldökünket. Meglehetősen korlátozottak egyébként a lehetőségeink a pályákon történő mozgásnál. Nem tudjuk tetszőlegesen mozgatni Lilly-t, hanem vannak bizonyos tárgyak, pontok, amikkel módunkban áll kezdeni valamit, és csak azokra tudunk kattintani, aktiválva, odébb húzva őket.

2. oldal

Ez a fajta megkötés nem válik a játék javára, hiszen nagyon megkönnyíti a továbbjutást az egyes pályákon. A különféle logikai feladványok szinte egyáltalán nem dolgoztatják meg a szürkeállományunkat, hiszen csak kattintgatni kell azokra a dolgokra, amikre lehet. Összesen 10 helyszín kapott helyet a Lilly Looking Through-ban, és ezekből összesen 3 akadt, ahol volt olyan puzzle, ami gondolkodásra késztetett bennünket. És bár ez a pár darab tényleg jól sikerült és ötletes fejtörő volt, a többi pálya meg sem közelítette őket. Pedig akadt volna még egy jól sikerült játékelem, aminek segítségével emelhették volna a színvonalat a készítők. Arról van szó, hogy hősünknek van egy speciális szemüvege, amit ha felveszünk, akkor környezetünk egy másik formáját láthatjuk. Ez persze nem forradalmi ötlet, hasonló van például a Giana Sisters nevű platformerben is, de itt most nem sikerült jól kiaknázni a mechanikában rejlő lehetőségeket.

Az alapelgondolás jó volt, mert azért ha nem is sokkal, de kicsit furfangosabbak lettek a fejtörők, hiszen egyszerre két világot kell szemmel tartanunk. Például az egyik helyszín alapesetben egy vízzel borított romos ház, ám ha szemünkre húzzuk okulárénkat, akkor annak egy korábbi, ép állapotát láthatjuk. Olyan is akadt, hogy egy magaslatról elrugaszkodva, még a levegőben kellett nézetet váltanunk, hogy egy olyan helyen érjünk földet, amit másképp nem tudtunk elérni. Így két párhuzamos világban kell feladatokat megoldanunk, néha kombinálva a kettő „dimenziót”. Sajnos mint mondtuk, a fejlesztők meglehetősen fantáziátlanok voltak e „fícsör” alkalmazásakor, így kevés ötletesen sikerült puzzle-t találni az egyes helyszíneken. A könnyű fejtörők miatt egy huzamban, maximum két és fél óra alatt ki lehet játszani ezt a kalandjátékot, ami nagyon kevés azért a 2.500 forintért, amennyibe kerül.

Védekezésként fel lehetne hozni, hogy nem minden kalandjátékba kellenek komoly fejtörők, hiszen például a Walking Dead, vagy épp a Wolf Among Us sem erről híres. Igen ám, de azok az alkotások komolyan kidolgozott történettel, és elágazó cselekményszálakkal kompenzálják e hiányosságukat, míg a Lilly Looking Through hihetetlenül gyengén teljesít e téren. Kisebb túlzással élve azt mondhatnánk, hogy nincs is története a játéknak, csak egymástól független helyszínek sorozatából áll. Annyit megtudunk, hogy Lilly a testvére nyomában van, de nem nagyon hallhatunk párbeszédeket, nem bukkannak fel új karakterek, tulajdonképpen nem történik semmi érdekes. Bocsánat, helyesbítek, az utolsó percben egy pillanatra (szó szerint) előkerül a testvérpár egy rokona, de csak mond pár szót, és el is tűnik. Ezt követően pedig egy hatalmas cliffhangerrel le is zárul a játék, csak hogy teljes legyen az arculcsapás.

A Geeta Games alkotása olyan érzetet kelt, mintha egy demó lenne. Egy teljes játék első 1-2 órája, ami ízelítőt ad a ránk váró kalandokból. Igen ám, de a demókért jobb helyeken nem szokás pénzt kérni, míg a Lilly Looking Through beszerzéséhez 10 dollárt kell kicsengetnünk. Egy rendkívül rövid, halovány történettel és fejtörőkkel megáldott kalandjátékért márpedig ez nem jó ajánlat, 5 zöldhasú egy fokkal elfogadhatóbb lenne. Elképzelhető, hogy lesz újabb epizódja a játéknak, hiszen a vége szinte követeli magának a folytatást, de jelen állapotában legfeljebb a hangulata miatt érdemes foglalkozni vele, ugyanis az tényleg csodás lett. Nagyon szépen megalkotott helyszíneken vezethetjük végig Lilly-t, miközben kellemes zene szól, ami egy ideig elfedi az ember elől a hiányosságokat. Ám hamar rájöhet a vásárló, hogy a kiváló atmoszférán és 1-2 jól sikerült puzzle-ön kívül nincs több a játékban, ez pedig az indie fejlesztőknél is kevés az üdvösséghez.

[bold]Értékelés: 5/10

Platform: PC[/bold]

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward