Letartóztatták a Lizard Squad egyik tagját

Legalábbis valószínűleg, mert ezen a ponton még semmi nem bizonyított. A letartóztatott egyébként egy brit tinédzser.

Letartóztatták a Lizard Squad egyik tagját

A mai napon a brit rendőrség letartóztatott egy tinédzsert Merseyside-ban. A brit kiberbűnözéssel foglalkozó egységek és az FBI közös nyomozása során bukkantak az illetőre, akiről úgy gondolják, köze van a Microsoft és a Sony elleni kibertámadásokhoz.

A letartóztatott pontos kora nem ismert: a BBC News szerint 18 éves, a Sky News azonban csak "tinédzsert" említ. Mivel egyik cikk sem közli a nevét, arra lehet következtetni, hogy a Sky Newsnak van igaza és 18 éven aluli. A srácot nem csak a Microsoft és a Sony ellen irányuló DDoS-támadások miatt verték bilincsbe, de vádolják halálos fenyegetésekkel, továbbá azzal is, hogy illegálisan fért hozzá bizonyos szervereken tárolt információkhoz és adatokhoz.

Ez még nem minden. Az illetékes hatóságok szerint a fiúnak köze van több, az Egyesült Államokban mostanában elkövetett swattinghoz is. A swatting ugyebár az a közelmúltban "divatossá vált" aljasság, amikor valaki névtelenül egy annyira súlyos bejelentést tesz a rendőrségnél (egy ártatlan személy ellen), hogy a rendőrök kénytelenek taktikai egységekkel reagálni, és jellemzően lerohanni az illető házát/lakását.

Craig Jones, a brit kiberbűnözés elleni egység vezetője elmondta, a mostani akció egy remek példa arra, hogyan tudnak hatékonyan együttműködni különböző országok hatóságai. Megjegyezte ugyanakkor, hogy még csak a nyomozás elején járnak, és további közös munkára lesz szükség az FBI-jal a teljes elszámoltatáshoz.

A szintén az ügyön dolgozó Peter Goodman "fontos letartóztatásnak" nevezte a mostani esetet, melyben egy "olyan brit állampolgárt vettek őrizetbe, akiről azt gyanítják, hogy komoly és szervezett nemzetközi kiberbűnözésben vett részt".

Ez már a második letartóztatás, aminek vélhetően köze van a Lizard Squadhoz. Az elsőt december 31-én hajtották végre a hatóságok a szintén brit Twickenhamben, ahol a 22 éves Vinnie Omari csuklóján kattant a bilincs. Őt egyébként óvadék fejében szabadon engedték március 10-ig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward