Leonard Nimoy és a videojátékok

Emlékezzünk vissza egy kicsit Spock megformálójának videojátékos múltjára.

Leonard Nimoy és a videojátékok

Kevés színész mondhatja el magáról, hogy sikerült megformálnia egy valóban ikonikus karaktert. Az 1931. március huszonhatodikán született, életének nyolcvanharmadik évében, 2015. február huszonhetedikén, krónikus obstruktív légúti betegségben elhalálozó Leonard Simon Nimoy azonban végrehajtotta ezt a nem mindennapi tettet. Az általa alakított félig vulkáni, félig ember Spock a populáris kultúra meghatározó része lett, és végigkísérte egész pályáját, amit ő hol áldásnak, hol átoknak tartott.

Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen sokoldalú volt, egyebek mellett költőként, íróként és fotográfusként is bizonyító férfi számos videojáték elkészítéséhez járult hozzá, mint szinkronszínész.

Nimoy először 1999-ben próbálta ki magát ezen a területen, mint az abban az évben Dreamcastre, majd 2001-ben Playstation 2-re is megjelenő, meglehetősen bizarr Seamen hasznos tanácsokat osztó narrátora. A rendkívül furcsa, jobb híján szimulátornak kategorizált alkotásban a játékosnak egy olyan életciklusa során öt különböző alakot felvevő, emberarcú, de hal, vagy békatestű lény szükségleteiről kell gondoskodnia, amiről míg ki nem ismeri a szokásait, semmit sem tud. A játék különlegessége, hogy egy mikrofon használatával ha csak bizonyos limitek között is, de lehetséges kommunikálni az igencsak meghökkentő külsejű kreatúrával.

A színész ezt követően a több, év játéka díjat is bezsebelt Civilization IV-ben csillogtatta meg tehetségét.

2010-ben pedig a mai napig több milliós rajongótáborral bíró Star Trek Online munkálataiban vett részt, ahol természetesen Spockot szólaltatta meg. A trekkerek legnagyobb bánatára, ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a hangját kölcsönözte az őt híressé tevő karakternek.

Nimoy talán leginkább emlékezetes szinkronszerepe azonban egy másik szériához kötődik. Ő volt ugyanis a hangja Xehanort mesternek, a Kingdom Hearts Birth by Sleep és Dream Drop Distance gonosztevőjének.

Hogy munkája mennyire jól sikerült, azt ezen ( a magától értetődő módon spoileres) videón kívül jól mutatja, hogy a KH rajongói között máris vad spekuláció indult be arról, hogy vajon sikerült-e felvenni vele a harmadik részhez szükséges hanganyagot. Többen is azt javasolták, hogy ha a férfi betegsége miatt erre nem volt mód, Xehanort mesternek inkább némának kéne lennie az új epizódban, mert a színészt senki sem tudja majd pótolni.

Végül, apró érdekességként érdemes megemlíteni az Interplay soha el nem készült akció-kalandjátékát, a Secret of Vulcan Furyt. A roppant ambiciózus programban a tervek szerint az eredeti széria teljes gárdája visszatért volna, de mivel a cég sikercímei ellenére fennállása utolsó éveiben folyamatos anyagi gondokkal küzdött, a játéknak alig öt százalékát sikerült tető alá hozni, mielőtt hivatalosan is leállították volna a munkálatokat.

Leonard Nimoy megvalósította a vulkániak legfőbb célját: hosszú és eredményes életet élt. Nyugodjék békében, emléke és munkássága örökké velünk marad.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward