Lenovo Ideapad U350

Újabb 13"-os gép járt nálunk, amely főleg árával csalogat vásárlásra. A Lenovo első CULV platformra épülő gépe jobb lett, mint számítottunk.

Lenovo Ideapad U350

I.Bevezető és specifikáció

Az S12 után újabb könnyű noteszt mutatott be a Lenovo. Az U350 a vállalat ultrakönnyű gépeinek sorát erősíti, belseje és árcédulája viszont inkább a belépő szintű termékekhez sorolható. Az Intel CULV platformja nagyon népszerű mostanában, így nem meglepő, hogy a cégnél is erre alapozták az U350 erősebbik változatát.

Processzor: Intel Pentium SU2700 1,30 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GS45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Conexant HD Audio

Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Broadcom Netlink Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom 802.11g

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 56 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 1,6 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 154 ezer forint

Egyértelműen az Acer Timeline széria ellen száll harcba a Lenovo könnyűszerkezetes notebookja, amely paramétereiben is nagyon hasonlít a konkurenciára. Az alig 150 ezer forintos ár tartalmazza a hat cellás akkumulátort és az operációs rendszert, valamint kapunk Bluetooth támogatást is. Vezeték nélküli hálózatnál be kell érnünk a szokásos 54 MBittel.

Galéria megnyitása

Az U350 mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk: akkumulátor, töltő, kézikönyvek. Tekintettel arra, hogy a gép operációs rendszerrel kerül leszállításra, ha a gyáritól eltérő Windows-t szeretnénk használni, akkor előtte nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő driverek beszerzéséről.

II.Hardver és teljesítménytesztek

A gyártó jó híre miatt a Lenovo gépeknél mindig magasabbak az elvárásaink, mint a többi márka esetében. Az Acer Timeline szériájának egyetlen egy tagját teszteltük idáig, az – részben az 5.5W-os tipikus fogyasztással bíró processzor miatt – nagyon halkan tette a dolgát, így az olcsóbb változatával egy árban lévő U350-nel kapcsolatban is kulcsfontosságú volt a zajszint. Bár voltak szakaszok, amikor a noteszgép tényleg halkan üzemelt, többnyire inkább normál zajszinttel tette a dolgát, ami azt jelenti, hogy a ventilátor állandóan és jól hallhatóan járt egy csendes szobában. Természetesen ennek megvoltak az előnyei is, hiszen a processzor üresjáratban 42, teljes terhelésre viszont alig 50-52 fokon üzemelt, ami remek eredmény. A többi alkatrész visszafogott hőtermelésének hála a gép burkolata sehol nem volt langyosnál melegebb.

Ha már a CPU-nál tartunk, kíváncsiak voltunk rá, az elharmadolt cache memória és a 100 MHz-cel alacsonyabb órajel (a Core 2 Solo SU3500-hoz képest) milyen hatással lesz a Windows Vista használatára. Bár viszonylag sok volt a gyári előtelepített program, véleményünk szerint határon mozog az SU2700, több füles böngészésnél, keményebb flash-es oldalaknál simán be lehet lassítani, ami az SU3500-ra nem volt jellemző. HD tartalmakkal is nehezebben boldogul, bár az X4500MHD miatt megfelelő programmal a 720p felbontású filmek bőven nézhetőek. A Youtube HD ettől függetlenül pocsék sebességgel ment, igaz ez nem csak a processzor hibája.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemezt már nagyon sok notiból ismerhetjük, dolgát most is úgy tette, mint eddig: halkan, hűvösen és viszonylag gyorsan. Bár seekelésnél hallatott némi apró zörejt, közelről mégis a WLAN kártya ciripelése volt az, ami bántotta az ember fülét. Nem tetszett továbbá, hogy az ütés elleni védelem olyankor is parkolóállásba tolta a fejet, amikor meg se mozdítottuk a gépet.

A beépített sztereó hangszórópárról már az első bootolásnál kiderült, hogy nagyon jó minőséggel rendelkeznek, még akkor is, ha mélyhangot csak papíron láttak. Újítás ugyanis, hogy boot logó helyett/mellett boot dallam is van, méghozzá nem is kellemetlen a fülnek (természetesen kikapcsolható).

Lenovo Ideapad U350 teszteredmények (zárójelben a Core 2 Solo SU3500 eredményei):

PCMark05 (CPU): 1743 (2440)

PCMark05 (HDD): 3994

Cinebench10: 1211 (12 perc 10 másodperc) (1516 (9 perc 43 másodperc))

Memória olvasás: 5156 MB/s

Memória írás: 4160 MB/s

Memória másolás: 4000 MB/s

Memória késleltetés: 104,2 ns

CPU Queen: 2730 (2955)

CPU PhotoWorxx: 3328 (3870)

CPU Zlib: 6986 kB/s (8994 kB/s)

CPU AES: 1897 (2580)

FPU Julia: 976 (1284)

FPU Mandel: 532 (669)

FPU SinJulia: 266 (494)

III.Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Lenovo valami egészen újszerű külsővel rukkolt elő az U350-nél, nem óhajtottak sem csillogós, sem üreges matt szerkezetet a végfelhasználók kezébe adni. A fedőlap egy nagyon elegáns, nonfiguratív mintát kapott, de itt is figyelnünk kell, nehogy erős ütést kapjon hátulról a kijelző, hiszen a vékonyság miatt erősen sérülékeny. A gép alját szemügyre véve megállapítható, hogy a merevlemezt könnyedén cserélhetjük, az egyik memória útjába viszont a WLAN kábelek állnak, igaz 4 GB elég kell, hogy legyen egy jó darabig. Érdemes megfigyelni a jobb alsó sarokban megbúvó üres PCI-Express-nek látszó bővítőhelyet, vélhetően a 3G-s modem kerül ide a mobil internettel szerelt modelleknél.

Galéria megnyitása

A billentyűzet nagyon jól használható, bár ez majdnem minden, a cég által gyártott gépre igaz volt idáig. Minimális süppedés tapasztalható a felső-közép tájon, de ez nem fog minket zavarni a gyors gépelésben. Ami zavaró lehet az a „0” és az „í” gombok vékonysága, az „Fn” funkcióbillentyű pedig nem cserélhető meg a Ctrl-lal.

Galéria megnyitása

A touchpad felületének anyaga meghatározhatatlan, bár valószínűleg egyfajta műanyag. Érzékenysége elég változó, éppen ezért használata nem túl kényelmes. Nem úgy a gomboké, melyek nagyon könnyen nyomhatók (igaz inkább a belső felük).

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Csatlakozókból csak a minimálisan szükségeseket kapjuk HDMI-vel kiegészítve, amely hangot és képet is tud továbbítani egyszerre. Egy eSATA portnak még örültünk volna. Az egyetlen kapcsoló a WLAN-t tiltja, illetve engedélyezi.

A kijelzővel elégedettek voltunk, képe az S12-höz hasonlóan nagyon szép volt, élessége is kiváló, így szövegolvasásra bátran ajánljuk. Feketéje is viszonylag homogén volt a notebook mezőnyben, LED-es háttérvilágítása ellenére bevilágítás látható alulról, de ez filmeknél nem zavaró. Látószög tartománya vertikálisan átlagos, horizontálisan egy picit jobb. Ami a fényerőt illeti, a minimálist elegendőnek éreztük, lejjebb nem lett volna értelme menni, a maximális is pont megfelelő az erős napsütéshez, igaz a tükröződő panel miatt a siker kérdéses.

Galéria megnyitása

A webkamera a Lenovo saját programjával is használható, itt különböző effektezésre és főleg a beállítások piszkálására van lehetőség, de készíthetünk álló és mozgóképeket is. Az optika minőségével meg voltunk elégedve, a színek viszont nem voltak se helyesek, se teltek.

IV.Üzemidő és értékelés

Az 56 Wh-s akkumulátortól nem tudtuk, hogy mit várhatunk, hiszen az Acer Aspire 3810T a maga 62-es akksijával nagyjából 7 órára volt képes, igaz abban egy fele ennyit fogyasztó CPU dolgozott. Szomorúan vettük tudomásul, hogy az U350 még 5 órát sem húzott ki, egészen pontosan 4 óra 45 percig maradt életben minimális fényerőn, dokumentum olvasás mellett. Ha a fényerőt maximumra állítottuk, akkor közel egy órát vesztettünk el ebből, ha a processzort folyamatos 100%-os terhelésnek tettük ki még emellé, akkor 1 óra 50 perc alatt merült le a telep.

Galéria megnyitása

Összességében meg voltunk elégedve a Lenovo U350-nel, viszont nem éreztük elég erősnek ahhoz, hogy megverje az Acer Timeline szériáját. Nagyon kíváncsiak lennénk egy SU3500-as processzorral szerelt változatra, mert ha zajszintben és üzemidőben is jelentős elérelépést tapasztalnánk, nyugodt szívvel ajánlanánk. Elgondolkodtató még a Celeron ULV-s változat, amely vélhetően 3 óráig biztosan kihúzza, ráadásul 130 ezer forint alatt elvihető.

Pro:

+ jó kijelző

+ jó billentyűzet

+ HDMI (Audio-val)

+ minőségi, elegáns burkolat

+ jó minőségű hangszórók

+ hűvös és halk merevlemez

Kontra:

- lehetne halkabb is

- nehezen kiismerhető touchpad

- a sok gyári szoftver érezhetően lassítja a gépet

A Lenovo Ideapad U350-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap