Lenovo Ideapad S205: Hiánypótló?

Szűk fél évvel bemutatkozása után járt nálunk a Lenovo AMD Brazos alapú kisgépe, amely a belső konkurencia kiesése miatt érdekes vétel lehet.

Lenovo Ideapad S205: Hiánypótló?

1. Bevezető és specifikáció

Fél évvel ezelőtt járt nálunk a Lenovo legolcsóbb Thinkpadje, amely az AMD legújabb alacsony fogyasztású platformjára, a Brazosra épült. A remekül felszerelt X120e hamar közkedvelt lett a magyar piacon, így nem csoda, hogy a nála alig olcsóbb Ideapad S205-tel egyáltalán nem foglalkoztunk. Az X120e sikerét jelzi, hogy dacára annak, hogy a hazai piacon csak és kizárólag az AMD egymagos E-240 jelzésű processzorával volt megvásárolható a termék, pillanatok alatt elkapkodták a 100 ezer forintra beakciózott készletet. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez volt az utolsó, amelyet a nagykereskedések kaptak és már a nyár elején hiánycikk lett a népszerű készülék. A helyzet azóta sem változott, sőt az utód X121e minőségileg egy igencsak nagy visszalépésnek tekinthető a cég részéről (remélhetőleg erről nem csak a külföldi tudósítások, hanem személyes tapasztalatok alapján is meggyőződhetünk hamarosan). Így aztán elérkezettnek láttuk az időt, hogy a mai napig kapható Ideapad S205-tel közelebbi ismeretséget szerezzünk, annál is inkább, mivel az AMD új E-450-es processzorával elsőként ennél a modellcsaládnál találkozhatunk (nálunk a „klasszikus” E-350-es verzió járt).

Annak idején az S205-öt vásárlók többsége azzal érvelt az X120e-vel szemben, hogy azonos pénzösszegből több minden fért bele az Ideapad családba, ami érthető, hiszen a Thinkpad mindig is eggyel jobb minőséget jelentett a rangsorban. A specifikáció megtekintése után összehasonlítjuk a két házon belüli netbookot és kiragadjuk a főbb különbségeket.

Látható, hogy az ár tavasz óta gyakorlatilag változatlan, amire viszont érdemes figyelni, hogy ha nem akarjuk magunkat vagy azt, akinek a készüléket ajánljuk nehéz helyzetbe hozni, akkor szigorúan a 2 GB RAM-mal rendelkező változatot tekintsük célnak. Ez két okból is fontos, egyrészt a Windows 7 1 GB-tal elég nyögvenyelősen működik, másrészt az X120e-vel ellentétben a memóriabővítés itt egy fokkal bonyolultabb művelet jelent. A kijelző természetesen megkapta a csillogó bevonatot, így sokak számára már itt elbukhatott az S205 az X120e-vel szemben, de erről majd később. A hálózattal kapcsolatos felhozatal elég visszafogott, a mobil internetre alkalmas modem ezúttal nem kapott helyet a csomagban, valamint a vezetékes hálózat is csak 100 MBites, szemben az X120e gigabitjével. Bár mindkét termék esetében hatcellás akkumulátorról beszélünk, de míg a Thinkpadnél ez 57 Wh-s kapacitást jelent, addig az Ideapadnál már csak 48-at, ami az üzemidő szempontjából közel sem mindegy. Van viszont, amiben jobb az S205 ma már nem kapható riválisánál (a kétmagos processzoron kívül), ez pedig a garancia, amely 1 helyett 2 év, valamint az operációs rendszer, amely tartozéka a 110 ezer forintos árcédulának.

A készülék mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk, a 40W-os tápegységgel viszont jobb, ha vigyázunk, ugyanis ha a gépet úgy töltjük vele, hogy komolyabb igénybevételnek van kitéve, bizony nagyon hamar átforrósodik a műanyag burkolat és kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

2. Hardver

Zajszintjét tekintve már az X120e-vel sem volt különösebb gond és nem meglepő módon az S205 is nagyon hasonlóan viselkedik. Még a hőmérsékleti adatok is elég közel vannak egymáshoz, az üresjárati 54 fok maximális terhelés mellett csupán 67-ig ment fel, ami nem rossz eredmény. A készülék sehol nem forrósodott át, még a legmelegebb rész is langyos volt csak mindössze.

A Windows pontszámokon első ránézésre semmi meglepő nincsen, viszont ha mellétesszük az X120e-nél kapott eredményeket, akkor jól látható, hogy dacára annak, hogy mindkét gépben egyetlen RAM modul teljesített szolgálatot, az S205 mégis látványosan kevesebb pontot kapott. Az 1 GB RAM gyakorlatilag rányomta a bélyegét az egész gép sebességére, hiszen bekapcsolás után hosszú percek telnek el, mire ténylegesen használhatóvá válik a rendszer, arról nem is beszélve, hogy a programváltások is messze vannak a zökkenőmentestől. Aki teheti, áldozzon még 2-3 ezer forintot és vegye meg a 2 GB memóriával rendelkező változatot, vagy ha vállalkozó szellemű, akkor ebbe a példányba is tehet még egy 2 gigás modult – a csere ugyanis nem olyan egyszerű, mint általában.

A merevlemez ezúttal a Toshiba-tól érkezett, mérete pedig valamelyest csökkent (320-ról 250 GB-ra), ha az X120e-t tekintjük kiindulási alapnak. Jó hír ugyanakkor, hogy a mágneses meghajtó zajszintje nagyon alacsony, sőt a sebessége is inkább az élmezőnybe tartozik a percenkénti 5400-as fordulatszámmal rendelkezők között. Ami talán rossz hír lehet, hogy az X120e-vel ellentétben az S205-öt nem rendelhetjük meg gyorsabb merevlemezzel – ez alól kivétel természetesen, ha mi magunk cseréljük ki otthon a HDD-t.

A hangszórók gyakorlatilag arra alkalmasak, hogy a rendszerhangokat halljuk és a konferenciahívásokat lebonyolítsuk, de hangereje és hangminősége miatt aligha ezen fogjuk végighallgatni az ABBA összest.

3. Ergonómia és kinézet

Ergonómiailag az S205 némileg elmarad a házon belüli riválistól, ez főleg a gyengébb (olykor ijesztő hangokat kiadni képes) zsanéron érhető tetten. Szintén eltérés, hogy a kijelző jelen esetben nem hajtható vízszintesbe, de ez a gyenge zsanérok miatt nem olyan nagy probléma. A szerelhetőség némileg bonyolultabb az X120e-nél, hiszen az egész hátlapot le kell vennünk ahhoz, hogy hozzáférjünk a hardverekhez. A bevezetőben ezért is említettük, hogy aki kevésbé jártas a notebookok szerelésében, az lehetőleg a 2 GB RAM-mal szerelt változatot vigye haza. Az anyagválasztás egyébként nem rossz, de a fedőlapnál kénytelenek vagyunk megbarátkozni a fényes műanyaggal, amely nem csak az ujjlenyomatokat, de a karcokat is gazdagon gyűjti. Láthatjuk, hogy az akkumulátor átlagos kapacitása és átalakított kinézete miatt nem lóg ki, viszont megemeli a gépet.

A klaviatúra igazodik az Ideapadoknál mostanában látottakhoz, a különbség annyi, hogy az S205-nél az alátámasztás teljesen elfogadható, egyáltalán nem okoz problémát a gyorsabb gépelés. Az egyetlen gondot nem is maga a billentyűzet, hanem az alatta lévő csuklótámasznak kialakított rész jelenti, ugyanis közelről megnézve látható, hogy csíkos mintázatot kapott, így a por és kosz egyaránt meg fog ragadni benne az idő előre haladtával.

Pöcökegeret ezúttal nem kapunk – lévén nem ThinkPadről van szó – ami egyben azt is jelenti, hogy a touchpadnek viszonylag sok hely jutott. Anyagválasztás terén a gyártó remekül járt el, a mindennapos használat során kifejezetten kényelmes volt egerészni a kategóriájában méretesnek számító tapipaddal. Ebben a gombok is partnerek voltak, amelyek puhán és halkan jártak, így ergonómiailag nem sok kifogásunk lehet az S205-tel.

Kis mérete ellenére a készülék három USB csatlakozóval is rendelkezik, viszont kikapcsolt állapotban áramot egyikről se tud biztosítani. A HDMI csatlakozó ma már teljesen megszokott dolognak számít, így tulajdonképpen a szükséges minimumnál alig kapunk többet az S205 esetében, de ebben a kategóriában nincs is szükség többre.

A kijelzőt nagyon szerettük, no, nem az átlagos látószögei, hanem a remek színvilága miatt. A fényerő tartomány nagyon tág, így mindenki megtalálja a számítását napszaktól függetlenül. A tükröződő bevonattól szívesen eltekintettünk volna, mindent egybevetve viszont elégedettek voltunk a 11,6”-os panellel. A minimális fényerő lehetett volna egy picit alacsonyabb, de ez legfeljebb egy viszonylag sötét szobában jelenthet problémát. A webkamera ugyanazt az éppen, hogy elfogadható képminőséget biztosítja, mint az X120e esetében, a mikrofon viszont jól használható.

4. Teszteredmények

Bár az AIDA processzor tesztjei nem mutattak nagyobb eltérést a kategória többi versenyzőjéhez képest, a memória sávszélességre érzékeny Photoworxx teszt már előre vetített némi problémát, amelyre a PCMark 7 sajnos rá is világított. Vélhetően az 1 GB memória volt a ludas a dologban, nem hisszük, hogy azonos hardveres feltételek mellett az S205 ennyivel lassabb lenne a többi Brazos platformra épülő gépnél.

A gyengébb szereplés játékok alatt is folytatódott, de ezt a lassulást is a memória számlájára írnánk, hiszen a gép néha meg-megállt töltögetni néhány esetben, sőt a S.T.A.L.K.E.R. teszteket nem is tudtuk úgy lefuttatni, hogy a kapott eredmények értékelhetők legyenek.

Üzemidő tekintetében az S205 pont annyival bírta kevesebb ideig, mint amennyivel kisebb kapacitású az akkumulátora az X120e-nél. A 7 órás maximummal már el lehet lenni, vannak persze olyan netbookok, amelyek ennél többet tudnak, de azok vagy jóval drágábbak vagy lassabbak.

5. Értékelés

Most, hogy a ThinkPad X120e már nem elérhető, az X121e pedig több mint gyanús, hogy rosszabb minőségű lett, mint elődje, az S205 úgymond jó helyzetben van. Ha eltekintünk a gyenge zsanértól, akkor komolyabb hibát nem igazán fogunk találni benne, más kérdés, hogy fél év elteltével a készülék ára gyakorlatilag nem változott, miközben a riválisok folyamatosan nyomták le az árakat. A halk hűtés, a jó kijelző és a kategóriájában megszokottnak, de amúgy jónak számító üzemidő mind-mind olyan dolgok, amelyeket szeretni lehet az S205-ben, sőt a mérnökök még azt a szívességet sem tették meg, hogy ergonómiailag elrontsák a gépet. Ami fájó pont lehet, az a picit eltúlzott ár és a valóban nem túl acélos zsanér szerkezet, de előbbinél ne felejtsük el, hogy operációs rendszert is kapunk. Ha vásárlásra adnánk a fejünket, ne sajnáljuk azt a plusz háromezer forintot a 2 GB RAM-os verzióért.

[italic][bold]A tesztben szereplő Lenovo Ideapad S205 készüléket a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

[/bold][/italic]

Pro:

+ jó billentyűzet

+ jó touchpad

+ jó kijelző

+ átlagnál hosszabb üzemidő

+ halk és hűvös működés

+ 2 év garancia

Kontra:

- gyenge zsanérok

- 100 MBites hálózati kártya

- 1 GB RAM-mal lassú

Hivatalos oldal: Lenovo[bold]

Vásárlás:[/bold] iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward