Lencsevégen a RYZEN 3 3200G – Új asztali APU sorozat régi alapokon?

Sok apró információmorzsa látott napvilágot, amelyekből már sejthető, mire számíthatunk az újdonságokkal kapcsolatban.

Lencsevégen a RYZEN 3 3200G – Új asztali APU sorozat régi alapokon?

Az AMD háza táján nagyon sok érdekesség érkezhet az elkövetkező hónapok folyamán, ugyanis jönnek a ZEN 2 alapú RYZEN 3000-es asztali processzorok, elrajtolnak a második generációs EPYC szerverprocesszorok, de a Threadripper 3000-es sorozat is tiszteletét teszi a piacon, valamint NAVI alapú videokártyák bejelentésre is számíthatunk.

Galéria megnyitásaA felsoroltak mellett a jelek szerint a Raven Ridge APU sorozat helyére is új modellek érkeznek, amelyek már a Picasso lapka köré épülnek, viszont olyan komoly újításokra nem számíthatunk, mint a RYZEN 3000-es asztali processzorok esetében.

A RYZEN 3000-es és Athlon 300-as sorozatú APU egységek várhatóan a Raven Ridge lapka leszármazottai lehetnek, vagyis a ZEN 2 alapokat egyelőre nem kapjuk meg, valamint a VEGA sorozatú iGPU is szolgálatban marad még legalább egy generáció erejéig. Viszont a korábbi 14 nm-es gyártástechnológiát 12 nm-esre cserélik, ami jót tesz az energiahatékonyságnak, illetve az órajeleknek is. Ezzel együtt az új lapkák az aktuális Pinnacle Ridge processzorcsalád újításait is megkaphatják, vagyis hatékonyabb Precision Boost-tal rendelkezhetnek, valamint a lapkán belüli gyorsítótárak is gyorsulhatnak egy picit. A lényegi előrelépés gyakorlatilag ezekből, illetve a friss gyártástechnológiának köszönhető órajel-emelésekből fakad, vagyis mind a CPU, mind pedig az iGPU órajelek magasabbak lesznek, mint a Raven Ridge generáció esetében, valamint a memóriavezérlőt is optimalizálják annak érdekében, hogy magasabb órajelen ketyegő memóriamodulokkal is zökkenőmentesen együttműködjön.

Galéria megnyitásaUtóbbi különösen az iGPU szemszögéből nézve fontos, az ugyanis profitál a magasabb memória-órajelből, illetve az alacsonyabb késleltetésből is.

Az új APU egységek rajtja már nem lehet túl messze, hiszen a ChipHell fórumán feltűnt egy felhasználó, aki elmondása szerint nem egy, hanem összesen nyolc RYZEN 3 3200G tesztpéldányt kapott, amelyek közül egyet meg is skalpolt. A hőátadó kupak (IHS) alatt most is paszta biztosítja a megfelelő hőátadást, csak úgy, ahogy azt a Raven Ridge sorozatnál már megszokhattuk – ennek jó eséllyel ismét költséghatékonysággal kapcsolatos okai vannak.

Közben a megbízható szivárogtató, TUM_APISAK is rábukkant néhány adatra az új APU egységgel kapcsolatban. Ezek alapján a RYZEN 3 3200G esetében továbbra is 4 mag és 4 száll áll majd rendelkezésre, ám a magórajelet 100 MHz-cel, a maximális boost órajelet pedig 200 MHz-cel emelik a RYZEN 3 2200G-hez képest, vagyis sorrendben 3,6 és 3,9 GHz-es értékekkel lesz dolgunk. A szorzózár-mentes kiépítésben érkező APU egység esetében az iGPU is gyorsul, ugyanis a korábbi 1100 MHz-es PowerTune órajelet 1250 MHz-re emelik. Az egyelőre csak sejthető, hogy a VEGA sorozatú iGPU továbbra is 512 shaderrel rendelkezik majd, a TDP keret pontos értékét viszont egyelőre homály fedi – nagy rá az esély, hogy 65 W marad.

Az új APU egységek várhatóan május 27-én, a Computex 2019 nyitó előadásán mutatkozhatnak be, amelyet az AMD első embere, Dr. Lisa Su tart.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap