Lemondott az EA főnöke

Lemondott az EA főnöke

Távozott elnöki posztjáról John Riccitiello, aki hat éven át volt az EA vezetője. Az új főnököt március 30-án nevezik ki, addig is elődje, Larry Probst tölti be ideiglenesen a posztot. Riccitiellót, aki 2007 óta volt az EA vezetője sok kritika érte az elmúlt évek során a befektetők és a játékosok részéről egyaránt, az előbbiek az cég üzleti nehézségeiért okolták a főnököt, az utóbbiak pedig... hol is kezdjük... maradjunk csak a kulcsszavaknál: SWTOR, Mass Effect 3, Sim City, mikrotranzakciók...

2012-ben az EA lekerült a NASDAQ-100-as listájáról, és Amerika legrosszabb cégének választották meg. A 24/7 Wall Street befektetőknek szóló blog tavaly decemberben megjelent cikkében, melynek címe "Vezetők, akiket ki kéne rúgni 2013-ban" Riccitiello is szerepelt.

Az EA részvények árváltozása 2007-2013 között

Az EA üzleti mutatói lefelé kezdtek süllyedni a 2008-as recessziót követően és azóta sem javultak, az elmúlt hat hónap különösen nehéz volt a cég számára. Amikor Riccitiello 2007-ben átvette az irányítást négy márkanévre osztotta fel a céget: EA Games, EA Sports, EA Casual és a The Sims. Még ugyanabban az évben részese volt a legnagyobb felvásárlásnak az EA történetében, megvették a VG Holding Corpot, azt a céget, ami akkoriban a Pandemic Studios és a BioWare tulajdonosa volt. Az akkoriban nagy tiszteletnek örvendő fejlesztők közül az előbbi a Star Wars Battlefront szériáról, az utóbbi pedig a Star Wars: Knights of the Old Republicról és a Mass Effectről volt híres.

2008-ban hírek terjengtek arról, hogy az EA fel akarta vásárolni a Take-Two-t, a Grand Theft Auto mögött álló céget, de a Take-Two nem fogadta el az ajánlatot. Bár az EA Sports részlege nagy sikereket ért el a bombabiztos Madden NFL szériával kosárlabda téren már nem mentek annyira jól a dolgok, 2009 óta nem adtak ki új NBA Live játékot.

Riccitiello vezetése alatt a cég párszor kockázatot is vállalt olyan darabokkal, amelyek kívül estek a komfortzónáján. Ilyen volt pl. a Mirror's Edge, a Brütal Legend és a Spore. Voltak sikeres projektjeik is, a The Simpsons: Tapped Out pl. a legnépszerűbb iOS játékok egyike volt, és voltak kevésbé sikeresek – pl. a 2011 végén megjelent Star Wars: The Old Republic, amelyet előfizetősről kénytelenek voltak ingyenesen játszható mikrotranzakciós játékká átalakítani.

Az EA negatív megítéléséhez hozzájárult még a Mass Effect 3 befejezésével kapcsolatban kirobbant vita, a Dragon Age 2 kedvezőtlen fogadtatása, és az a fajta kommunikáció, amelyet a cég a játékosokkal folytatott (gondoljunk csak az olyan kijelentésekre, mint "a felhasználók szeretik a mikrotranzakciókat"). Az i-re a pontot a nemrégiben kirobbant Sim City botrány tette fel. Riccitiello távozása óta 2,89 százalékkal nőtt a cég részvényeinek ára, ami ara utal, hogy a befektetőknek tetszik a változás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward