LEGO Pirates of the Caribbean - Kalóztanya

Hector Barbossa, Jack Sparrow, Davy Jones. A Karib-tenger legnagyobb, legkegyetlenebb kalózai, lopnak, csalnak, hazudnak, ártatlanokat kínoznak. És imádjuk őket.

LEGO Pirates of the Caribbean - Kalóztanya

I. oldal

Hector Barbossa, Jack Sparrow, Davy Jones. A Karib-tenger legnagyobb, legkegyetlenebb kalózai: lopnak, csalnak, hazudnak, ártatlanokat kínoznak. És imádjuk őket. Legendájuk halhatatlan, életük regénybe illő, a tenger vad vizein utazva kevés méltó ellenfélre lelnek csak, világuk egyszerre romantikus és megvetendő, a sötét középkor utolsó pestisei ők, kegyetlenek, mocskosak, és árulók egytől egyig. A halálfejes zászló egyet jelent a nagy kalandokkal, a Karib-tenger kalózaiban van szerelem, összeesküvés, harc és nem kevés komédia is. A helyzet, melyben ezeket a kegyetlen tengeri patkányokat egy szeretnivaló félbolond irányítja, furcsa eseményeket képes szülni, a sorozat immáron nyolc éve rendszeres visszatérője a mozivásznaknak. A Fekete gyöngy átka, a Holtak kincse és a Világ végén igazi kasszasiker volt (még ha némelyik nem is megérdemelten), s most folytatódik a történet, idén nyáron Ismeretlen vizeken evezünk.

A Star Wars, a Batman, a Harry Potter, az Indiana Jones, és a Klónok háborúja után a műanyag emberkék újabb nagy filmeposzt hódítanak meg. A LEGO Pirates of the Caribbean átkarolja mind a négy epizódot, segítségével betekintést nyerhetünk az egész sorozatba, az elejétől a végéig. A játék a korábbi LEGO címek stílusában készült, a szereplők helyébe mosolygó figurák lépnek, az eseményeknek pedig színes mesevilág ad otthont, itt nincs helye szörnyű dolgoknak, a kard életlen, az ágyú képtelen lenne bárkit is megsebezni. Egy valami azonban nem csak, hogy nem változott, de egyenesen meg is többszöröződött, s ez nem más, mint a humor. Jack Sparrow már magában egy komikus karakter, mondatai és tettei vígjátékba illőek, kétbalkezes, csámpás, és beszédében se hétköznapi. LEGO poénokkal fűszerezve viszont nincs olyan perc, mikor ne imádnánk őt, fantasztikus forma.

Harcolnunk kell. Párbajozni, verekedni, és hajókat csáklyázni, a LEGO Pirates of the Caribbean kerek húsz pályát nyit meg előttünk, mind a négy filmre jut öt állomás, átélhetjük a mozi legizgalmasabb, legjobb eseményeit, magunkban, vagy akár párosan is. Ahogyan a korábbi játékokban, úgy egy küldetésnek ezúttal is legalább két szereplővel indulunk neki, ha egyedül kalandozunk, társunkat a gép irányítja, mi pedig a karakterek között gombnyomással ugrálunk, de lehet ketten is nyomulni, a co-op mód a hagyományos drop in, drop out módszerre épül. Egy barátunk ennek köszönhetően bármikor csatlakozhat hozzánk, egy második kontrollerrel még osztott képernyős módban is játszhatunk, majd ha kilép, akkor a karaktere helyébe újra a gép áll és az AI ezúttal is korrekt munkát végez. Segít minket, igyekszik nem beállni az útba, s a harcban se rest, ügyesen forgatja a kardot, győzelmünk dicsőségét mégse lopja el.

II. oldal

A szereplőknek különböző fegyvereik, és eltérő képességeik vannak. A végigjátszás során kerek hetven figurával fogunk találkozni, egyes karakterek karddal, vagy kalapáccsal harcolnak, míg mások puskával tisztítják meg az utat maguk előtt, s érdekesség, hogy a legfontosabb szereplők egyéni tulajdonságokkal is rendelkeznek. Jacknek van egy különleges iránytűje, mely megmutatja, hol lelhetünk rejtett kincsekre, Will Turner baltákat tud dobálni, így semlegesítve a távoli célpontokat, Elizabeth Swann, és a többi női karakter pedig nagyobbat ugrik bárkinél, ennek az előnyeit pedig azt hiszem, nem is kell ecsetelnem. De új képesség még az úszás is, sűrűn kerülünk olyan helyzetbe a tengeren, hogy le kell tempóznunk néhány hosszt, így menekülve meg üldözőink elől, az emberi karaktereknél ilyenkor megjelenik egy oxigéncsík, jelezve nekünk, hogy mennyi időt tölthetünk még a vízben, az élőholt kalózoknál pedig még ez sincs, bármennyit kibírnak, csak arra kell figyelni, nehogy cápavacsora váljon belőlük.

Két küldetés között ezúttal is jut idő némi pihenésre, otthonunk Port Royale kikötője lesz. A különböző berendezési tárgyak összetörésével szerzett pénzünket itt új karakterekre költhetjük el, s innen érjük el a négy film egyes állomásait is, bármikor belekezdhetünk egy másikba, csak oda kell menni a megfelelő térképhez, és máris új kalandok várnak ránk. Természetesen, ahogyan haladunk előre, úgy a kikötő is egyre nagyobb lesz, arany LEGO kockákat kapunk a pályák végigjátszásáért, a maximális pontszám eléréséért, és a bónusz feladatok teljesítéséért, s minél többet szerzünk ebből, annál több helyre kapunk bebocsátást. Nagy kár, hogy a stratégiai részek ezúttal nem kerültek be a játékba, a LEGO Star Wars: The Clone Wars lehetőséget nyújtott rá, hogy egész csapatokkal mozogjunk együtt, így hódítva meg új területeket, itt azonban nincs ilyen, pedig egy nagyobb fregatt-flotta bevetése biztosan izgalmas csatát szülne.

A látvány erős közepes lett, a színek szépek, az összkép rendben van, és akad néhány kifejezetten jól eltalált speciális effekt is, de a LEGO világ szögletes, műanyag formáit egy szinten túl már nem lehet tovább csinosítani, s ezt a fejlesztők is belátták. Ettől függetlenül a környezet, s minden, ami nem építőkockából van, nagyon szépre sikerül, a táj festői, a víz játékosan fodrozódik, s ugyanígy a hangokról se tudunk sok rosszat elmondani. Beszéd ugye nincsen, a karakterek ezúttal is hümmögéssel, és aranyos mutogatással kommunikálnak egymással, mialatt folyton felcsendülnek Klaus Badelt legendás dallamai, a betétdalok különböző feldolgozásokat is kaptak, az alap maradt az eredeti, csak a hangszerelés változott, remek muzsika ez, minden másodperce érték.

III. oldal

Az újdonságok sora sajnos véges. Nem találni egy árva részletet se, mely az előző játékban szerzett élményeinket magasabb szintre emelné, s a játékmenetben sincsenek meglepetések, a LEGO Pirates of the Caribbean pontosan ugyanolyan, mint a sorozat bármelyik korábbi része, csak a téma változott. Ez pedig a szavatosságot most le is nyomja egy kicsit. Órákat töltünk játékkal, várjuk, hogy valami újat mutassanak nekünk, ám ez nem történik meg, lassan pedig azon kapjuk magunkat, hogy már véget is értek a kalandok, befejeződött mind a négy film, csak a finálé maradt el. Legalábbis az biztosan, amit nekünk kéne érezni. Mire vágyunk? Robbanásra. Katarzisra. Szerelemre. Hogy szórakozottan és elégedetten keljünk fel a gép elől, boldogan konstatálva, hogy ismét jók voltunk.

Ehelyett ürességet érez az ember, az összhatással most még a legnagyobb rajongók se lesznek maradéktalanul elégedettek. Hiába tudjuk a helyszíneket Free Play módban a játék végén új karakterekkel ismét meglátogathatni, mindez csak a játékidőt tolja ki, az élményeket nem növeli jelentősen. Szerencsére azért első végigjátszásra a hangulat ismét fantasztikus lett, gyerek, és felnőtt gamerek egyaránt jól fognak szórakozni a játékkal, s a poénokat is sikerült eltalálni, nem lehet könnyű feladat egy alapból vicces filmből paródiát készíteni, de a Travellers Tales ebben mindig jó volt.

Hogy milyen lesz a LEGO játékok jövője? Annyi biztos, hogy nem állnak meg itt, sőt olyannyira nem, hogy LEGO Harry Potter Years 5-7 címmel már be is jelentették a sorozat következő részét, mely a varázslótanonc kalandjainak befejező eseményeibe nyújt betekintést. A februári Comic Con óta nyílt titok továbbá, hogy lesz LEGO Prince of Persia videojáték is, illetve ha ellátogatunk a LEGO honlapjára, és megnézzük, milyen különleges építőcsomagokkal rendelkezik még a cég, akkor lehet jó eséllyel tippelni a sorozat új részeire is. Ha minden igaz, akkor lesz Verdák, Toy Story és Spongyabob, hogy a meglepetés címekről ne is beszéljünk, bő három, de inkább öt évet magabiztosan jósolunk a sorozatnak, ekkora siker mellett nem is lehet kétséges, hogy lesznek még komoly próbálkozások a témában.

IV. oldal

A LEGO Pirates of the Caribbean egyáltalán nem rossz játék. Egy régi és jól bevált receptet követ, jó hangulata van, remek a humora, szeretnivaló, és mindemellett rendkívül izgalmas is, egyszerűen nem lehet érte nem rajongani, csak éppen újat mutatni nem tud. A készítők megrekedtek egy szinten, és bár az a szint tökéletesen be lett lőve kényes igényeinkhez, a futószalagos játékgyártás erre rá tudja nyomni a bélyegét. Két hónapja sincs, hogy teszteltük a Klónok háborúját (amiben legalább volt újítás), és már itt is az új rész, szinte a semmiből. Talán, ha nagyobb hatásszünetet hagytak volna, most ezt a játékot is szívesebben fogadnánk, így viszont egy háromnegyedes értékelésben tudjuk csak részesíteni, ami persze nem rossz eredmény, de lehetne jobb is.

Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360, Wii, PSP, Nintendo DS, 3DS

Tesztelt platform: Xbox 360

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward