Külső PQI merevlemezek, akár USB3-mal is

Három széria egy-egy képviselője járt nálunk, melyek mind különböző előnnyel rendelkeznek: olcsóság, biztonság, sebesség, kinek mi számít?

Külső PQI merevlemezek, akár USB3-mal is

A PQI kínálata

Az évek során már megfordult nálunk néhány külső merevlemez: tavaly például a Samsung új S szériáját veséztük ki, míg idén márciusban egy elég vegyes mezőnyt nézegettünk, amiben egy Asus és egy Verbatim egység is megfordult. Bő egy hónappal ezelőtt az USB3 és a SATA 6Gbps erejét teszteltük, ám előbbinél még nem állt rendelkezésünkre a külső meghajtók talán legelterjedtebb fajtájából, a 2,5 colos változatból egy példány. Hiába, akkoriban még nem termett minden faágon egy USB3-as merevlemez, de ma pótoljuk ezt a kis hiányosságot és megnézzük, hogy az asztali társaiknál valamivel lassabb notebook merevlemezek mennyit képesek profitálni az új csatlakozóból. Ebben segítségünkre lesz a PQI kínálata, három külső merevlemez, melyek mind másban jók: a H550 az olcsóságra törekszik, a H560 a biztonságot részesíti előnyben, míg a legdrágább H566 a SuperSpeed USB csatlakozóval természetesen sebesség terén akar nagyot villantani. A tökéletes összehasonlításért ugyanakkora tárhellyel rendelkező változatokat választottunk, bár majd mint látni fogjuk, a felhasznált merevlemezek között így is szép nagy szórás lesz. Fussunk is át a mezőnyön, hogy lássuk mit kapunk a pénzünkért:

PQI H550 500GB

A H550-es dobozában a külső merevlemezen kívül még találunk egy USB kábelt (amelynek két ága is van a számítógép felöli oldalán arra az esetre, ha az nem tudna egy csatlakozón keresztül elég energiát biztosítani), egy kis CD-t amin az extra szoftverek vannak, egy apró leírást, egy törlőkendőt és egy hordozó táskát. Az utolsó kettőre szükségünk is lesz, mert a fényes burkolat (feketében, fehérben és rózsaszínű változatban kapható) csak úgy vonzza a piszkot, az ujjlenyomatokat, és valószínűleg a sérülések is szépen meglátszanak rajta (ezt azért nem próbáltuk ki). A kis hordozónak egyébként egy extra zsebe is van, amibe az USB kábelt rakhatjuk. A szoftverek között egy biztonsági mentéseket menedzselő program és egy TurboHDD USB nevű alkalmazás van, utóbbi a matrica szerint akár 53%-kal gyorsabb átvitelt tesz lehetővé. Ez elég komoly kijelentés, majd utánajárunk mennyire igaz.

Maga a merevlemez elég letisztult dizájnnal rendelkezik: a lekerekített sarkakat és a fényes felületet, csak az oldalán végigfutó ezüst díszcsík töri meg egy kicsit. Hátul az USB csatlakozó mellett egy állapotjelző LED és egy, a termékhez adott szoftverrel való adatmentést indító gomb található. Az egyetlen zavaró dolog csak az, hogy a garanciás matrica pont az egység elejére került, így ha lerakjuk magunk elé, akkor nézegethetjük a feliratot, amit két évig nem is igen fogunk letépni onnan. Ennyi garancia jár ugyanis ~21 ezer forintba kerülő merevlemezhez.

PQI H560 500GB

A H560-as a divat helyett inkább a védelemre helyezi a hangsúlyt. Már a doboz eleje tudatja velünk, hogy az egységet katonai szabványok szerint tesztelték (MIL-STD-810F 516.5, akit bővebben érdekel a dolog annak erre tessék: klikk), és bírja a rázkódást. A csomag belseje elég spártaira sikerült, a külső meghajtón kívül csak egy USB kábelt és egy apró leírást találunk.

Magát a meghajtót erős műanyagok és gumírozott részek borítják. Sajnos utóbbiakra ragad a kosz elég könnyen, de hát valamit valamiért. Az egység bal oldalán végigfut egy már bedugott USB kábel, ami az egyik végén eltűnik egy kinyitható fedél mögött. Ennek a kinyitásához eleinte eléggé izmozni kell, a probléma viszont mégsem ez, hanem a kábel rövidsége. Egy notebook mellé lerakva persze nem okoz gondot a körülbelül 15 centis hossz, de egy gépház elején lévő USB portra már nem fogjuk tudni felaggatni, csak ha nagyon alacsonyan van a kivezetés. Éppen ezért használattól függően nem árt, ha magunkkal cipeljük a hozzá adott jóval hosszabb kábelt is. Mivel CD nincs, az extra szoftver ezúttal magán a meghajtón bújik meg, úgyhogy véletlenül se egy formázással nyissunk. Ezzel lehet ugyanis kiaknázni az opcionális titkosítást és ezen kívül ez felel a biztonsági mentésekért. Mentéseket a meghajtón lévő gombbal is indíthatunk, amit hosszan nyomvatartva lecsatlakoztathatjuk az egységet a gépről. Ezt mi elég hasznosnak véltük, nem kell klikkentgetnünk érte.

A H560-hoz ugyanúgy két év garancia jár, mint a H550-hez, de ezúttal nincs rossz helyre pakolt garanciás matrica. Az 500GB-os példány ára 22 ezer forint környékén van, tehát csak egy ezressel drágább, mint a H550, és három színben kapható: kék, piros és szürke.

PQI H566 500GB

A H566 már első ránézésre is nagyon elegáns, jelenleg ez képezi a kínálat csúcsát. A doboz elején ezúttal természetesen az USB3-as csatlakozóra hívja fel a figyelmünket a gyártó. A szokásos apró leírás mellé újfent jár egy hordtáska, de már műbőrből, így is érzékeltetve, hogy ugrottunk egy kicsit árszintben. Az USB kábel is vaskosabb, és kék csatlakozói vannak, ami az USB3-as mivoltára utal.

A H550 csillogó műanyagjai és a H560 gumírozott részei után most fémet kaphatunk a kezeink közé, ami szálcsiszolt alumíniumnak tűnik. Az egész borítás ezüstszürke (nem is kapható más színben), amit csak egy világosabb díszléc tör meg ami körbefut az oldalán. Most nincsenek extra gombok, de hátul az USB csatlakozó mellett helyet kapott egy tápcsatlakozó is. Nem igazán van rá szükség és adapter sincs hozzá, de azért még megvan. Az extra szoftver ezúttal is a merevlemezre került, és amolyan mindenesként funkciónál. Mozgósíthatjuk vele a levelezésünket, a böngészőnk beállításait, stb., tehát úgy dolgozhatunk egy gépen, hogy annak azon nem nagyon maradnak nyomai.

A H566, akárcsak a többi PQI merevlemez, két év garanciával érkezik (matrica az alján, nem feltűnő helyen). Az 500GB-os példány ára 31 ezer forint környékén van, tehát jóval magasabb, mint társaié, előnye viszont az USB3 által nyújtott sebesség.

Szoftverek

Mielőtt rátérnénk a tesztekre megemlékeznénk pár szóban a mellékelt szoftverekről, elvégre mindegyik merevlemez más kiegészítő alkalmazással került a dobozába. A H550 például büszkén hirdeti, hogy akár 53%-kal is gyorsabb lehet a mellékelt szoftver segítségével, aminek neve FNET TurboHDD USB. Telepítés után egy egyszerű felület fogad minket:

A program egyszerre maximum két csatlakoztatott merevlemezt képes kezelni, és kipróbáltuk, nem csak a H550-essel működik: USB2-es csatlakozás esetén gyorsulást értünk el a PQI többi merevlemezével is. Működés közben egy egyszerű kattintással válthatunk Turbo és normál mód között, valamit a kábelre kattintva le is csatlakoztathatjuk a merevlemezt a rendszerről. Lássuk mire is mentünk vele a H550 és a H560 esetében:

A legnagyobb különbséget a CrystalDiskMark szekvenciális olvasás tesztjében láthatjuk, ez majd 21%, de a többi tesztben nem ilyen rózsás a helyzet. Ettől függetlenül normál felhasználás mellett úgy bő 10% sebességtöbbletre lehet számítani és azért ez se semmi. A program valószínűleg az USB vezérlő prioritásaival játszik és minden más eszközt lesöpör a színről, hogy a lehető legtöbb bitet préselje át a vezetéken. Azért aggódni nem kell, a minimális adatforgalmat bonyolító eszközök (például egér) nem fognak meghalni, az pedig nem túl valószínű, hogy egyszerre két merevlemezre akarnánk másolni. Két hátránya van csak a programnak: az egyik, hogy amikor bedugjuk a meghajtót elszöszöl vele úgy 5-10 másodpercig míg beállítja magának, a másik, hogy nem szereti a 64 bites operációs rendszereket. A tesztrendszerünk alapját egy Windows 7 Home Premium x64 jelenti, erre azonnal közölte, hogy köszöni, de nem kér belőle. A kézikönyvet bogarászva megtudtuk, hogy Vistáig támogat mindent, de csak 32 bites változatban (ezért valószínűleg Win7 alatt is elmegy, csak nem 64 bitesen). Mivel van különbség USB vezérlő és USB vezérlő között, ezért az itt mért eredmények a következő oldalon található sebességtesztekben nem fognak szerepelni, azok ugyanis egy X58-as alaplappal készültek, míg ezek egy 780G-sel.

A másik H550-eshez adott program az FNet PC Clone EX Lite. Ez egy nagyon egyszerű biztonsági másolatot készítő program, ami elindulhat a meghajtón lévő gomb megnyomására, vagy egy megadott billentyűkombinációra. Kiválaszthatjuk a menteni kívánt könyvtárakat és utána ezeket fogja frissítgetni a külső merevlemezen.

A H560-as a Ur-Fortress biztonsági szoftverrel érkezik. Ez egyrészt ugyanúgy adatmentést kínál, mint a PC Clone, másrészt egész mappákat, vagy ha akarjuk az egész merevlemezt titkosíthatjuk 256 bites AES kódolással. A visszafejtéshez szükséges ez a program, ami titkosítatlanul ott van a merevlemezen. Mentéseket végezhetünk gombnyomásra, vagy meghatározott időközönként, tehát a szokásos funkciók elérhetőek.

A H566-os mellé a PQI Ur-Smart programja jár, ez is a merevlemezen. A szoftver több funkcióval is rendelkezik, melyek közül a legtöbb a privát szféránkat védi. Segítségével a merevlemezről böngészhetünk, chatelhetünk, intézhetjük levelezésünket, stb., így a gépen nem marad nyoma semminek. Hosszú lenne végigmenni az összes apró funkción és nem is ez a cikk célja, így akit komolyabban érdekel, az nézzen bele a program leírásában, ott képekkel illusztrálva megtalálható minden: klikk.

Tesztek

Jöjjenek hát a sebességtesztek! A feladathoz a CrystalDiskMarkot, a HD Tune Pro-t és Total Commanderünket használtuk egy hosszabb másolás erejéig (a Crysis Warhead telepített változatát másoltuk fel mindegyik merevlemezre). Mivel a 64 bites Windows 7-ünket nem szerette a TurboHDD USB, ezért innen kimaradnak az eredményei, de érdekességképpen az USB3-as PQI-t leteszteltük NTFS fájlrendszerrel is. Alapból ugyanis természetesen mindegyik meghajtón FAT32 van, amit valószínűleg sokan gyorsan lecserélnek majd, ha másért nem a helypazarlása miatt, és azért, mert nem kezel 4GB-osnál nagyobb fájlokat. A H550-esnél nem sikerült kideríteni milyen merevlemez teljesít benne szolgálatot, de a H560-asban egy Samsung, míg a H566-osban egy Toshiba merevlemez teljesített szolgálatot. Mindegyik elég halkan tette a dolgát, és ahogy az a HD Tune ábrákon látszik, hűvösen is. Csak a Toshiba szenzorához nem fért hozzá a program, de érintésre azzal sincsenek problémák.

A tesztek elég vegyes eredményeket mutatnak. Ami elég szépen látszik, hogy a TurboHDD program nélkül a H550 lassabb a H560-asnál, az ugyanis már feszegeti a határokat, amiket maximálisan el szoktak érni az USB2-es külső merevlemezek. A H566-os akkor is jól teljesít ha USB2-es csatlakozóra van dugva, ám természetesen akkor villant igazán nagyot, ha megkapja, ami jár neki. Több mint kétszeres sebességnövekedést láthatunk, ami nem elhanyagolható különbség, ha komolyabb mennyiségű adatokat szoktunk másolni. 500GB-ot felmásolni USB3-on körülbelül 100 percbe telne még így is, de 243-ba USB2-es kapcsolaton. A fájlrendszerek közötti különbség sebességben elhanyagolható az előnyökhöz képest.

Értékelés

Nem maradt más hátra, mint értékelni az eddig látottakat. Mindhárom külső PQI meghajtó próbál valamivel kitűnni az átlagból. A H550-nél a TurboHDD USB szoftvert mi nem éreztük annyira hasznosnak, a fényes felületű borítás pedig vagy bejön valakinek vagy nem, de az tény, hogy minden meglátszik rajta. Még jó, hogy jár hozzá egy vászon táska is, ami megvédi szállítás közben. Apró figyelmesség, de valamivel ki kell tűnni a szoros mezőnyben, hiszen több gyártó is kínál hasonló árszinten 500GB-os külső merevlemezeket.

A biztonságra törekvő H560-as összesen egy ezressel drágább csak, és külsejét nem a divat, hanem a funkcionalitás határozta meg. Jobban védi a merevlemezt a sérülésektől, és a hozzáadott szoftverrel a titkosítás sem akadály. Az alapból rácsatlakoztatott USB kábel nagyon rövid, de jár hozzá egy hosszabb is, úgyhogy ezt nem rójuk fel komoly negatívumnak. Mivel extra szoftver nélkül is majdnem olyan gyors volt, mint a H550 a TurboHDD-vel, ezért mi ezt érezzük jobb választásnak a pénzünkért.

Az utolsó, és egyben legdrágább is a sorban a H566. Hasznos szoftver ehhez is jár, de a lényeg a fém borítás és az USB3-as csatlakozó. Elég komoly felárat kérnek érte, ez tény, de egy jobb külső rack plusz merevlemez is hasonló áron megy, jól válogatva pár ezer forinttal olcsóbban lehet maximum összehozni hasonló szintet. Ahogy megy lefelé az USB3-as vezérlők ára valószínűleg a H566-é is csökkenni kezd, ahogy az összes többi USB3-as merevlemezé, így mi megelőlegezzük neki az ajánlott plecsnit, mert ha valaki sokat másol akkor rengeteg időt spórolhat meg, és borítását tekintve is ez a meghajtó nyerte el igazán a tetszésünket.

[bold]PQI H560

PQI H566[/bold]

A PQI meghajtókat a Ramiristől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward