Korai hozzáférést indítana a Sony is a PS4-en

Az early access annyira népszerű a Steamen, hogy a Sony bevezetne egy hasonló rendszert PS4-re.

Korai hozzáférést indítana a Sony is a PS4-en

A Valve tavaly indította el az early access programot a Steamen, akkor 12 játékkal. A dolog annyira sikeres volt, hogy jelenleg 226 címet lehet megvásárolni, amik még fejlesztés alatt vannak. Azóta persze előkerült néhány visszásság a rendszerrel kapcsolatban, és újra meg újra felmerül a kérdés, hogy mennyire jó ötlet pénzt kérni vagy adni egy alfa-, vagy bétaverziójú játékért, ám ennek ellenére úgy tűnik, ez a jövő - hiszen sok játék eleve ennek köszönhetően tud elkészülni, ráadásul a készítők így közelebb tudják hozni a végterméket a felhasználók tényleges elvárásaihoz.

Ennek hála már a Sony is hasonló megoldáson agyal a PS4-re. "Jelenleg már dolgozunk rajta. Megpróbáljuk kitalálni, mi az szint, ami még elfogadható, és pénzt lehet kérni érte, és mi nem az. Összeállítjuk a listát, hogy technológiai szempontból minek kell megfelelnie egy-egy early access-játéknak. Azt is ki kell találnunk, hogy menet közben mikor jön el az az idő, amikor egy játékot már késznek minősíthetünk" - mondta Adam Boyes, a PlayStation fejlesztői kapcsolatokért felelős vezetője.

A Sony persze nem állhat hozzá annyira "lazán" a korai hozzáféréshez, mint a Valve. A konzoltulajdonosok a múltban hozzászoktak, hogy általában hibáktól mentes, simán futó, teljes programokat kapnak. Boyes szerint nagyon fontos, hogy a felhasználók még véletlenül se keverhessék össze a korai hozzáférésben szereplő címeket a kész, teljes játékokkal, hiszen az ilyen esetek komoly negatív élményekkel végződhetnek.

Boyes szerint mindig is megmarad az a réteg, akit csak a végleges, befejezett játékok érdekelnek. Ugyanakkor egyre nagyobb lesz az a réteg, aki Kickstarter-projekteket támogat, és hajlandó belevágni egy félkész játékba, és segíteni akar jobbá tenni azt.

A Microsoft oldaláról egyelőre nem hallottunk hasonló kezdeményezést: Phil Spencer szerint egyre több bétatesztben lesz majd lehetőség részt venni Xbox One-on, és előbb-utóbb lehet, hogy érdemes lesz ezek működését átgondolni, és esetleg még jobban bevonni a közönséget a fejlesztésbe.

Adam Boyes

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward