Konzolverseny a Valve-val

A Gabe Newell által újonnan bejelentett, Linux-alapú Steam Box Patrick Garratt szerint alapjaiban rázza majd meg a tévés játékpiacot.

Konzolverseny a Valve-val

A Gabe Newell által újonnan bejelentett, Linux-alapú Steam Box Patrick Garratt szerint alapjaiban rázza majd meg a tévés játékpiacot. A Valve bekopogatott a nappalik ajtaján, véget vetve a miriádnyi spekulációnak a szándékaikat illetően. Innentől már senki nem tud úgy nevetni a régi viccen, mely szerint a Half-Life 3 majd a saját konzoljuk első exkluzív címe lesz...

A koncepció és különösen az időzítés eddig zseniálisnak hat. A Microsoft és a Sony is a küszöbön van az új hardverek bemutatásával, így jobbkor nem is robbanthatták volna be ezt a bombát, magukra vonva az összes tekintetet. Ki tudja, ha sikerül eltalálni az árat is, sokakban talán fel sem merül majd, hogy ismét Sony vagy Microsoft konzolt vegyenek. 2001-ben sem gondolta volna senki, hogy Microsoft - egy amerikai cég - képes ekkora változást hozni a japán Sony által uralt konzolpiacon, mikor betört az Xbox-szal. Gabe apánk szeretné örökre elfeledtetni velünk a lemezeket és a letöltés által uralt jövőbe átlökni a már amúgy is arrafelé tartó konzolokat. A steamelt zene és videók korában, sokaknak már évek óta halott médiumot jelentettek a lemezek.

A Steam hihetetlen reformot jelentett még az XBL és a PSN szolgáltatásokkal összehasonlítva is. Több ezer játékot adtak el 10 dollár alatti áron és több mint 50 kiadó katalógusait kínálták az online piacon. A tradicionális boltok számára világrengető volt a Steam és az online piacok megjelenése. A Valve már most kijelentette, hogy saját maga fogja árusítani a Steam Boxot, így még egy csapást mérve a fizikai médiát árusító láncokra. Newell egyenesen kimondta, hogy véleménye szerint, ha nem akartok bizonyos exkluzív címeket játszani, akkor soha többet nem kell PlayStation-t vagy Xbox-ot vásárolnotok (bár azért itt mi finoman megjegyeznénk, hogy épp az exkluzív címek az úgynevezett system sellerek).

A fő kérdés ezek után a megjelenési dátum, az erő és az ár. Említést tett arról, hogy különböző erejű konzolokat adnak majd ki, kérdés, hogy ez mennyire esik messze a megvalósítástól. Annyi biztos, hogy 2013-ban még nem számíthatunk megjelenésre, idén a szoftvert gyúrják ki és tárgyalnak a különböző hardvergyártókkal.

A Valve egyik mérnöke, Ben Krasnow tisztázta azt is, hogy Steam Box 2013-ban még nem kerül hivatalos bejelentésre és nem szabad összekeverni a Valve és az Xi3 PC közös projektjével, a Pistonnal, melyet most mutattak be a CES-en. A Piston gyakorlatilag a Steam Big Picture módjához fejlesztett hardver, mely nem lesz éppen olcsó, de megújíthatja a jó öreg lanpartykat (többek között). A CES-en mutogatott Piston hardverének specifikációját nem árulták el a cég képviselői, de azt mondták, hogy erőben körülbelül az általuk készített X7A környékén van. Utóbbi gép egy négymagos Trinity processzort rejt, 384 shaderes grafikus vezérlővel, úgyhogy apró mérete ellenére elég sok játékkal képes megbírkózni.

A jövőre megjelenő Steam Box variánsok jó eséllyel nagyobbak és olcsóbbak lesznek, a Valve a CES-t használja most fel, hogy tárgyaljon rengeteg kint lévő hardveres céggel. Nem kizárt, hogy egyszerre többel is kötnek majd szerződést, így sokféle Steam Box kerülhet majd a virtuális polcokra 2014-ben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward