Komoly routert mutat be az ASRock a Computex-en

Ugyan a nyolcantennás (?) terméket hivatalosan még nem jelentették be, legfontosabb tulajdonságait azonban már most el tudjuk árulni.

Komoly routert mutat be az ASRock a Computex-en

Az ASRock mérnökei gőzerővel dolgoznak annak érdekében, hogy a vállalat igazán különleges, figyelemreméltó újdonságokat vihessen magával a hamarosan, egész pontosan június másodikán induló Computexre, amely kategóriáján belül a világ második legnagyobb rendezvénye. A Computex idén júniusban immár 35. alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

A jeles eseményre a gyártó egy különleges aprósággal, egy kompakt asztali számítógéppel már egészen biztosan készül – a termékről nemrégiben írtunk meg mindent, amit az elsők között sikerült megtudni róla. Úgy tűnik, a vállalat egy új kategóriába is belép idén, ez pedig nem más, mint az útválasztóké/routereké. Ebbe a szegmensbe egy AC2600-as sebességosztályú, hihetetlenül jól felszerelt termékkel robban be az ASRock, amelynek neve a jelenlegi információk szerint ASRock TF4040 lesz.

Technikai részletek

A kétsávos, MU-MIMO rendszerű router lelkét egy speciális platform alkotja, amely egy ARMv7 alapú, két processzormaggal ellátott SoC egységre támaszkodik – a CPU magok órajele 1,4 GHz. A platform egy IPQ8064-es chipből, két darab QCA9980-as vezérlőből, valamint egy QCA8337-es vezérlőből áll.

A Qualcomm IPQ8064-es chipje egy speciális SoC egység, ami a router lelkét képezi. A SoC belsejében két darab Krait 300-as processzormag lapul, amelyek maximum 1,4 GHz-es magórajelen ketyeghetnek, de rajtuk kívül két hálózati gyorsítómotor is lapul a tokozáson belül, amelyek maximum 730 MHz-es órajelet alkalmazhatnak, így a rendszer 5 Gbps-os forgalom kezelésére képes. A TSMC 28 nm-es LP gyártástechnológiájával készülő vezérlő DDR3-1066 MHz-es rendszermemóriához kapcsolódhat, adatlapja szerint pedig három PCIe sávot, két USB 3.0-s portot és egy SATA 6 Gbps-os portot tud kezelni.

A Qualcomm QCA9980-as vezérlők jóvoltából a router az 5 GHz-es tartományon belül 1733 Mbps-os maximális adatátviteli sávszélességet kínálhat, míg a 2,4 GHz-es tartományban 800 Mbps-os maximális sávszélesség állhat rendelkezésre – természetesen a 256QAM technológia támogatása mellett. Az újdonság esetében mindkét tartományt 4T4R rendszer szolgálja ki, az antennák azonban nem kívül, hanem belül helyezkednek el, szám szerint összesen nyolc – ha hihetünk a kiszivárgott diának. A nagynyereségű antennákkal ellátott router előbbiek miatt kiérdemelte az AC2600-as minősítést is, hiszen 2533 Mbps-os teljes adatátviteli sávszélességgel büszkélkedhet.

Az utolsó fontos chip, azaz a QCA8337 egy "egyszerű" Ethernet chip, amely négy darab Gigabites LAN portot, valamint egy Gigabites WAN portot biztosít a rendszer számára.

Felszereltség

Az ASRock TF4040-es megoldása rengeteg ínyencséget vonultat fel. A Ferrari-pirosra emlékeztető szín mellé igazán vagány formavilág társul, és szolgáltatások tekintetében sem kispályás a termék. A 2533 Mbps-os maximális kombinált sávszélességet kínáló router mellé kapunk egy Wireless HDMI sticket, amely Miracast, DLNA és AirPlay támogatással egyaránt rendelkezik. A 2T2R alapú, 802.11n WiFi-t használó apróság a jelek szerint egy Chromecast-jellegű termék, amivel különböző tartalmak továbbíthatóak az adott kijelzőre, amihez HDMI porton keresztül csatlakozik a stick.

Valahogy így néz ki a router, ha megszabadítjuk az információs feliratoktól

Az USB 3.0-s portokra kapcsolt adattárolók tartalma könnyedén megosztható, de akár nyomtatószerver alapjaként is használhatóak – ebben nincs semmi különleges. A beépített IR Távirányító Vezérlő már sokkal érdekesebben hangzik, hiszen lényege, hogy otthoni eszközeink távirányítóinak kódjait képes megtanulni, így az okostelefonokra és táblákra ingyenesen letölthető ASRock IOT App-on keresztül kényelmesen vezérelhetjük bármelyik háztartási eszközünket – akár a klímát, vagy a házimozi rendszert is. Az ASRock különlegességének előlapján, a felső részen egy státuszjelző csíkot is kialakítottak, amely azonnal tájékoztat a router aktuális üzemállapotáról.

Az új routerrrel kapcsolatban további részleteket majd csak a június elején induló Computex 2015 alkalmával oszt meg a cég, így a várható ajánlott végfelhasználói ár, illetve a kereskedelmi forgalomban való megjelenés tervezett időpontja is csak akkor derül ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward