Shop menü

USB 3.1 TYPE C PORT IS VAN AZ ASROCK HANGTALAN APRÓSÁGÁN

Az ASRock egy rendkívül ígéretes, jól felszerelt asztali PC piacra dobására készül, amely passzív hűtéssel érkezik, felszereltségére pedig aligha lehet panasz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
USB 3.1 Type C port is van az ASRock hangtalan apróságán

Az ASRock bejelentette legújabb kompakt asztali számítógépét, a Bee Boxot, ami ugyan majd csak június végén vagy július elején kerül a hazai üzletek polcaira, legfontosabb tulajdonságairól azonban már ma le tudjuk rántani a leplet, hála a hazai képviseletnek.

A Bee Box komponenseit egy fekete, mindössze 0,6 literes űrtartalmú számítógépházba zsúfolták össze – az apróság koncepció tekintetében az Intel NUC sorozatára hasonlít, de több téren is felülmúlja riválisait. A 110 milliméter széles, 118,5 milliméter hosszú és 46 milliméter magas apróság belsejében az Intel Braswell platformja dübörög, méghozzá teljesen hangtalanul. A passzív hűtés alatt egy Intel Braswell N3000-es SoC egység dolgozik, ami korábbi hírünkből már ismerős lehet. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő SoC egység két darab processzormaggal rendelkezik, amelyek maximum két szálon dolgozhatnak.

Az Airmont architektúra köré épülő CPU magok 1,04 GHz-es alap- és 2,08 GHz-es maximális Burst órajelen dolgozhatnak, másodszintű gyorsítótárból pedig a korábbi hírek szerint 1 MB-nyi áll rendelkezésükre – igaz, az Intel hivatalos weboldala 2 MB-nyi L2 Cache-ről tesz említést. A 4 wattos TDP-vel rendelkező SoC egység kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt, valamint egy Intel HD Graphics sorozatú videóvezérlőt is kapott – utóbbi 12 EU-val rendelkezik, és 320 MHz-es alap-, illetve 600 MHz-es maximális Burst órajelen ketyeghet. A SoC egység a klasszikus értelemben vett északi híd mellett a déli hidat (PCH-t) is magában foglalja, azaz egychipes platformot alkot.

Az ASRock újdonsága DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulokat fogad, szám szerint kettőt, természetesen So-DIMM memóriafoglalatokkal. Az adatok tárolásáról mSATA és 2,5 hüvelykes formátumú adattároló gondoskodhat, de a fedélzeten Gigabites Ethernet vezérlő, valamint Realtek ALC283-as típusú audió vezérlő is lapul.

Az apró PC kapott még 802.11 b/g/n/ac WiFi vezérlőt, illetve Bluetooth 4.0-s vezérlőt is, csatlakozói között pedig minden jelen van, amire csak szükség lehet. Az előlapon egy USB 3.1 Type C, illetve egy USB 3.0-s port található, tőlük balra pedig egy fejhallgató kimenetet helyeztek el. A jobb szélen a beépített infra vevőegység ablakát láthatjuk. Az USB 3.0 Type C porton keresztül 5 voltos feszültség és 3 amperes maximális áramerősség mellett tölthetjük a különböző mobileszközök akkumulátorát.

A hátoldalra két darab HDMI, illetve egy DisplayPort videó kimenet került. A videó kimeneteken keresztül akár 4K/2K kijelző is csatlakozhat a rendszerhez (maximum kettő).

Találunk itt még két USB 3.0-s portot, egy Gigabites Ethernet portot, valamint egy tápcsatlakozót is, a sort pedig egy Kensington Lock aljzat zárja.

A Bee Box asztalon éppúgy elhelyezhető, mint monitor hátulján, vagy éppen asztal alatt – utóbbi két opciót a VESA 75-ös és VESA 100-as támogatással ellátott szerelőkeretnek köszönhetjük. A pici PC tápellátásáról egy 36 wattos külső tápadapter gondoskodik.

A tervek szerint az ASRock Bee Box háromféle kivitelben kerül az üzletek polcaira. Az alapmodell, a Bee Box L6 egy barebone, azaz félkész konfiguráció lesz, ami se rendszermemóriát, se adattárolót, se operációs rendszert nem tartalmaz, cserébe várhatóan kedvező árcédulát kap.

Egy szinttel feljebb az 1 x 2 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriával, 32 GB-os mSATA SSD meghajtóval és Windows 8.1 with Bing operációs rendszerrel ellátott Bee Box L10-es példányt találjuk. A harmadik változat, amely ugyancsak a Bee Box L10-es sorozatot erősíti, már 2 x 2 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriát, illetve 128 GB-os mSATA adattárolót kap, operációs rendszer azonban nem jár hozzá.

Az újdonságot gyártója többféle területre szánja: a Bee Box költséghatékony, helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő asztali számítógépként éppúgy helytállhat, mint hangtalanul dolgozó házimozi számítógépként, sőt, akár még üzleti/ipari felhasználásra is kiválóan alkalmas.

A Bee Box konfigurációk várható ajánlott végfelhasználói áraival kapcsolatban egyelőre nem szolgált információval a gyártó, azt viszont megtudtuk, hogy a hazai üzletek polcain június végén, vagy legkésőbb július elején teszi tiszteletét a pofás kis apróság.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére