Kínos: még mindig nem hibátlanok a 320-as Intel SSD-k

Az Intel 320-as sorozatú SSD meghajtói körül hetek óta forr a levegő, ugyanis a termékek hibás firmware-rel kerültek forgalomba, így helytelen leállítás, vagy kékhalál esetén jó esély van rá, hogy jelentkezik a „8 MB-os bug”, azaz ekkor az SSD meghajtó névleges kapacitása helyett csak 8 MB-nyi tárterület látható, adataink pedig nem elérhetőek. A problémát korábban az Intel SSD Toolbox segítségével lehetett megoldani: törölni kellett az SSD tartalmát, majd újratelepíteni rá a rendszert – vagy biztonsági mentésből visszamásolni rá az adatokat. Ha nem volt biztonsági mentés, akkor adatainknak búcsút inthettünk.

Kínos: még mindig nem hibátlanok a 320-as Intel SSD-k

Az Intel 320-as sorozatú SSD meghajtói körül hetek óta forr a levegő, ugyanis a termékek hibás firmware-rel kerültek forgalomba, így helytelen rendszerleállítás, vagy kékhalál esetén jó esély van rá, hogy jelentkezik a „8 MB-os bug”, azaz ekkor az SSD meghajtó névleges kapacitása helyett csak 8 MB-nyi tárterület látható, adataink pedig elérhetetlenné válnak. A problémát korábban az Intel SSD Toolbox segítségével lehetett megoldani: törölni kellett az SSD tartalmát, majd újratelepíteni rá a rendszert – vagy biztonsági mentésből visszamásolni rá az adatokat. Ha nem volt biztonsági mentés, akkor adatainknak búcsút inthettünk.

Az elmúlt napok folyamán az Intel szoftvermérnökei végre elkészültek a firmware hiba javításával és elérhetővé is tették a friss firmware-t, amely állításuk szerint megoldja a felhasználók problémáját. A gyártó a közleményben azt ajánlotta, hogy minden 320-as sorozatú SSD tulajdonos alkalmazza a frissítést, de előtte mindenki készítsen biztonsági mentést az SSD-n tárolt adatokról. Korábbi hírünkben azt ajánlottuk, hogy aki teheti, a firmware frissítés alkalmazása előtt várjon néhány napot, hogy fény derüljön az új firmware-rel kapcsolatos problémákra – már ha vannak ilyenek.

Sajnos az Intel hivatalos fórumán (Intel Support Commmunity) meg is jelentek az első elégedetlen felhasználók, akik arról számoltak be, hogy a firmware frissítés alkalmazása után egy ideig látszólag hibátlanul működött a rendszer, majd a korábbinál is kiszámíthatatlanabbá, teljesen instabillá vált. Volt olyan felhasználó, aki arról számolt be, hogy a firmware frissítés végeztével egyszerűen nem indult el többé a rendszer, de volt olyan is, aki az SSD Toolbox alkalmazásával öntesztet hajtott végre az SSD meghajtón, amely 80%-nál kékhalálba torkollott – majd ezután szegény júzer kapott ajándékba egy kis „8 MB-os bugot” is, így az SSD-n tárolt adatait elvesztette. Mások olyan furcsaságról számoltak be, hogy a S.M.A.R.T. adatok között a SMART 09-es attribútum nem működik megfelelően. Ez az attribútum számolja, hogy hány órán át volt már bekapcsolva az SSD meghajtó – Power on hours –, azaz csak számolná, ugyanis az egyik hozzászólás szerint hosszabb üzemidő – kétnapnyi átlagos használat – után is csak 1 órán áll a számláló. Ez utóbbinál emlékeink szerint az a magyarázat, hogy a számláló csak az SSD aktív állapotának idejét méri, nem azt, hogy mennyi ideig volt folyamatosan bekapcsolva a "rendszer", egyszóval nem tekinthető hibának. Ettől persze a fent felvázolt helyzet természetesen cseppet sem változik.

Az Intel illetékesei egyelőre nem adtak ki hivatalos közleményt, sőt, még a hivatalos fórumon sem reagáltak a felhasználói panaszokra. Ahogy a helyzet változik, illetve frissebb információk válnak elérhetővé, azonnal jelentkezünk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward