Kikerülnek a Star Wars-játékok a hivatalos kánonból

A Star Wars kibővített univerzuma (EU) hivatalosan sem a kánon része már, így a könyvek, képregények és játékok nagy része is kikerült kánonból.

Kikerülnek a Star Wars-játékok a hivatalos kánonból

A Star Wars univerzuma mindig is gazdag életet élt George Lucas filmjein túl, hiszen a világ rajongók millióit érintette meg, és közülük sokan maguk is szerettek volna valamit alkotni, amivel hozzátehetnek. Végül ez lett a kibővített univerzum, vagyis az Expanded Universe (EU). Mindig sok vita ment arról, hogy az EU vajon hivatalos része-e a Star Wars univerzumnak, hiszen sokan a Timothy Zahn által írt Thrawn-trilógiát tartották tulajdonképpen a Jedi visszatér félhivatalos folytatásának.

George Lucas alapvetően mindig tartotta magát ahhoz, hogy a hivatalos Star Wars termékeket, folytatásokat, rajzfilmeket, könyveket (stb.) nem befolyásolhatja a kibővített univerzum, azonban ezt az álláspontot most hivatalossá is tette a LucasFilm. "George mindig is az általa készített filmeket állította be a kánonnak. Ebbe beletartozik a hat epizód, és a Star Wars: The Clone Wars rajzfilmsorozat. Ezek a sztorik sérthetetlenek a Star Wars történelemben, és minden más karakternek és eseménynek ezekhez kell igazodni." (Azért mi finoman megjegyeznénk, hogy pl. a Tie Fighterben ott volt Thrawn főadmirális, és ha az nem hivatalos játék, akkor nem tudjuk mi az...)

Persze a kibővített univerzumot leginkább azért nem bántották eddig, mert sosem volt valószínű, hogy további filmes epizódok érkeznének a Jedi visszatér után. Ez azonban most megtörténik, a LucasFilm pedig meg szeretné adni a filmes stábnak a teljes kreatív szabadságot, és meglepetést szeretnének okozni a nézőknek, így "a Star Wars VII-IX nem ugyanazt a történetet fogja elmesélni, mint a Jedi visszatér utáni kibővített univerzum".

Ráadásul a LucasFilm most először létrehoz egy történeti csoportot, ami a továbbiakban minden Star Wars témájú kreatív terméket felügyelni és koordinálni fog. Erre szükség is lesz, ugyanis hamarosan teljes Star Wars-invázió indul: érkezik az új Rebels-sorozat, a mozifilm, de jönnek az új könyvek, képregények, játékok, és egyebek is, melyekről a LucasFilm még nem kész beszélni.

A LucasFilm igyekszik hangsúlyozni, hogy habár a kibővített univerzum megváltozik, és nem minősül kánonnak, attól még nem kell az egészet kidobni az ablakon. Aki Star Wars témában szeretne alkotni a jövőben, továbbra is hozzáférhet a kibővített univerzum tartalmaihoz, ráadásul maga a Star Wars: Rebels is átvesz ezekből néhány dolgot. A korábbi kibővített univerzumra épülő anyagok, így leginkább könyvek továbbra is nyomtatásban maradnak, mert nagy az igény rájuk, de ezekre rákerül egy "Legends" (legendák) kategória, így mindenki be tudja majd azonosítani, mi része az új kánonnak, és mi nem.

Hogy a játékokra milyen hatással van mindez, azt egyelőre nem teljesen tiszta még. A hivatalos szöveg alapján viszonylag egyértelműnek tűnik, hogy a legtöbb játék története és karakterei kikerülnek a kánonból, így búcsút mondhatunk például Kyle Katarnnak, vagy Star Killernek is. Az sem egyértelmű, hogy a Knights of the Old Republic-sorozatot miként érinti ez az egész, elvégre a The Old Republic MMO még évekig futni fog, ráadásul a LucasFilm hivatalos játékpartnere, az Electronic Arts készíti, valamint a sztori több ezer évvel a filmek előtt játszódik, tehát elvileg semmi hatása nincs azokra. Ha a hivatalos bejegyzésre támaszkodunk, akkor persze ezek sem érvényesek többé, de azért reméljük, hogy ezzel kapcsolatban a LucasFilm esetleg kidolgoz egy megnyugtató végkimenetelt.

Példa az új, Legends címszó alatt megjelenő termékekből, melyek már nem a hivatalos kánon részei

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward