Kibújik az EU-s fogyasztóvédelmi szabályok alól a Steam?

A Valve végre aláveti magát az uniós szabályozásoknak, de közben le is mondatja felhasználóit az új jogról.

Kibújik az EU-s fogyasztóvédelmi szabályok alól a Steam?

A Steam új szabályzata értelmében az Európai Uniós törvényeknek megfelelően 14 napon belül elállhat a digitális vásárlástól a felhasználó, és visszakaphatja a pénzét - mindenféle indoklás nélkül. Ez persze brutális visszaélésekhez vezethetne, és valószínűleg ezért rögtön az új szabály alá bekerült egy másik sor is. A lényege ennek annyi, hogy ha azonnal játszani szeretnénk, akkor le kell mondanunk arról a jogunkról, hogy erre a szabályra hivatkozva visszakérjük a pénzünket. Ha ebbe nem egyezünk bele, akkor csak 14 nap múlva kerül a fiókunkra a játék, de addig bármikor dönthetünk úgy, hogy mégsem kell nekünk, csak hát sok értelme nem lesz az ilyen vásárlásnak.

A pénz-visszafizetés mindig is érdekes eset volt a Steamnél, ugyanis hiába esik a Valve szolgáltatása a helyi fogyasztóvédelmi törvények alá, ezt a felhasználói licencszerződések nem tükrözték, így a vásárlók nem voltak tisztában a jogaikkal. Most már ismerhetik azokat, csak éppen kénytelenek lemondani róluk.

Nyilatkoznunk kell róla, ha promotálunk

Ezen kívül egy másik szabállyal is bővült a Steam. Mostantól az egyes felhasználóknak nyilatkozniuk kell arról, ha valamilyen módon promóciót végeznek a Steamen. Ez vonatkozik az egyes termékek kritikáira, a kurátori listára és a streamelésre is (az új Steam Broadcast funkción keresztül). A Valve kimondja, ha bármilyen harmadik féltől pénzbeli, vagy egyéb (például ingyenes játék) juttatásokban részesül a felhasználó a tevékenységéért, azt egyértelműen közölnie kell a közönségével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward