Kaveri alaplap kínálat: egy kis alapozás

Mielőtt csokorba szednénk a gyártók alaplapjait, sorra vesszük azt is, mik a legfőbb különbségek az egyes AMD FCH-k között.

Kaveri alaplap kínálat: egy kis alapozás

Az AMD a napokban mutatta be az asztali Kaveri APU egységeket, amelyek érkezéséről egy nagyobbacska hír keretén belül már beszámoltunk. Mivel a Kaveri APU-k a korábbi, Socket FM2-es processzorfoglalattal ellátott alaplapokkal az eltérő lábkiosztás miatt nem használhatóak, így alkalmazásukhoz mindenképpen új, Socket FM2+ processzorfoglalattal ellátott alaplapra van szükség. Ezekhez az alaplapokhoz a "felsőkategóriában" A88X, a "középkategóriában" A78 vagy A75, a belépőszinten pedig A55 típusú FCH-t alkalmaznak a gyártók – az FCH neve pedig rendszerint szerepel az alaplap nevében is.

Mivel több hírre bontva, gyártónként összesítve mutatjuk be az új alaplapokat – amelyek közül többet már korábban is bejelentettek a gyártók –, előtte feltétlenül érdemes tisztázni, mire lehet számítani az egyes lapkakészletektől, pontosabban Fusion Controller Hub chipektől. Az AMD titkolózása ellenére elég sok információ tudható az egyes FCH modellekkel kapcsolatban, amelyek a jelenlegi információk szerint továbbra is mindannyian 65 nm-es csíkszélességgel készülnek.

Balra a Socket FM2, jobbra pedig a Socket FM2+ látható

A Kaveri APU egységekhez készített Socket FM2+-os alaplapok nem csak a Kaveri, hanem a Socket FM2-es Richland és Trinity APU egységeket is fogadják, ami kedvező lehet, ha Trinity APU-t szeretnénk Kaveri APU-ra cserélni, ekkor ugyanis akár két lépésben is megoldhatjuk a cserét: először jöhet az új alaplap, utána meg az új APU, ha szűkösebb költségvetésből gazdálkodunk. Fontos viszont még egyszer kiemelni: a Kaveri APU-k nem passzolnak a Socket FM2-es alaplapokhoz, mert más a lábkiosztásuk!

Memória-órajel tekintetében elég nagy a szórás az egyes alaplapok között (nem FCH függő), de általánosságban elmondható, hogy a DDR3-1866 MHz-es és a DDR3-2133 MHz-es memóriamodulokat minden deszka támogatja, sőt, esetenként az ennél gyorsabb memóriamodulokat is, ami persze már tuningnak számít. Néhány gyártó leírásaiban – például az ASRock alaplapok táblázataiban – az a fontos kitétel is szerepel, hogy a 2600 MHz-es, illetve ennél gyorsabb memóriamodulok csak úgy használhatóak névleges órajelen, ha a négyből csak két memóriafoglalatot töltünk meg velük. Ha eleve csak két memóriafoglalat áll rendelkezésre, akkor ezzel a kitétellel nem is kell foglalkozni.

Így néz ki egy A88X FCH. Fotó: WCCFTech

A memóriafoglalatok számában szintén van némi eltérés, ami jellemzően az alaplapformátumból, vagy a költségcsökkentésre való törekvésből adódik. Mivel kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatást alkalmazó platformról van szó, így a memóriafoglalatok száma kettő vagy négy lehet, a maximálisan alkalmazható memóriakapacitás pedig ennek megfelelően 32 vagy 64GB. Érdekesség, hogy egyes alaplapgyártók a két memóriafoglalattal ellátott alaplapok esetében is 64GB-nyi maximális rendszermemória-kapacitásról tesznek említést (de ez elírás, vagy tudnak valamit, amit mi nem).

A memória-alrendszerhez minden esetben jár AMD AMP támogatás, de egyes alaplapok Intel XMP támogatást is kínálnak, így az AMP vagy XMP támogatással ellátott memóriamodulok beüzemelése egyszerűen és gyorsan, a fedélzetükön eltárolt profilok paraméterei szerint történik.

Bővítőhelyek tekintetében az A88X modellektől várhatjuk a legtöbbet: ezek a rendszerek általában alkalmasak kétutas CrossFireX alapú multi-GPU rendszer építésére, igaz, résen kell lenni, mert sok olyan alaplap van, amely második slotként egy x4-es tényleges sávszélességet kínáló PCI Express 2.0 x16-os bővítőhellyel "szúrja ki a szemünket". CrossFireX Multi-GPU rendszer építéséhez érdemes két darab PCI Express 3.0 x16-os slottal ellátott alaplapot keresni, ami x8-x8 módban üzemelteti a két slotot. Mivel a Socket FM2+-os alaplapok közül csak az A88X és az A75 FCH-val ellátott modellek képesek a processzor PCI Express 3.0-s hubjának grafikai célokra szánt sávjainak elosztására (1 x 16 -> 2 x 8), így ezek között kell keresgélni. Arra is feltétlenül érdemes figyelni, hogy PCI Express 3.0-s támogatás csak Kaveri APU alkalmazásakor áll rendelkezésre, ellenkező esetben (Richland, Trinity), csak PCI Express 2.0-s sávokkal gazdálkodhatunk a PCI Express x16-os slotoknál. Ide kapcsolódik az a tény is, hogy a szóban forgó FCH-k tartalmaznak PCI Express 2.0-s hubot is, amely összesen négy darab PCIe 2.0-s sávot kínál. Pont ehhez a négy sávhoz kapcsolódik az egyes alaplapokon található PCI Express 2.0 x16-os slot is, ami emiatt CrossFireX Multi-GPU rendszer építésére nem igazán alkalmas, úgyhogy érdemes erre odafigyelni, ha többkártyás gépben gondolkodunk.

Dual Graphics támogatás minden alaplapon van, amit GCN architektúrára alapozó videokártya segítségével lehet kiaknázni – az AMD az R7-es sorozat tagjainak alkalmazását ajánlja.

Aki PCI slottal ellátott alaplapot keres, annak jó hír, hogy még mindig rengeteg ilyen deszka van, hiszen az FCH-k beépített PCI vezérlőt is tartalmaznak, ami maximum három PCI slotot tud kiszolgálni. Szerencsére a COM vagy LPT kivezetéssel ellátott alaplapokból is lehet válogatni – ezeket a portokat, ha ritkábban is, de még mindig sokan használják. Persze ezek a portok a friss alaplapokon nem tényleges port, hanem alaplapi kivezetés – tüskesor – formájában foglalnak helyet. A biztonságot fokozó TPM modulhoz szükséges tüskesor szintén sok alaplapon jelen van. A táblázatok természetesen tartalmazzák majd ezeket az adatokat is.

Felszereltség tekintetében az A88X 8 darab SATA 6 Gbps-os (RAID 0,1,5,10) és négy darab USB 3.0-s portot kínál, az A78 és az A75 esetében azonban már csak 6 darab SATA 6 Gbps-os porttal (RAID 0,1,10) és 4 USB 3.0-s porttal kell beérni. Az A55-ös lapok maximum hat darab SATA 3 Gbps-os csatolót kínálnak (RAID 0,1,10) és csak harmadik fél által gyártott USB 3.0-s vezérlő alkalmazásakor van rajtuk USB 3.0-s port. Utóbbira, azaz harmadik féltől származó USB 3.0-s vezérlő alkalmazására szerencsére van egy-két példa – nem csak A55-ös alaplapoknál.

Az új alaplapok mindannyian az adott gyártóra jellemző grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott UEFI BIOS-t alkalmazzák, amelyhez esetenként Dual BIOS funkció is jár – e funkció jellemzően a Gigabyte alaplapjaira korlátozódik, de az ASRock kínálatában is van egy alaplap, ami dupla BIOS-szal büszkélkedik.

Ezek után most már megismerkedhetünk a gyártók kínálatával. Elsőként az ASRock Socket FM2+-os alaplapjait vesszük majd szemügyre.

Kapcsolódó cikkek:

Alaplapok Kaverihez – Az ASRock kínálata

Alaplapok Kaverihez – Az Asus felhozatala

Alaplapok Kaverihez – A Gigabyte deszkái

Alaplapok Kaverihez - Az MSI kínálata

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward