Jövőre érkezhet a Windows 10X, egy igen speciális operációs rendszer

Az új kiadást a hajlítható kijelzővel és dupla kijelzővel ellátott eszközökhöz fejlesztik.

Jövőre érkezhet a Windows 10X, egy igen speciális operációs rendszer

A Microsoft egy új operációs rendszer fejlesztésén dolgozik, ami Core OS néven már többször is szerepelt a különböző pletykákban, nemrégiben azonban kiderült, milyen végleges nevet szánnak az új kiadásnak: ez lesz a Windows 10X. A Vállalat korábban már többször is próbálkozott egyesi operációs rendszerek fejlesztésével, amelyek különböző eszköztípusokat vettek célba, gondoljunk csak a Windows 8 RT-re, illetve a Windows 10 S-re, ám ezek a próbálkozások sajnos nem bizonyultak sikeresnek, ugyanis a koncepciókat nem igazán szerették a felhasználók.

A Windows 10X esetében az aktuális információk alapján teljesen más az alapterv, így a végeredmény is egy sokkal használhatóbb, kifinomultabb, sokoldalúbb megoldás lesz, ami jó eséllyel a felhasználók körében is népszerű lesz. Azt persze már az elején le kell szögezni, hogy a Windows 10X egy speciális operációs rendszer, amit csak és kizárólag a hajlítható kijelzővel, illetve a dupla kijelzővel ellátott eszközökön lehet majd elérni, az asztali- és mobil konfigurációkon, valamint a táblákon nem. A vállalat egyelőre elég szűkszavú volt az újdonsággal kapcsolatban, ám a korábbi szivárgásoknak köszönhetően azért már sejthető, milyen irányba tart a fejlesztés.

A letisztult felhasználói kezelőfelülettel érkező operációs rendszert úgy alakítják ki, hogy az tökéletesen kezelhető legyen érintőkijelzőn keresztül, komponenseinek frissítése a háttérben, a felhasználó zavarása nélkül történhet, de ezzel együtt a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Utóbbit úgy valósítják meg, hogy elkülönítik egymástól a számításis feladatokat, az alkalmazásokat és magát az operációs rendszert is, így a támadóknak sokkal nehezebb dolguk lesz, ha sikeres akciót szeretnének végrehajtani. A vezérlés egyébként az érintés mellett akár hanggal is történhet majd, de a klasszikus egeres és billentyűzetes üzemmód is támogatott lesz.

Galéria megnyitása
A látványtervek

Az új eszközökre szánt operációs rendszer egyszerűsített Start menüt kap, ami már nem tartalmaz élő csempéket, így a menü sokkal gyorsabb és áttekinthetőbb lesz, de ezzel együtt az általános teljesítményre is odafigyelnek majd. Az eszközök folyamatosan kapcsolódhatnak az internetre, de ezzel együtt felhő alapú szolgáltatásokat is használhatnak, valamint a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket is kamatoztathatják.

Nagyon fontos extra, hogy az alkalmazásokat nem csak a Windows Store-ból lehet majd letölteni, vagyis az UWP appok mellett a régebbi, normál asztali alkalmazások is futhatnak a rendszeren, amit egy speciális, konténer alapú megoldás biztosít. Az egyelőre nem világos, hogy ezen a téren hogyan alakul majd a felhasználói élmény, illetve milyen teljesítmény mellett futhatnak a szoftverek, valamint az esetleges limitekről sem esett szó.

A Windows 10X egyebek mellett a tegnap bemutatott Surface Neo fedélzetén is szolgálatot teljesíthet, de ezzel együtt az ASUS, a Dell, a HP és a Lenovo termékein is szerephez jut. Az új eszközök várhatóan jövő ősszel jelenhetnek meg, csak úgy, mint a Windows 10X.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap