Jönnek a MicroUSB 3.0-s portok

Az USB 3.0-s portok végre egyre szélesebb körben érhetőek el, sőt, már USB 3.0-s eszközökből is egyre több áll rendelkezésre, legyen szó külső merevlemezekről, pendrive-okról vagy egyéb olyan kiegészítőről, amely a SuperSpeed USB szabványra alapoz. Hamarosan megjelennek az Intel hetes sorozatú, natív USB 3.0-s támogatással ellátott lapkakészletei, így a szabvány új lendületet kaphat, de a jelek szerint az USB 3.0-s technológia ezzel együtt más területek meghódítására is készül.

Jönnek a MicroUSB 3.0-s portok

Az USB 3.0-s portok végre egyre szélesebb körben érhetőek el, sőt, már USB 3.0-s eszközökből is egyre több áll rendelkezésre, legyen szó külső merevlemezekről, pendrive-okról vagy egyéb olyan kiegészítőkről, amely a SuperSpeed USB szabványra alapoz. Hamarosan megjelennek az Intel hetes sorozatú, natív USB 3.0-s támogatással ellátott lapkakészletei, így a szabvány új lendületet kaphat, de a jelek szerint az USB 3.0-s technológia ezzel együtt más területek meghódítására is készül.

Napjainkban az okostelefonok és tábla PC-k esetében csak USB 2.0-s portok érhetőek el, ám a nem is oly távoli jövőben ez a helyzet megváltozhat, hiszen az USB Implementers Forum állítása szerint az idei év vége felé, illetve a következő év elején már megjelenhetnek az első olyan készülékek, amelyek USB 3.0-s szabványra alapozó MicroUSB porttal rendelkeznek.

A MicroUSB 3.0-s portok esetében sajnos nem lesz elérhető a szabvány által kínált maximális, 5 Gbps-os sávszélesség: az okostelefonok és a tábla PC-k jellemzően csak maximum 800 Mb/s-os, azaz 100 MB/s-os adatátviteli sebességgel gazdálkodhatnak majd. Ahhoz, hogy ennél magasabb adatátviteli sebesség is elérhető legyen, több energiára lenne szükség, ami nem fér bele az említet mobil eszközök profiljába. Az adatátviteli sebesség azonban még így is kedvezőbb lesz, mint az USB 2.0-s megoldásoknál. A MicroUSB 3.0-s portok az USB 2.0-s portokkal természetesen visszafelé kompatibilisek maradnak.

Az adatátviteli sebesség mellett legalább olyan fontos szempont – ha nem fontosabb – hogy az USB 3.0-s szabvány alkalmazásával az új MicroUSB portokon magasabb áramerősség folyhat keresztül, így az adott mobil eszköz akkumulátorát gyorsabban fel lehet majd tölteni, ha az eszközt USB 3.0-s porttal ellátott asztali géphez vagy noteszgéphez kapcsoljuk.

Az USB Implementers Forum munkatársa egyúttal arról is beszélt, hogy a szervezet már keresi a megoldást arra, hogy miként lehetne karcsúbbá varázsolni a hagyományos USB 3.0-s portokat, hogy azok könnyedén alkalmazhatóak legyenek az ultravékony noteszgépeken is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward