Izmos videóvezérlővel érkezhetnek az asztali Broadwell CPU-k

A Broadwell-K sorozat tagjai a következő év végén érkeznek, ám már most kiderült velük kapcsolatban egy s más.

Izmos videóvezérlővel érkezhetnek az asztali Broadwell CPU-k

Az előző hónap folyamán már beszámoltunk róla, hogy az asztali Broadwell processzorok várhatóan a következő év végén jelennek meg kereskedelmi forgalomban, de arról akkor még nem volt információnk, hogy a friss központi egységekkel kapcsolatban pontosan mire számíthatunk, már ami a tulajdonságaikat illeti.

Most szerencsére változott a helyzet, hála az informátoroknak. A legfrissebb értesülések alapján a Broadwell-K processzorok esetében Iris Pro típusú, GT3-as integrált videóvezérlő jelenlétére lehet számítani, amely mellé még 128 MB-nyi dedikált fedélzeti eDRAM is jár. Ez az opció a Haswell processzorok esetében is létezik, igaz, az Intel jelenleg csak azokat a processzorokat látja el 128 MB-nyi eDRAM-mal, amelyek nem processzorfoglalatba passzolnak, hanem alaplapra forrasztva foglalnak helyet a rendszerben – például egybegépekben.

A Broadwell-K sorozatú processzorok a GT3-as, 128 MB-nyi eDRAM-mal ellátott integrált videó vezérlő mellett négy processzormagot tartalmaznak, amelyek mellé Hyper-Threading és Turbo Boost támogatás is jár – igaz, ezek megléte modellenként, pontosabban sorozatonként változik, ahogy eddig is. A Core i7-es sorozatú Broadwell-K processzorok Hyper-Threading támogatással és teljes, 6 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral érkeznek, míg Core i5-ös társaik már nem kapnak HT támogatást, plusz 6 MB-nyi helyett be kell érniük 4 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Broadwell-K család leggyorsabb tagja négy CPU maggal és nyolc szállal gazdálkodik majd, csak úgy, mint a Haswell lapkára épülő Core i7-4770K.

Joggal gondolhatnánk, hogy a csíkszélesség-csökkentés hatására több processzormag alkalmazására nyílhat mód, ám ebben a tekintetben ezúttal nem lesz változás, így hat- és nyolcmagos Broadwell-K processzorok érkezésére nem lehet számítani – legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

Más kérdés, hogy az Intelnek amúgy sem kell túlzottan kapkodnia, hiszen jó helyzetben van: riválisa, az AMD a következő év folyamán nem fogja frissíteni asztali számítógépekbe szánt FX processzorait, így ebben a szegmensben nem lesz kiélezett versenyhelyzet. Persze azért az AMD-t sem kell félteni, ugyanis az APU egységek frontján gőzerővel zajlik a fejlesztés, így az új APU-k sok borsot törhetnek az Intel megoldásainak orra alá a megfelelő kategóriákban. Legalábbis reméljük, hisz a felhasználóknak és a vásárlóknak az a jó, ha komoly verseny zajlik a kegyeikért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward