Ízelítő a TrueAudio által kínált hangzásvilágból

Az AMD TrueAudio technológiájáról már sok szó esett, ám eddig még nem érkezett olyan demó, ami megmutatná, mire képes az eljárás a gyakorlatban. Most szerencsére megtört a jég.

Ízelítő a TrueAudio által kínált hangzásvilágból

Az AMD TrueAudio technológiája már egy ideje ismert, de a cég eddig nem nagyon bemutatózta azt szélesebb körben, ha valakit érdekelt, hogy kb. mire lehet képes, annak el kellett látogatnia pl. a GenAudio oldalára. A dedikált DSP-ket alkalmazó TrueAudio lényege, hogy élethű virtuális térhangzást kínál a játékokban, méghozzá úgy, hogy az ehhez kapcsolódó számításokat dedikált hardver végzi, azaz az extra funkció nem terheli a többi rendszererőforrást. A TrueAudio technológia jóvoltából a játékokban könnyebben beazonosítható lesz, hogy a különböző hangeffektek pontosan honnan érkeznek, ugyanis az eljárás 3 dimenziós térhangzást biztosít és ehhez semmiféle extra külső hardver használatára nincs szükség, elég egy jobb fej- vagy fülhallgató, de akár egy sztereó hangfalszett is jó szolgálatot tehet.

Persze alapfeltétel, hogy a TrueAudio használatához Radeon R7 260X, Radeon R9 290 vagy Radeon R9 290X típusú videokártyával kell rendelkezni, ugyanis csak ezek a termékek kínálnak TrueAudio támogatást, legalábbis egyelőre. Jövőre ugyanis az APU-k piacára is belép majd az újítás, a Kaveri már ezzel felvértezve érkezik, egészen pontosan január 14-én.

A TrueAudio a jövőben több játékban is feltűnik, így megtapasztalható lesz, pontosan mire képes a technológia. Persze sokan – teljesen érthető módon – már most is szeretnének ízelítőt kapni abból, milyen változást hoz a TrueAudio a hagyományos sztereó hangzáshoz képest – számukra most van egy jó hírünk: a Lichdom fejlesztőinek köszönhetően az alábbi videó lehetőséget ad az újszerű hangzásvilág megismerésére. Nem is szaporítjuk tovább a szót, beszéljen helyettünk a videó:

A videó egyértelműen megmutatja a különbséget a TrueAudio és a sima sztereó hang között: a sztereó a TrueAudio-hoz képest nagyon mesterségesnek, műnek és pontatlannak tűnik, a TrueAudio ehhez képest sokkal kifinomultabban, életszerűbben működik, így a hangzás tényleg új szintre emelkedik. Jövőre elkezdenek befutni azok a játékok is, amik már biztosan használják majd az új technológiát. Ezek közül az egyik legérdekesebb talán a Thief lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward