iPad dömping: frissítették az iPad-et és bemutatkozott az iPad Mini

Az Apple sajtóeseményén rengeteg újdonsággal találkozhattunk. Többek közt lehullott a lepel a régóta találgatásokkal és pletykákkal övezett iPad Miniről, de némi meglepetéssel is szolgáltak, ha már az iPad-nél járunk: a harmadik generációs iPad új szívet kapott és némi csiszoláson is átesett.

iPad dömping: frissítették az iPad-et és bemutatkozott az iPad Mini

Az Apple sajtóeseményén rengeteg újdonsággal találkozhattunk. Többek közt lehullott a lepel a régóta találgatásokkal és pletykákkal övezett iPad Miniről, de némi meglepetéssel is szolgáltak, ha már az iPad-nél járunk: a harmadik generációs iPad új szívet kapott és némi csiszoláson is átesett.

Ezzel megszületett az iPad negyedik generációja, ami már teljes egészében nélkülözi a különböző jelzőkkel való megkülönböztetést. Ez nem ismeretlen az Apple berkeiben, ugyanis a multimédiás lejátszóik már a kezdetek óta így kerülnek forgalomba, és a számítógépeikre is ez jellemző. Az iPad legnagyobb újítása az Apple A5X lapka cseréje az A6X-re. Az Apple A6X tulajdonságai nem ismertek, és az Apple A6 körüli kavarodás után egyelőre kár is lenne találgatni. A lényeg úgyis az, hogy az elődjéhez képest az iPad kétszer nagyobb teljesítménnyel bír mind a grafikus egység, mind pedig a processzor terén.

A további finomítások eredménye a FaceTime HD támogatás és az új, Lightning csatlakozó felület megjelenése. Az adatkapcsolati képességek terén új a szélesebb körű lefedettséget kínáló LTE hálózati modem, és a 802.11a/b/g/n WLAN, ami a 2.4 és az 5 GHz-es tartományokban is képes működni, így nagyobb teljesítményt és stabilabb jelet garantál. Az árszabás természetesen változatlan.

Most pedig nézzük, mit is kínál a várva várt iPad Mini. Rögtön a fizikai paraméterekkel kezdték a leleplezését, ami nem is csoda, hiszen bámulatosan vékonyra sikeredett az új gép: mindössze 7,2 milliméterre emelkedik ki a síkból, a súlya pedig 308 gramm; ezzel kenterbe veri a Nexus 7-et és a Kindle Fire HD-t is. A Mini az iPad-ektől megszokott fekete és fehér színben fog a boltok polcaira kerülni.

Az előlapot egy 7,9 hüvelykes megjelenítő tölti ki, mely az előzetes információkkal ellentétben nem szélesvásznú, hanem a szokásás 4:3-as képarányt nyújtja, így 35 százalékkal nagyobb felületű, mint a riválisának tartott Nexus tablet. A felbontás 1024 x 768 képpontos, így nem lesznek az alkalmazásokkal kompatibilitási gondok, hiszen az eredeti iPad és az iPad 2 is ugyanilyen pixelszámmal rendelkezett.

A gép lelke az Apple A5 SoC, ami bizony már eléggé koros, de valószínűleg a teljesítményére így sem lesz panasz. Ebben még az ARM által fejlesztett Cortex-A9 magok kettőse található 1 GHz-es órajelen, és szintén két darab, 200 MHz-es PowerVR SGX543 GPU. Fontos megemlíteni, hogy itt már a 32 nm-es egység kerül bevetésre, hiszen eredetileg 45 nm-en készült az A5. A chip mellé feltehetően 512 MB rendszermemória kapcsolódik majd. Két kamerát rejt a burkolat, az előlapi HD képeket továbbít a FaceTime HD támogatásnak köszönhetően, a főkamera szerepében pedig egy iSight technológiás (az iPhone 5-ből már ismert) 5 megapixeles modul lesz, mely HD videók rögzítését teszi lehetővé. LED villanót viszont nem kapott, így a fényviszonyok romlásával a használhatóságának is annyi.

A kapcsolati képességeit tekintve az iPad Mini két változatban lesz elérhető: az LTE modemes variánsokba ugyanaz a hálózati egység kerül, ami az iPhone 5-ben van, és az új iPad-ban lesz, valamint a Wi-Fi is pont olyan képességekkel rendelkezik, tehát a 2,4 és az 5 GHz-es tartományban is jól érzi magát, és a 802.11n sebessége sem okoz neki gondot. A masina alján pedig a Lightning csatlakozó köszön vissza, mely mostanra szinte minden hordozható Apple terméknek szerves része lett így. A telep kapacitása nem ismert, de igazából nem is az a lényeg, hanem hogy egyetlen feltöltéssel, akár 10 órán át is nyúzhatjuk mielőtt megadná magát. A kiegészítőket tekintve egyelőre nem árasztanak el minket, mindössze a Smart Cover kisebb, iPad minihez szabott változatát mutatták be.

Az Apple iPad Mini 329 dolláros áron debütál majd, és a korábbi információkkal ellentétben nem lesz 8 GB-os tárhellyel kínált modell, vagyis 16 gigabájttól indul. A nagyobb háttértár 100 dollárral kerül többe, míg az LTE modemért 130-at kérnek el. Az előrendelések felvételét 26-án kezdik, ezt követően a Wi-Fi-s változat szállítását november 2-án indítják, míg az LTE-sre további két hetet kell várni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward