Intel Tiger Lake vs. AMD Renoir: Meglepő eredmények

A Tiger Lake-U sorozat egyik leggyorsabb tagja a kevesebb CPU mag ellenére nagyon jól helytáll konkurensével szemben.

Intel Tiger Lake vs. AMD Renoir: Meglepő eredmények

Az AMD Renoir lapka köré épülő mobil APU egységei idén új kihívót kaphatnak, ugyanis rövidesen megjelenhetnek az Intel Tiger Lake sorozatú mobil processzorai, amelyek új CPU- és GPU architektúra segítségével vehetik fel a kesztyűt a konkurenseik ellen. A friss Intel processzorok várhatóan sokat javítanak az Intel mobil platformjának versenyképességén, főleg iGPU fronton, ugyanis ezek a processzorok már az ígéretes Xe architektúrát használhatják, vagyis Gen12-es iGPU-t kapnak, ami jelentősen gyorsabb lesz az Ice Lake modellekben található Gen11-es megoldásoknál – a Gen9.5-ös integrált videó vezérlőkhöz képest pedig egy teljesen más ligában játszanak majd.

TUM_APISAK jóvoltából már most ízelítőt kaphatunk abból, mire mennek majd a Tiger Lake és a Renoir sorozatok tagjai egymással szemben, ugyanis a híres detektív rábukkant egy érdekes bejegyzésre a 3DMark adatbázisában, amely egy Core i7-1165G7-es modellel készült. Ez a processzor négy darab Willov Cove processzormagot és egy Gen12-es iGPU-t tartalmaz, pozícióját tekintve pedig a leggyorsabb Tiger Lake-U processzorok közé tartozhat. Az érdekesség kedvéért egy Ryzen 7 4800U eredményeit is kibányászta TUM_APISAK – ez az APU nyolc maggal és VEGA 8-as iGPU-val gazdálkodik.

Galéria megnyitása

Az eredmények alapján az látszik, hogy a kétszer több CPU mag ellenére a RYZEN 7 4800U előnye mindössze 1,9% a Core i7-1165G7-tel szemben, ami nem sok. Az első, második, illetve harmadik grafikai tesztben az Intel Core i7-1165G7 1,8%-kal gyorsabb a RYZEN 7 4800U-nál: a tesztekben nagyjából 2-4 FPS-sel jobb teljesítményre képes az Intel terméke, lényegében minden tesztben átlépi a 30 FPS-es szintet.

A negyedik grafikai teszt már az AMD termékének kedvez, ahol 8,8%-kal jobb eredményt ér el a VEGA 8, mint az Xe Gen12. A Physics tesztben érthető módon a nyolcmagos AMD APU jobban teljesít, mint a négymagos Tiger Lake SoC: előbbi 12494 pontot, míg utóbbi csak 8028 pontot ér el. Utóbbi előny a 4. grafikai tesztben is jól jön, lényegében ez is segít az AMD termékének, hogy jobb teljesítményt érhessen el.

A fenti eredményeket egyelőre érdemes egészséges gyanakvással szemlélni, no meg azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez csak egyetlen alkalmazás, a részletesebb képhez ennél sokkal több eredményre lesz szükség. Az azért már biztató, hogy az Intel Tiger Lake sorozatú Core i7-1165G7-es modellje nagyon szépen fel tudja venni a versenyt a RYZEN 7 4800U-val, hiába kapott csak feleannyi CPU magot. Érdekes lesz látni, mire megy majd a RYZEN 9 4900U az ellenfeléül szánt Core i7-1185G7-tel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap