Integer Scaling funkciót hozhat az érkező AMD Adrenalin driver

Vele együtt egy Radeon Boost nevű szolgáltatás is érkezik, amiről egyelőre nem lehet túl sokat tudni, legalábbis hivatalosan.

Integer Scaling funkciót hozhat az érkező AMD Adrenalin driver

Az Integer Scaling funkció miatt évek óta könyörögnek a retró játékok szerelmesei az Nvidia és az AMD illetékeseinek, emeljék be a funkciót a legfrissebb driverekbe, ám eddig erre nem került sor. Az Intel viszont meglépte, amit a két nagy videokártyagyártó nem: elérhetővé tette az Integer Scaling funkciót egy korábbi Intel HD Graphics driver keretén belül. Az Nvidia is megemlítette már, hogy érkezik ez a funkció a későbbiekben, a korábbi pletykák alapján pedig már az is sejthető, hogy az AMD sem akar kimaradni a sorból.

Galéria megnyitása

Az élesszemű Reddit felhasználóknak köszönhetően az AMD tervei megerősítést nyertek, ugyanis a cég hivatalos lábjegyzetében feltűnt az Integer Scaling funkció. Ez lényegében a pixelek duplázásával, triplázásával, illetve négyszerezésével teszi lehetővé – igénytől függően –, hogy a PixelArt típusú játékok esetében az eredeti felbontást jó képminőség és kiváló élesség mellett lehessen felskálázni a mai modern, nagy felbontással dolgozó monitorokra. A felskálázás felbontástól függően nem terjed ki a teljes kijelzőre, ugyanis a pixeleket egész számmal szorozzák, így a fennmaradó helyet fekete sávok töltik ki, de ez így is sokkal jobb, mint a korábbi felskálázási megoldások, amelyek kissé „homályossá” tették a képet.

Galéria megnyitása

AMD fronton az Integer Scaling funkció megjelenésére a decemberi éves nagy driver frissítés alkalmával számíthatunk. Az azóta már eltávolított lábjegyzet alapján arra számíthatunk, hogy a GCN alapú 7000-es sorozattól felfelé minden GPU támogatja majd az Integer Scaling-et, de csak DirectX 11, DirectX 12 és Vulkan API alatt. A bejegyzés szerint a DirectX 9 támogatás csak a Radeon RX 5000-es sorozatú videokártyák mellé kár majd. APU egységek frontján 2000-es vagy 3000-es sorozatú megoldásra lesz szükségünk. Az operációs rendszer azonban minden esetben csak és kizárólag Windows 10 lehet majd.

Galéria megnyitása

A lábjegyzet egy „Radeon Boost” nevű újításról is említést tett, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre bővebb tájékoztatás. Annyi azonban kiderült, hogy ez a funkció az összes AMD GPU-t támogatni fogja a 400-as sorozattól felfelé, természetesen a RYZEN APU egységeket is, operációs rendszer terén pedig Windows 7 és Windows 10 jöhet szóba. A korábbi lábjegyzet egy linket is tartalmazott, amely a funkció által támogatott játékokra mutat, ám a link hibás volt – valószínűleg nem véletlenül.

A decemberi Radeon driver általában a hónap közepe felé szokott megjelenni, azaz már nem kell rá sokat várni, hogy hivatalosan is kiderüljön, pontosan milyen újításokat hoz.

Frissítés 2019. december 10 | 16:37
Az Adrenalin 2020 driver időközben megjelent, a róla szóló hírünket pedig mindjárt tálaljuk. Itt lehet majd elolvasni, ahogy aktiválódik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap