Shop menü

INGYEN TV ÉRDEKEL? CSAK REKLÁMOKAT KELL HOZZÁ NÉZNED (ÁLLANDÓAN)

A Telly szó szerint mindig hirdetéseket fog mutogatni, de ez nem megy majd a tartalom rovására, ugyanis két kijelzőt használ.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ingyen TV érdekel? Csak reklámokat kell hozzá nézned (állandóan)

Az utóbbi időben a reklámok egyre nagyobb teret nyernek a televíziókban, és a jelek szerint az emberek ezt el tudják fogadni, de vajon a Telly-re is vevők lesznek a népek? Akár forradalmat is elindíthat, de könnyen lehet, hogy rövid idő alatt fog a földbe állni, és néhány év múlva legfeljebb a televíziózás történetének érdekes próbálkozásai között lehet majd vele találkozni, ha egyáltalán arra említésre méltónak találják.

Semmi nincs ingyen, és ez akkor is igaz, ha valamit mégis ingyen megkapnak az emberek. A Telly televíziójánál a reklámok fogyasztásával generált bevételek tarthatják fenn a startupot. Nagyratörő tervei vannak a vállalkozásnak, ami mögött a Pluto TV társalapítója, Ilya Pozin áll.

Kezdésnek 500 ezer ingyenes televíziót osztanak szét, és tényleg semmit nem kell ezért fizetni. Ez meglehetősen nagy anyagi terhet ró a startup vállára, de amennyiben a számításaik bejönnek, egy idő után már nagyon szép bevételt hozhatnak majd a készülékek. A Telly tévé meglehetősen szokatlan lett, mivel nem egy képernyőből áll, hanem van a hagyományos képfelület alatt egy kisebb képátlóval rendelkező extraszéles képarányú panel is. Ennek pedig a startup szempontjából fontosabb feladata van, mint a főképernyőnek.

Galéria megnyitása

Megállás nélkül reklámokat fog megjeleníteni a készülék a rendes képfelület alatti vékonyabb panelen. A folyamatost pedig itt tényleg úgy kell érteni, hogy amikor a készülék áram alatt van, akkor a hirdetések menni fognak, olyankor is, ha a tévé egyébként ki van kapcsolva. A legnagyobb figyelmet persze akkor kaphatja majd, amikor az egész család a tévé előtt ül, és éppen valamilyen filmet, sorozatot vagy egyéb műsort néznek, a reklámok ilyenkor is folyamatosan futnak majd a kiegészítő képernyőn.

Hozzá kell tenni azért azt is, hogy a Smart Display névre keresztelt kiegészítő részen nem kizárólagosan reklámokat lehet majd látni, kicsit burkoltabb a hirdetések csomagolása. Azért Smart Display ennek a neve, mert többféle extra tartalom jelenhet meg rajta attól függően, hogy a felhasználó mire kíváncsi, de a tévében nézett tartalomhoz is tud igazodni. Időjárás információ, hírek, sporteredmények, tőzsdével kapcsolatos infók egyaránt megjelenhetnek majd itt. Sőt mi több, akár zenelejátszás is futhat erről, szóval még a tartalomfogyasztásba is bevonható a kisebb kijelző.

Galéria megnyitása

A Telly tévé egyébként 55 hüvelykes képátlóval rendelkezik (Theatre Display), ami mostanában az átlagos méretnek felel meg. A cég direkt arra törekedett, hogy a lehető legtöbb ember számára legyen ideális a hardver. Nem meglepő módon 4K Ultra HD felbontású szerkezetről van szó, és támogatja a HDR anyagok megjelenítését is. A startup elmondása alapján kellően erős hardverrel rendelkezik a készülék, OTA lehet rá frissítéseket küldeni, ami azért is fontos, mert az új reklámok így juthatnak majd el rá. Wi-Fi és Bluetooth támogatással egyaránt szolgál.

A TellyOS fut a berendezésen, ami sajnos még nem biztosít olyan alkalmazásokat, amik a streaming szolgáltatások eléréshez kellenek. Ez mindenképpen komoly gond, de áthidalásként jár az ingyen TV mellé még egy 4K képes Android TV dongle is, amit HDMI-n lehet csatlakoztatni. Természetesen bármilyen HDMI-n keresztül használható lejátszót lehet hozzá társítani, a Telly ezt nem korlátozza. Három HDMI-vel és kettő darab USB-vel rendelkezik a szerkezet. „Hey Telly” felszólítással digitális asszisztens szolgáltatás is igénybe lehet majd itt venni.

Magában foglal a szerkezet egy hangprojektort is, ez köti össze a két kijelzőt. Öt hangszórót rejt ez az egység, és mikrofon is található benne, a televízió tetejére pedig még kamera is került. A cég elmondása szerint ez a fitnesz szolgáltatásoknál és a videohívásoknál jöhet majd jól. Zoom integrációval is számolni lehet majd itt, és lesz egy ingyenes fitnesz szolgáltatás. Ennél (is) jól jön majd, hogy a tévé még mozgásérzékelőt is kapott.

Galéria megnyitása

Azért sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha a tévé esetleg megfigyeli az embereket, hogy még több bevételre tegyen szert plusz információk begyűjtése révén. Nos, ettől elvileg nem kell tartani, a kamera elég került például egy mechanikus zár is. Fiataloknak szóló célzott reklámokat elvileg nem fog mutatni a berendezés, de reklámot alkalomadtán egyébként a nagyobb kijelzőn is mutathat, de ezt csak akkor teszi majd, ha éppen nem tévéznek az emberek, csak a szobában tartózkodnak.

Kíváncsiak leszünk arra, hogy a Telly modellje miként fog működni, beválik-e, vagy nem lesz sikeres az elképzelés. Egy-egy berendezés ára egyébként a cég nagyvonalú becslése szerint 1000 dollár körül alakul, szóval az induló akció egy jó fél millió dolláros mínuszba taszította őket, amit elvileg a reklámok hoznak majd vissza.

Az utóbbi időben azt lehetett egyébként látni, hogy a reklámos modellek jól működnek, annak ellenére, hogy a hangos kisebbség ellenzi ezeket. A streaming szolgáltatóknak jól hoznak a reklámokkal megtámogatott előfizetések, és a Vizio nevű amerikai vállalat, aki a saját készülékein ingyenes szolgáltatásokat nyújt reklámokért cserébe, mostanra lényegesen több bevételt ér el a hirdetésekből, mint a készülékeladásokból.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére