Így újítják fel a C&C: Remastered videóit

25 éves a játék, és az eredeti élőszereplős videók felbontása is a kornak megfelelő.

Így újítják fel a C&C: Remastered videóit

Sajnos vannak jó hírek és rossz hírek egyaránt.

A Command & Conquer sorozat nagyon sokáig volt az Electronic Arts hibernációs kamráiban elzárva, egészen addig, amíg a 2018-as E3-on be nem mutatták a C&C Rivals-t mobilokra.

A közösség egyhangúan fejezte ki nemtetszését és követelte a kiadótól, hogy egy megfelelő, méltó folytatást kapjon a sorozat. A helyzet az, hogy a Rivals megjelent és összességében nem is lett egy rossz játék, ha valaki próbálta, akkor megtalálhatta benne a C&C hangulatot és egész pozitív helyet is kapott a rajongók körében, sőt, új rajongókat is szereztek vele.

Az Electronic Arts viszont egyes szivárgások szerint a fejlesztőcsapatot szépen leépítette és kiszervezte Indiába a játék fejlesztését, emiatt a játékosok alig kapnak frissítéseket és volt pár hónap a Rivals életében, amikor láthatóan nem olyan módon nyúltak bele a fejlesztők, ahogy az elvárható lett volna. Az utóbbi időkben viszont kezdik újra összeszedni magukat és legutóbb is kaptak a játékosok két új egységet.

Összességében tehát a Rivals még él, bár a sorsa kérdéses. A Rivals-nak köszönhetően viszont másik Command & Conquer játék is készül, méghozzá a C&C Remastered, ami az eredeti játékok teljes felújítása olyan módon, hogy teljesen hű marad az eredeti változathoz.

A Remastered nem csak a Tiberian Dawn-t fogja tartalmazni, hanem a Red Alertet is, és Jim Vessella, a játék producere a kezébe vette az ügyet és mindent megtesz annak érdekében, hogy az ikonikus sorozat a legjobb elbánásban részesüljön.

Sikerült összetoboroznia az eredeti Westwood csapat egy részét a projektre, a Petroglyph kötelékéből ráadásul Frank Klepacki is biztosítja a tökéletes, felújított hangzást.

A grafikai tuning részleteit már láttátok fent és annyira elkötelezettek a játékot illetően, hogy a közösség bevonásával készül a projekt, egy C&C rajongókból álló tanács dönt az irányok tekintetében, így akár az online multiplayerről is vagy a replay lehetőségéről.

A legérdekesebb és legégetőbb kérdés viszont mindig is az volt, hogy mi történik a videókkal? Nézzünk bele egy ikonikus jelenetbe Seth-tel és Kane-nel, hogy lássuk, miért fontos kérdés ez:

Mint látható, az élőszereplős videó felbontása fölött eljárt az idő (az eredeti felbontás 320x240), ezeket ilyen formában nem nagyon lehet használni egy Remasteredben, de ezen klasszikus jelenetek nélkül a C&C és a Red Alert nem lehetne önmaga, ezek a játék lelkét képezik.

A most következő vlogban Jim Vessella meséli el a videók felújításának történetét, amiről így előre nem is spoilereznék el semmit. Amennyiben érted a nyelvet, izgalmas részletekkel lehetsz gazdagabb. A videó után summázom, miről volt szó.

Az elején leszögezi, hogy vannak jó és rossz hírek egyaránt. A játék 2018-as bejelentésekor ők maguk sem tudták, hogy mi lesz a C&C videókkal, hamar keresni kezdték az eredeti kópiákat, de se a Petroglyph-nál, se az EA archívumában nem volt ezeknek nyoma. Arra jutottak, hogy ezek már idővel rég megsemmisültek.

A Victory Games-t feloszlatták (annak idején a Free 2 Play Command & Conquer / Generals 2 játékon dolgoztak) és az egyik fórumra kikerült egy fotó egy szekrényről, amiben egy csomó régi C&C videó és hanganyag volt és ezt megsemmisítésre akarták küldeni. Miután Vessella utána érdeklődött, azt a választ kapta, hogy azokat bezúzták, de ezt nem akarta elhinni és egy kolléganőjét felkereste az EA LA-nál, aki azt mondta, hogy megmentette annak idején azt a szekrényt és az archívumba kerültek a dolgok.

Odautazott és csinált egy Vlog bejegyzést is onnan, hogy megtalálta. Rengeteg anyag volt ott, csak az rendszerezésük került neki 5 órába, talált is két ígéretes kazettát, ám olyan ritka formátumúak voltak, hogy az egész keleti parton csak Hollywoodban tudták a tartalmát lementeni neki jó pénzért. Ekkor viszont kiderült, hogy rajtuk csak nagyon rossz minőségben voltak meg a játékból rögzített dolgok, tehát még a megjelent játékban agyon tömörített anyagok is jobb minőségűek voltak (vagyis konkrétan felvették a játékot, ahogyan ma a streamerek szokták, csak ők biztonsági mentés céljából).

Ez elkeserített mindenkit, de új megoldás után kezdtek nézni, hiszen ezek pótolhatatlan felvételek. A közösséget bevonva, több hónap kísérletezés után, a megfelelő algoritmust megtalálva sikerült elkezdeniük egy mesterséges intelligenciát felhasználva felújítani a felvételeket és teljesen vállalható eredményekkel előállni. Ezt a videóban meg is mutatja nekünk. Ehhez amúgy a konzolos C&C változatokat használták fel, mert azok kicsit jobb minőségűek voltak, mint a PC-s, ám ezekből a példányokból hiányzik pár felvétel, ami csak a PC-sben található meg, így a hiányzó anyagokat értelemszerűen a rosszabb felbontású változatból pótolják, ezeken jobban fog látszódni fog a tömörítés vasfoga.

Cserébe viszont van még más jó hír is. Találtak több óra, soha nem látott felvételt, ami a forgatáson készült, ezeket pedig a játék közben lehet majd kinyitni és megtekinteni, ahogyan haladunk a történetben. Továbbá a konzolos küldetések is benne lesznek a Remastered-ben.

Összességében tehát sikerült nagyon szépen helyrepofozniuk a felvételeket, sőt, 30FPS-re fel is turbózzák az eredetileg 25 képkockás anyagokat, így tényleg olyan lesz az egész játék, ahogy soha senki nem látta korábban, olyan képanyagokkal, amit csak a Westwoodosok tekinthettek meg 25 évvel ezelőtt.

A játék idén ünnepli a 25. születésnapját, az ígéretek szerint sok érdekes bejelentésre számíthatunk majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap