Így néz ki az Intel új PC koncepciója egy NUC sorozatú rendszerben

Egy kínai fórumon bukkant fel az Element dizájn köré épített Intel Ghost Canyon NUC, ami igen érdekes, rendhagyó rendszernek tűnik.

Így néz ki az Intel új PC koncepciója egy NUC sorozatú rendszerben

Az Intel Element koncepciójáról nemrégiben számoltunk be, ennek lényege gyakorlatilag az, hogy egy kétslotos bővítőkártyára zsúfolják a processzort, a rendszermemóriát, valamint az M.2-es adattárolókat, a kártya pedig egy speciális alaplapba csatlakozik. A kétslotos bővítőkártyát könnyedén lehet cserélgetni, így idővel könnyedén lehet majd frissíteni a konfigurációt anélkül, hogy teljesen új rendszert kéne vásárolni, ráadásul a koncepció alapján az egész költséghatékonyan megoldható lesz, vagyis elméletben nagyon jól hangzik.

Galéria megnyitása

A Kool Share nevű kínai fórumnak köszönhetően most ízelítőt kaphatunk abból is, hogyan néz ki egy Element kártyával felszerelt rendszer, ugyanis a felhasználók szert tettek egy mérnöki tesztpéldány státuszban lévő Ghost Canyon NuC konfigurációra, amely már az új dizájn szerint épült. Az újdonság egy átlagos NUC-hoz képest természetesen nagyobb lesz, hiszen a kétslotos Element kártya mellett egy második kétslotos bővítőkártyát is fogad, valamint egy tápegység is lesz benne.

Galéria megnyitása

A 238 milliméter hosszú, 216 milliméter széles és 96 milliméter magas Intel NUC 9 Extreme konfiguráció esetében 45 W-os TDP kerettel rendelkező processzorok közül lehet választani, amelyek minimum négy, maximum nyolc processzormaggal rendelkeznek. Gyakorlatilag a Core i5-9300H, a Core i7-9750H, illetve a Core i9-9980HK modell szerepel a felhozatalban, ezek a kártyára forrasztva érkeznek.

Maga az Element kártya a processzor mellett két darab So-DIMM memóriafoglalattal is rendelkezik, ezekben 64 GB-nyi DDR4-2400 MHz-es, vagy éppen 32 GB-nyi DDR4-2666 MHz-es rendszermemória fér el. Az adattárolókat egy M.2-2280-as és egy M.2-22110-es foglalat várja, ezekben PCI Express és SATA alapú SSD kártyák egyaránt helyet kaphatnak. A processzor hűtéséről egy réz hűtőborda és egy notebookokból ismerős ventilátor gondoskodik.

Galéria megnyitása

A kártyára négy darab USB 3.1 Gen2 Type-A port, két darab Thunderbolt 3-as USB-C csatlakozó, két darab Gigabites Ethernet port (i210-AT és i219-LM vezérlővel), valamint egy HDMI 2.0a port került – utóbbi az UHD Graphics 630-as videóvezérlőt szolgálja ki. A bővítőkártya stabil tápellátásáról – a PCI slot mellett – egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül gondoskodhatunk.

Galéria megnyitása

 

Az Element kártya egy speciális alaplapba illeszkedik, amelyre két darab PCI Express 3.0 x16-os slot került. A felső slotba csak az Element kártya szerelhető, míg alatta egy kétslotos bővítőkártya számára találunk helyet, azt viszont csak 203,2 milliméter hosszú lehet. Az alaplapon van még egy PCi Express 3.0 x4-es, illetve egy M.2-22110-es slot is, ami szintén PCI Express és SATA alapú SSD-ket fogad. A ház alsó részére egy FSP gyártmányú 500 W-os tápegység került, a hűtésről pedig két darab 80 milliméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik. A légkeverőket egy keretbe építették, amelynek a végén négy-négy érintkező helyezkedik el: ezek a keret helyére csúsztatásakor érintkeznenk egy, a ház elejére felszerelt NYÁK lappal, így nem kell bajlódnunk a kábelek csatlakoztatásával.

A felsoroltakon kívül kapunk még egy Intel Wi-Fi AX200-as kártyát is, ami WiFi 802.11ax, illetve Bluetooth 5.0-s támogatást biztosít a rendszer számára.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új NUC előlapjára egy SD memóriakártya-olvasó, két darab USB 3.1 Gen2 Type-A port, valamint egy 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozó került. A fedlap méhsejtrács dizájnnal készült, így elegendő mennyiségű levegőhöz juthatnak a hardverkomponensek, viszont sajnos a por is könnyedén bejuthat a rendszerbe.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy az Element koncepciót követő NUC pontosan mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, valamint a várható árazással kapcsolatban sem érkezett információ.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap