Intel Element: Ilyen, amikor a CPU, a RAM és az SSD egy kétslotos PCIe kártyára kerül

Az Intel a Razer Project Christine koncepcióját melegítette fel és ültette át saját dizájnjába, a végeredmény pedig igen érdekes lett.

Intel Element: Ilyen, amikor a CPU, a RAM és az SSD egy kétslotos PCIe kártyára kerül

Az Intel egy új koncepcióval rukkolt elő, amely mögött a Systems Product Group áll, csak úgy, ahogy anno az azóta már sikeressé vált NUC koncepció mögött is. Az új projekt jelenleg az Element nevet viseli, ám ez csak egy munkanév, ami a megjelenésig még változhat, sőt, egyelőre a dizájn sem végleges. Arra persze már most felhívnánk a figyelmet, hogy hasonló moduláris rendszert a Razer már bemutatott 2014 folyamán, amely a Christine nevet viselte, de sajnos még azelőtt a feledés homályába merült, mielőtt még bármi lehetett volna belőle.

Galéria megnyitása

Az Intel Element lényege gyakorlatilag az, hogy egy kétslotos, PCI Express csatolófelülettel ellátott kártyára zsúfolják azokat az alkatrészeket, amelyekből egy PC épül – vagy legalábbis a komponensek többségét, ha nem is mindet. Éppen ezért a nyomtatott áramköri lapon helyet kap egy processzor, amelyhez So-DIMM memóriafoglalaton keresztül kapcsolódik a rendszermemória, de ezzel együtt még M.2-es SSD bővítőhely számára is van hely. A felsorolt komponensek fölé egy hűtőtömb kerül, amit egy notebook stílusú ventilátor lát el megfelelő mennyiségű levegővel.

A kártya hátulján megtaláljuk a szükséges csatlakozókat: GbE portokat, Thunderbolt 3-as USB-C portokat, videó kimenetet, illetve néhány USB Type-A portot is, sőt, egy audió csatlakozó is helyt kapott itt. Ezt  a kártyát egy speciális alaplapba illeszthetjük, ami szintén a koncepció része, gyakorlatilag ezen keresztül jut tápellátáshoz a felsorolt komponensekkel rendelkező kártya. És még egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót is kialakítottak rajta, így a 75 W-os alap teljesítményen felül további 150 W-nyi tápellátással gazdálkodhat a rendszer, azaz 225 W-nyi teljesítménnyel szolgálhatja ki a rajta található komponenseket.

A kártyát fogadó alaplapon további PCIe portok is találhatóak, amelyekben speciális gyorsítókártya éppúgy helyet kaphat, mint klasszikus videokártya. A processzort tartalmazó kártyának persze dedikált helye lesz, így csak abban a slotban fog működni. A tápellátásról klasszikus ATX tápegység, illetve 19 V-os külső tápadapter egyaránt gondoskodhat formátumtól függően.

Galéria megnyitása

A Londonban megrendezett bemutató alkalmával egy prototípus már előkerült, amelyen BGA tokozású, vagyis nyomtatott áramköri lapra forrasztott Xeon processzor, két darab LPDDR4-es So-DIMM memóriafoglalat, két darab M.2-es bővítőhely, valamint egy egyedi hűtés foglalt helyet a fentebb már részletezett hátlapi portok társaságában. A kártya jelenleg PCI Express 3.0-s csatolót használ, de később PCI Express 4.0-s, illetve PCI Express 5.0/CXL alapokra is átköltözhet. Magát a kártyát az Intel tervezi, így ennek dizájnjába a partnerek nem igazán szólhatnak majd bele a tervek szerint, de kisebb módosításokat azért eszközölhetnek rajta, a kiszolgáló alaplap esetében azonban szabadabb kezet kaphatnak.

Hogy mi értelme ennek az egésznek? Az Intel azt szeretné, ha könnyebb lenne a rendszerfrissítés bizonyos területeken, azaz a processzort és egyéb alkatrészeket tartalmazó kártyát csak ki kéne szerelnie az adott vásárlónak, majd egy új kártya segítségével friss, modern rendszerhez juthatna, komolyabb szerelés nélkül. Persze az adattárolókat és a memóriamodulokat el kéne távolítania, ha ezeket továbbra is szeretné használni, ami mindenképpen szereléssel jár, ám a dolog várhatóan nem lesz túl bonyolult, legalábbis a végleges dizájnban.

A csere miatt nem kéne új számítógépházat és alaplapot vásárolni, valamint egyéb komponensek is felhasználhatóak lennének – persze ha az új platform új memória-szabványra tér át, akkor a memória-cserét nem lehet megúszni. A koncepció igazából érdekesnek tűnik, de hogy mennyire lesz életképes, illetve mennyire pozitívan fogadja majd a célközönség, azt csak a megjelenés után derül ki. A céközönség egyébként az üzleti felhasználókat és az átlagfelhasználókat egyaránt magában foglalja.

Galéria megnyitása

A tervek szerint 2020 első negyedévében már megkapják az OEM-ek az Element csomagokat, vagyis az első negyedév végén akár már kész konfigurációk is megjelenhetnének, amelyek az új koncepció köré épülnek. Arról egyelőre nem esett szó, hogy ezek a kártyák pontosan milyen változatokban, milyen processzor-választékkal érkezhetnek, de erre alighanem úgyis választ kapunk néhány hónap múlva.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap