Hűtőt kaptak az Intel Optane 905p sorozat M.2-es tagjai

A szlovén EK WaterBlocks szakemberei az Intel fejlesztőivel szorosan együttműködve készítették el az új hűtőbordát.

Hűtőt kaptak az Intel Optane 905p sorozat M.2-es tagjai

Az Intel Optane 905p sorozata tavaly májusban rajtolt el, majd szeptemberben újabb, nagyobb adattároló kapacitással rendelkező tagok is bemutatkoztak. Az U.2-es meghajtó, valamint a PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártya formájában érkező változatok megfelelő hűtést kaptak, így a vezérlő és a 3D Xpoint lapkák által termelt hő leadása nem jelentett különösebb problémát, az M.2-es példányra azonban már sajnos nem terveztek hűtést. Pedig erre is lenne igény, ugyanis a tesztek szerint 70-85 Celsius fok közötti hőmérsékleten üzemel a termék, ahogy elkezdjük csúcsra járatni – ez mondjuk a 9,35 W-os maximális fogyasztás alapján nem olyan nagy meglepetés.

Galéria megnyitása

Éppen ezért a szlovén Ek WaterBlocks és az Intel szakemberei együttműködésbe léptek, amelynek eredményeként elkészült a speciális, kifejezetten az M.2-es Optane 905p SSD-k igényeire szabott hűtőborda. A hűtés jó hővezetési tulajdonságokkal rendelkező hűtőpadokon keresztül veszi át a melegedő lapkák által termelt hőt, és nem csak a meghajtó felső részét, de a hátuljának egy részét is lefedi, hogy a hőátadás hatásfoka minél jobb lehessen. Az M.2-22110-es formátumú Optane 905p SSD kártya hátoldalára két rögzítő segítségével illeszkedik a hővezető lapka, amelyek a hátoldalt az előlaphoz szorítják. Az SSD kártya és a hűtő alkalmazásának alapfeltétele, hogy az adott alaplap fogadja az M.2-22110-es kártyákat – ezt érdemes ellenőrizni vásárlás előtt.

Galéria megnyitása

Az EK WaterBlocks szerint az új kiegészítőnek köszönhetően sokkal kevésbé jelentkezik majd az úgynevezett Thermal Throttling jelenség, ami egyébként a lapkák túlmelegedésére vezethető vissza: bizonyos hőfok felett az órajelek és a feszültségek csökkentésével éri el a vezérlő, hogy az üzemi hőmérséklet csökkenhessen, majd újra „teljes gázra” kapcsol. Arról sajnos nem beszéltek a felek, hogy a gyári állapothoz képest pontosan mekkora előrelépést nyújt az új hűtőpad, ami egyébként alumíniumból készült.

Galéria megnyitása

Az új kiegészítő már elérhető az EKWB webáruházában, illetve a viszonteladóknál is, olcsónak azonban nem nevezhetjük, hiszen 19,90 eurót kérnek el érte.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap