HP-Compaq Presario CQ61

Tesztsorozatunk utolsó részében a Hewlett-Packard és a Compaq közös gyermekét vettük nagyító alá. Korrekt tudás, korrekt külső, magas ár.

HP-Compaq Presario CQ61

I. Bevezető és specifikáció

A Hewlett-Packard notebookok térnyerésében nagy szerepe volt a Compaq-nak, legalábbis a fiatalabb felhasználók esetében biztosan. Az addigi ütött-kopott, kocka dizájnt felváltotta a lekerekített, itt-ott fényes felület, amellyel a nép először a Pavilionoknál találkozott. Ezek után szépen-sorban kezdtek szállingózni a két cég közös modelljei, és mára gyakorlatilag csak a business szegmensben és a netbookoknál tevékenykednek egyedül a kékek. A Presario sorozat látszólag mentes a HP-tól, ám ez csak a csomagolás miatt hat így.

Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x1 GB Hynix DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA 4500MHD

Hangkártya: IDT 92HD75B1/92HD75B2 HD Audio

Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type, AU Optronics B156XW02 V0)

Merevlemez: Samsung HM251JI (250 GB, 5400 RPM, SATA)

Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633M DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102E/8103E Family PCI-E Fast Ethernet NIC

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter

e-SATA: van

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic SP1

Tömeg: 2,75 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 150 ezer forint

A szokásos belső fogad minket, a GM45-ös chipsetnek és a hozzá tartozó videokártyának örülünk, a 2 GB memóriának és a Bluetooth hiányának már kevésbé, ráadásul a helyi hálózat is csak legfeljebb 100 Mbites sebességre képes.

Az előtelepített Windows Vista Home Basic mellé kapunk 60 napos Office 2007-et és Norton Internet Security-t is. A multimédiás feladatokat a beépített alkalmazásokon kívül a Cyberlink programjai látják el. Amennyiben Windows XP-re vagy Windows 7-re szeretnénk cserélni a gyári rendszert, úgy a szükséges drivereket a gyártó oldaláról tudjuk letölteni, hiszen lemezt nem találunk a csomagban, a rendszervisszaállítást pedig rejtett partícióról hajthatjuk végre.

II. Hardver- és teljesítménytesztek

Elég zajosan ébredt fel a Presario, ráadásul nem is akart igazán csendben maradni soha. A BIOS-ban (F10) található ventilátorszabályzásra utaló menüpontot ne bántsuk, mert a helyzet csak rosszabb lesz. Az átlagnál hangosabb hűtőrendszer szerencsére jót is hozott magával, ez pedig az elfogadható teljesítmény. A processzor üresjáratban 36, terhelésre 65 fokos volt, igaz utóbbihoz hozátartozik, hogy ekkor már magasabb fordulatszámra kapcsolt az amúgy sem halk ventilátor. Ennél azért vannak jobb konstrukciók a kategóriában, nem is egy. Szerencsére a burkolat sehol nem volt langyosnál melegebb, így a komfortot ezek az értékek nem zavarták.

Nem igazán értettük a Vista előzékeny értékelését, hiszen a videokártya pontosan ugyanaz az X4500MHD volt, mint például a Lenovo G550-ben, ennek ellenére itt magasabb pontszámokat kapott.

A merevelemz ezúttal a Samsungtól érkezett, akik eddig nem nagyon tudtak versenyre kelni a Hitachi és főleg a Western Digital remek termékeivel szemben. A helyzet sajnos továbbra is változatlan, a 250 GB-os diszk meglepően gyenge olvasási értékeket produkált, cserébe még kifejezetten meleg is volt.

Az Altec Lansing nevével fémjelzett hangszórók tűrhetőek voltak, de se mélyhangot, se színpadképet nem tudtak kiadni magukból.

HP-Compaq Presario CQ61 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4932

PCMark05 (Graphics): 2101

PCMark05 (HDD): 3617

Cinebench10: 3915 (3 perc 45 másodperc)

Memória olvasás: 5645 MB/s

Memória írás: 4209 MB/s

Memória másolás: 4354 MB/s

Memória késleltetés: 81,5 ns

CPU Queen: 8434

CPU PhotoWorxx: 6988

CPU Zlib: 25581 kB/s

CPU AES: 7340

FPU Julia: 3169

FPU Mandel: 1873

FPU SinJulia: 986

III. Ergonómia

A Pavilionokhoz hasonlóan fényes borítást kapott a fedőlap, amely egész masszívnak tűnik az árkategória többi versenyzőjéhez képest.

Minden létező alkatrészt cserélni tudunk a Presario-ban, ami azért is fontos, mert se merevlemezből, se memóriából nem kapunk gigászi mennyiségeket.

A billentyűzet a szokásos HP klaviatúra, amit nem lehet nem szeretni. Matt, stabil, remekül nyomható, mi kell még? Kihasználva a rendelkezésre álló területet, a gombok a numerikus paddal együtt a teljes szélességet elfoglalják. Gyorsgombok ezúttal nincsenek, hacsak a WLAN ki-bekapcsolásáért felelős gombot nem tekintjük annak.

A touchpad nagyon hasonló a Pavilionoknál látottakhoz, az egyetlen - és fontos - különbség, hogy itt nem üveg jellegű bevonatot kapott, így némileg jobban használható. A gombok közül a jobb oldali a hangosabb, de még az is bőven az elviselhető kategórián belül esik.

A rendelkezésre álló ki- és bemenetek gyakorlatilag a készülék két oldalán szóródnak szét. Érdemes kiemelni az eSATA és HDMI portokat, valamint kifejezetten szépre sikerült a memóriakártya-olvasó nyílás is. Bár a képen nem nagyon látszik, de van mellette egy fehér színű LED, amely használatnál világít. A fejhallgató kimenetet és mikrofon bemenetet elöl találjuk a visszajelző LED-ek melett.

A 15,6”-os kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, ami ismét homogén képmegjelenítést eredményezett. A fekete szín nem volt annyira jó, alulról azért látható volt némi bevilágítást, de ez a mindennapos használatnál nem volt zavaró. A panel képe alapból picit pirosas, de még inkább hideg színárnyalatú, így a VGA driverben érdemes kicsit játszadozni a színbeállításokkal. A látószög egész jó volt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag 2-3 ember is nézheti a kedvenc sorozatunkat egymás mellett.

Az 1,3 Mpixeles webkamera külön, például a Cyberlink YouCam alkalmazással is használható, amellyel álló- és mozgóképeket egyaránt tudunk rögzíteni, valamint különböző képi effektusokat használhatunk. Képminősége nagyon jó, ritkán látni ilyen éles rajzolatot, ám a színvilág nagyon szegényes, érdemes egy picit finomhangolni ezen a területen is.

IV. Üzemidő és értékelés

A hat cellás 48 Wh-s teleptől nagyjából azt vártuk, amit kaptunk, hiszen a sokadik ilyen kiszerelésű gép volt már ez az elmúlt hetekben. Minimális fényerőn az olvasó teszt kereken négy óráig bírta, míg közepes fényerőn intenzívebb netezéssel a három óra volt az, ami reálisnak bizonyult.

Összességében meg voltunk elégedve a HP-Comaq Presario CQ61-gyel, hiszen ergonómiailag egy elég jó termékkel állunk szemben, így nagyon jó társ lehet a mindennapokban. Ami a mérleg másik oldalán áll az a némileg zajos hűtés és az a tény, hogy felszereltségben (főleg a memóriára és a Bluetooth-ra gondolunk) vannak nála okosabb modellek is pár ezer forinttal olcsóbban (pl. Lenovo G550). Ettől függetlenül, ha bemegy a 140 ezer forint körüli tartományba, nem csinálhatunk vele rossz vételt.

A HP-Compaq Presario CQ61-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ fiatalos, szép külső

+ remek billentyűzet

+ eSATA és HDMI

+ jó kijelző

+ kategóriájában viszonylag hosszú üzemidő

+ házilag is bővíthető

+ előtelepített Windows Vista Home Basic

Kontra:

- kissé zajos hűtőrendszer

- csak 2 GB memória (ráadásul 2x1 felállásban)

- lassú és forró merevlemez

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

A 140 ezer forint körüli notebookokat feltérképező cikksorozatunk végére értünk. Az elmúlt másfél hónapban hét különböző gyártó terméke próbált minket meggyőzni, hogy az ő portékájuk az igazi. Ha nekünk kellene választani, mi egészen biztosan a Lenovo G550 és a Toshiba Satellite L500 között gondolkodnánk. Az MSI CX600-asa a dedikált vdeokártya ellenére mint notebook elég nagyot bukott az alig két órás üzemidővel és az innen-onnan összeválogatott alkatrészeivel. A most bemutatott Compaq Presario CQ61 és az Acer Aspire 5738Z még a meggondolandó kategóriába esnek, ahogy a csábító ár miatt valószínűleg a Fujitsu-Siemens Esprimo V6535-öt is sokan viszik majd haza. Ahhoz, hogy reális döntést tudjunk hozni, nem árt végigolvasni sorozatunk minden részét, hiszen az újságíró véleménye se szent, a személyes preferenciák egészen más irányba is elvihetik a választás végkimenetelét.

Kapcsolódó cikkek (140 ezer forint körüli notebookok):

1. rész: Acer Aspire 5738ZG

2. rész: Asus K50IJ

3. rész: Toshiba Satellite L500

4. rész: Lenovo G550

5. rész: MSI CX600X

6. rész: Fujitsu-Siemens Esprimo V6535

7. rész: HP-Compaq Presario CQ61 (jelen tesztünk alanya)

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward