Hogyan fog kimászni a Sony a bajból?

Nem áll jól a Sony szénája, a világ szeme az új elnökre, Kaz Hiraira tekint.

Hogyan fog kimászni a Sony a bajból?

A Sony következő elnöke Kaz Hirai (aki áprilistól veszi át az irányítást Howard Stringertől) elismerte, hogy gyengélkedő cégének sürgős változásokra van szüksége, különben komoly gondokkal lesz kénytelen szembesülni. Hirai a The Wall Street Journalnak adott interjúban elmondta, hogy karrierjének legnagyobb kihívása lesz újra profitábilissá tenni a Sonyt.

Az 1946-ban alapított cégnek nagy része volt abban, hogy Japánt az elektronikai szórakoztatóipar világközpontjává tegye, manapság azonban nem áll túl jól a tőzsdén, és múlt hónapban leminősítették a hitelmutatóit is. A negyedéves üzleti jelentés is nagy veszteségekről számolt be, melyek év végére csak nőni fognak, így az ideivel együtt ez lesz a Sony negyedik veszteséges éve.

Hirai az egyetem elvégzése után 1984-ben kezdett a Sonynál dolgozni. Azért választotta ezt a céget, mert az "rock 'n' roll" életstílust kínált, pl. farmerban lehetett dolgozni, ami a komoly nagy japán cégeknél ma sem mindennapi. Hirai multikulturális környezetben nőtt fel. Ez, és tehetsége is hozzásegítették a Sonynál a ranglétrán való felemelkedéshez és a PlayStation üzletág felpörgetéséhez. "Azt hittem, hogy a PlayStation üzlet felvirágoztatása volt életem legnagyobb üzleti kihívása, de úgy látszik tévedtem" – mondta Hirai. "Sorban szembesülök az újabbnál újabb gondokkal. Mondom is magamban, mi a ***, most hogyan tovább?"

Hirai tényleg ilyen, az egyik pillanatban még komoly üzleti szövegeket mond, a másikban meg nyomatja a szlenget és a laza dumákat. Új stratégiájának része, hogy ráveszi az alkalmazottakat, hogy ne üljenek babérjaikon, hanem igyekezzenek a felhasználók számára kiemelkedőbb élményt nyújtani. "Le kell szálljunk a magas lóról, és reálisan látni a helyzetet. Nem hiszem, hogy mindenki egyetért velem, de azt hiszem már kezdik kapizsgálni, hogy ha nem fordítjuk meg a szerencsénket, akkor nagy bajban leszünk."

Kapcsolódó cikkünk: Új igazgatót kap a Sony

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward