Headset aktív zajszűréssel: ASUS Vulcan ANC

Ezúttal az ASUS aktív zajszűréssel ellátott headsetjét, a Vulcan ANC-ot kaparintottuk meg egy teszt erejéig.

Headset aktív zajszűréssel: ASUS Vulcan ANC

1. ASUS Vulcan ANC – Áttekintés

ASUS Vulcan ANC

Az ASUS választékában egyre több kiegészítő jelenik meg, és több olyan is van közöttük, ami valami különlegességgel próbál kitűnni a tömegből, elvégre elég erős a verseny. A fülesek között ilyen volt anno a vibráló Cinevibe, nemrég pedig megérkezett az aktív zajszűrővel ellátott Vulcan ANC, ami mai tesztünk főszereplője. A képekre ránézve valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a headset a cég Republic of Gamers családjába tartozik, a stílusjegyek már messziről látszanak, így már első blikkre tudhatjuk, hogy főleg a játékosok szívét próbálja meghódítani a Vulcannal az ASUS. Érdekes módon a már említetten felül egyéb extrákkal nem rendelkezik a füles, nincs ál-5.1-es hangzás, nincs USB-s hangkártya, csak egy jó sztereo füles, néhány hasznos kiegésztővel. Essünk is neki!

Áttekintés

A füles egy díszes dobozban érkezett, minek kibontása után egy hordtáskába botlottunk, ebben szállíthatjuk a Vulcant összehajtogatott formában. Nagyon hasznos figyelmesség a gyártótól, sokszor jöhet jól.

A fejhallgató rendeltetésszerű állapotában, vagyis kihajtogatva egy szépen megtermett darab, méreteit tekintve a nagyobb készülékek közé sorolható. Nem csoda, hiszen a headset cirkumaurális (fület körbeölelő) fülpárnákkal rendelkezik, ehhez pedig kell a hely. Ez az egyik legkényelmesebb megoldás, ráadásul ezzel lehet elérni a legjobb izolációt, azt pedig ecsetelnünk sem kell, hogy zajos környezetben ez mennyire jól jön. Küllem tekintetében szintén előkelő helyen van a fejhallgató, a komoly megjelenést a fekete-vörös színhasználat, valamint a matt és fényes anyagok ízléses keveréke garantálja (RoG, ugye). Az anyagminőséget is rendben találtuk, minden masszívnak tűnt, bár az állítható fejpánt ellentartása szerintünk lehetne egy kicsit nagyobb. Ez minket arra enged következtetni, hogy néhány hónapos használat után túl könnyen fog járni, és ezért nem tartja meg a beállított fejméretet. Ha már itt tartunk, a pánt méretét feleslegesen nagyra is be lehet állítani, de szerencsére a szűkebbre állások közül is lehet válogatni, ezért nem okozott gondot, hogy megtaláljuk az ideális méretet.

A fejhallgató nagyon kényelmesre sikerült, a készülék hosszútávon sem okoz fájdalmat, mivel a fülpárnák teljesen körbefogják füleinket. Ezek „memória” szivaccsal vannak kitömve, melyek rövid ideig felveszik füleink alakját, a tökéletes kényelem és zajszigetelés érdekében. A fülpárnák kényelmesek, de nagy hőségben már rövidtávon is izzasztóak, mivel burkolatuk bőrből (vagy legalábbis arra hasonlító anyagból) készült. A fülest volt "szerencsénk" kipróbálni 40 Celsius fokos hőségben is, akkor már elég izzasztó volt, de egy átlag hőmérsékletű szobában nem fülledtünk be tőle. A fülpárnák széles tartományban mozognak, így megfelelően tudnak illeszkedni füleinkre, ami fontos szempont, ha szeretnénk kizárni a környezeti zajokat. A passzív zajszigetelésre tehát nagyon odafigyelt a gyártó, ennél már nem is tehetett volna többet a cél érdekében.

Mivel a fülesnek nincs hangkártya, USB helyett a jó öreg 3,5mm-es analóg dugasszal tudjuk csatlakoztatni. Így nemcsak PC-vel, hanem bármivel használhatjuk, ami szabványos kimenettel rendelkezik. A fejhallgatóhoz egy 2,5 méteres lecsatolható kábel tartozik, ami még éppen elég ahhoz, hogy asztalnál ülve ne legyen gond a kényelmes elhelyezéssel. Akkor sem kell aggódnunk, ha rövid lenne, ugyanis a vezetékhez bárhol kaphatunk megfelelő hosszabbító kábelt.

A gyári vezeték egyik végét a füles bal oldalába kell dugni, a másik vége pedig dupla csatlakozóban végződik: egyik a hangkártya audio kimenetébe, másik a hangkártya mikrofon bemenetébe megy. E kettős csatlakozással egyszerűbbé tették az életünket, viszont így csak a gyártó vezetékét tudjuk használni, ami egy esetleges kábelcsere estén gondot okozhat. Ha már itt tartunk, a kábel élettartama pontosan nem jósolható meg előre, de tartósnak ígérkezik. Erre pedig abból következtetünk, hogy a bevonat rugalmas anyagból készült, ezért attól sem kell tartanunk, hogy eltörik, ami a merev vezetékekre jellemző. Bár a vezeték közepesen nehéz és tapadós gumírozott bevonattal is ellátták, ezt használat közben mégsem éreztük zavarónak, ami annak köszönhető, hogy a rajta lévő dobozkát felcsíptethetjük a ruhánkra. A vezérlődobozon található az analóg hangerőszabályzó és egy mikrofonnémító gomb. Ezek minőségével is elégedettek voltunk: a hangerőszabályzó tekerő nem recsegett, a kapcsolót pedig kellően nagy ellentartással tudtuk némító állásba tolni.

A meghallgatás előtt tekintsük át néhány mondatban a készülék specifikációit. A szélessávú hangszórók a fejhallgatós körökben megszokottnak nevezhető 40mm-es méretben érkeznek. A 32 Ohm impedancia nem számít magasnak, így elég egy kisebb teljesítményű erősítőt alkalmazni a meghajtásához. Szerencsére ezt még a hangkártyák saját erősítője is képes kiszolgálni, így erre már nem kell külön költenünk.

2. ASUS Vulcan ANC - Meghallgatás

Meghallgatás

Bár vezetékes fejhallgatóról van szó, az aktív zajszűréshez szükségünk van egy darab AAA típusú elemre is, amit a füles jobb oldalában rejtettek el.

Ha az eddigiekből még nem derült volna ki, egy zárt kialakítású fejhallgatóról van szó, melynek egyik legismertebb tulajdonsága, hogy nem zavarjuk vele a környezetünket (és ők se nagyon minket). A felhasználó szempontjából intenzívebb mélyhangokat érhetünk el velük, mint nyitott vagy félig nyitott társaik esetében. Ez már az első meghallgatásnál feltűnt nekünk, a készülék az alacsonyabb frekvenciákkal sem fukarkodott. A hangszínt nagyjából a Sennheiser HD-555 füleséhez tudjuk hasonlítani, a fejhallgatót a dögösebb, mélyorientált pop és rockzenére hangolták. Zenehallgatásnál kellően sok részlet átjött, egy PC-hez szánt fejhallgatótól ennél többet nem is várhatunk el. A színpad is viszonylag széles volt, így az akusztikus felvételek atmoszférája is átjött valamennyire, de ilyen szempontból ne várjuk tőle túl sokat. Játék közben nagy hasznát vesszük a zajszigetelésnek, és annak, hogy a készülék torzításmentesen adja le az olyan dinamikus hangeffekteket, melyek a mélyebb frekvenciákon szólalnak meg. A jó szigetelésnek köszönhetően egy jól szeparált környezetet hozhatunk létre magunknak, ami nem zavarja a szobában tartózkodókat, mi viszont a történések minden egyes olyan részletét hallhatjuk, melyek hangszórókkal csak nagyon nehezen lennének közvetíthetők. Ezt a filmkedvelők is értékelni fogják, hiszen a legrosszabb az, amikor a hangsáv szokatlanul nagy tartományban ingadozik, ezért állandóan hangosítani/halkítani kell rajta. A vezetéken található hangerőszabályzó ebben is segít, bár az igazi megoldás a hardveres hangdinamika kiegyenlítés lett volna, de ilyennel sajnos nem rendelkezik a fejhallgató.

Aktív zajcsökkentés (ANC)

Lássuk a fejhallgató legérdekesebb extráját, az aktív zajcsökkentést. A készülék már említet passzív zajszigetelő képességei mellett aktív módon is csökkenti a beszűrődő zajokat. Pontos részleteket nem árult el a gyártó, de ez vélhetően úgy működik, hogy a fejhallgató érzékeli a kívülről érkező hangot, és ennek megfelelő hanghullámokat állít elő, csak épp ellentétes irányban. Így próbálja meg kioltani a bejövő magas frekvenciás zajokat, például a ventilátor zúgását. Amikor bekapcsoltuk a zajcsökkentést, a különbség azonnal hallható volt, a kívülről érkező morajlás hirtelen megszűnt, csupán a nagyobb zajok szűrődtek be. A készülék zajcsökkentő képességét olyankor lehet a legjobban kipróbálni, amikor semmilyen hanganyag nem szól. Amikor bekapcsolt zajcsökkentéssel használtuk a fejhallgatót, észrevettünk némi változást a hangján, ez zenehallgatáskor egyeseknek már zavaró lehet. A 200Hz körüli „öblösebb” mélyhangok markánsan lecsökkentek, emiatt a közép és magas hangok kerültek előtérbe. Ez nem feltétlenül hátrány, egyesek szerint így jobb a készülék hangja, de tény, hogy zajcsökkentéskor ezzel is számolnunk kell. Csak érdekességképp jegyezzük meg, hogy az ANC funkció nem kedveli, ha megkocogtatjuk a fejhallgató burkolatát. Ilyenkor ellensúlyozni próbálja az erős zajokat és hasonlóan csúnya recsegéssel válaszol rájuk, ezt kellemetlen hallani. De mivel a fejhallgatónak nem ez a rendeltetésszerű használata, nem is tartjuk problémának (ezt csak azért írtuk le, hogy senki ne lepődön meg, ha ilyesmit tapasztal, a fejhallgatónak ettől még semmi baja). Ami viszont kellemetlen lehet, az a zajszűrés alapzaja. Bekapcsolva ugyanis megszűntek a külső zajok, de cserébe némi súgással kellet számolnunk. Ez számunkra érthetetlen, hiszen az ANC funkció elvileg épp a zajok ellen jó (ezt nem ártana korrigálni a következő típusban, feltéve, hogy a fejhallgatónak lesz utódja).

A készülék hangerőtartománya bőséges, a viszonylag kis impedanciának köszönhetően egy átlagos hangkártya is bőven elég a meghajtásához, ezért ahogy említettük, nincs szükség külön fejhallgató erősítőre. A hangerőtartalék mindig jól jön, mélyhang kiemelésnél például aranyat ér, hiszen egy jól terhelhető fejhallgatónál a basszus is nagyobb lehet. Ilyen szempontból magunkra vagyunk utalva, mert a fejhallgatónak nincs hangszínszabályzója, ezért mi a saját hangkártyánk szoftverére támaszkodtunk. Amikor kedvenc tesztanyagunkkal, a COD4-gyel próbáltuk ki a fülest, a menüzene egészen jól szólt, de a durvább mélyhangok csak olyankor rázták igazán dobhártyáinkat, amikor mélyhang kiemelést alkalmaztunk. Az említett manipulációkat jól bírta a készülék, csak extrém (+15 dB fölötti) kiemelésnél torzított, így ha valaki egyszerre szeretné élvezni a zajcsökkentést és az ütős mélyhangokat, ennek sincs akadálya.

Mikrofon

A mikrofon merev állványát középen lehet meghajlítani, ott, ahol műanyag helyett gumibevonat látható, ennek köszönhetően beállíthatjuk a kívánt pozíciót. A mikrofon felszerelt állapotban nem zavart minket, és egyszer sem fordult elő, hogy magától lejött volna, ami a jól átgondolt tervezés eredménye. Hangminősége bőven elég ahhoz, hogy jó hangfelvételeket tudjuk vele készíteni, ami többek között annak köszönhető, hogy ez is zajszűrős darab. A mikrofon külső felén, egy kis lyukon keresztül figyeli a kiszűrendő zajt, így beszédünk már tisztán és érthetően kerül továbbításra. Próbafelvételeink alapján azt mondhatjuk, hogy a zajszűrés is korrekt módon működött, még a halk beszéd is érthető maradt, a többiek nem a billentyűzet püffölését hallgatták.

3. ASUS Vulcan ANC - Értékelés

ASUS Vulcan ANC

Az ASUS készüléke egy különlegesség, és bár úgy tűnhet hogy a térhangzással rendelkező fejhallgatók korában egy „egyszerű” sztereo fejhallgató már nem rúghat labdába, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy érdemes adni neki egy esélyt. A készülék ugyanis rendkívül kényelmesnek bizonyult, ami kifizetődő dolog, ha hosszútávon is használni szeretnénk a fejhallgatót. A fülpárnák nem csak kényelmesek, hanem a környezeti zajokat is kizárják. Az említett passzív zajcsökkentésnek hála, környezetünk sem fog panaszkodni, ám a bőrözött felület a rekkenő hőségben már izzasztó lehet. Az aktív zajcsökkentő szolgáltatást pedig egyedülálló próbálkozásnak tartjuk, jóllehet ennek megvannak a maga korlátai. A számítógép ventilátorát, a billentyűcsattogást és az utcáról beszűrődő morajlást például tökéletesen kizárta, de a természetes hangzás érdekében ezt néha inkább kikapcsoltuk. A hangminőséggel szintén elégedettek voltunk, a zene kellően széles színpadon hallhattuk, a viszonylag precíz megszólalás pedig bőven elég volt a számítógépen történő zenehallgatáshoz. A füles jól bírta a dinamikus hangerőváltásokat, élethűen közvetítette a játékokban előforduló robbanásokat és a többi energikus, mélyigényes hangeffekteket. Ugyanezt mondhatjuk el filmnézés közben szerzett élményeinkről is, a vezetéken található hangerőszabályzó pedig különösen jól jött ilyenkor. A mikrofon hangminőségével és zajszűrésével elégedettek voltunk, ez egyszer sem akart leesni, és még az állvány pozíciója is ideális volt. Nekünk tetszett a Vulcan ANC hangja, a játékrajongó célközönség pedig biztosan elégedett lesz vele, mivel a fejhallgatót épp erre a területre hangolták. A zajcsökkentő szolgáltatáson viszont még lehetne csiszolni, és amiről még nem beszéltünk: az árat is le lehetne nyomni némileg. A Vulcan ugyanis nem lesz olcsó itthon sem, az ára valamivel 30 ezer forint alatt lesz.

Pro:

-    rendkívül kényelmes viselni

-    jó izoláció, még az ANC funkció nélkül is

-    jó hangminőség

-    jó minőségű mikrofon, hajlékony állvánnyal

-    tartós vezeték, mikrofonnémító kapcsolóval és hangerőszabályzóval

Kontra:

-    a bőrözött fülpárnák izzasztóak a nagy melegben

-    a fejpánt idővel elfáradhat (könnyen elmozdul a beállított helyzetből)

-    aktív zajszűrés gyermekbetegségi (lecsökkenő mélyhangok, halk alapzaj, érzékeny a fizikai behatásokra)

-    magas ár

A headsetet az ASUS Magyarországtól kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

  

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward