Három új Kaveri APU egységet mutatott be az AMD

Elérhetővé vált három friss Kaveri APU, amelyek az OEM piac mellett a DIY szegmenset is célba veszik, azaz rövidesen az üzletek polcain is feltűnnek.

Három új Kaveri APU egységet mutatott be az AMD

Az AMD asztali Kaveri APU egységei már régóta elérhetőek kereskedelmi forgalomban, de a kezdeti kínálat nem igazán bővült, csak az A10-7800-ról érkezett némi információ. Legfrissebb hírünk szereplői között ugyancsak megtalálható az említett APU egység, mellette pedig két másik újdonság is érkezett, amelyek sorrendben az A6-7400K, illetve az A8-7600-as típusjelzést viselik. Utóbbi az év elejéről már ismerős lehet, hiszen sok tesztben szerepelt, de eddig nem volt kapható kereskedelmi forgalomban, pedig a korábbi tervek szerint már hónapok óta jelen kellett volna lennie az üzletek polcain. A 65 wattos TDP-vel rendelkező modellek egyébként pont az alacsony fogyasztás és a 45 wattra konfigurálható TDP miatt érkeztek késve.

Forrás: Anandtech

A friss asztali Kaveri APU-k ugyanazokra az alapokra épülnek, mint amire a januári hivatalos rajt alkalmával piacra dobott társaik is: a fedélzeten egy vagy két processzormodul foglal helyet, amelyek egyenként 2 processzormaggal rendelkeznek. Ezek a processzormagok a Steamroller mikro-architektúra köré épülnek, és lapul mellettük egy GCN alapú integrált GPU is, méghozzá egy kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő társaságában. Annak érdekében, hogy az új APU egységek összes fontos tulajdonságát átláthatóan tálalhassuk, táblázatba foglaltuk őket. Íme:

Az AMD hivatalos sajtóközleménye szerint mindhárom új APU egység rendelkezik HSA, hUMA, hQ, Mantle API és TrueAudio támogatással, sőt, mindhármuknak konfigurálható a TDP-je, így a teljesítmény és a fogyasztás az adott igényekhez optimalizálható. A három új APU egység alap esetben 65 wattos TDP-vel rendelkezik, a 45 wattos TDP-t pedig BIOS-ból kell aktiválni, igaz, ekkor a maximális terhelés melletti órajel 400-500 MHz-cel alacsonyabb lesz, mint 65 wattos módban, de alacsonyabb terhelésnél a magas Turbo Core órajel még mindig igénybe vehető.

Forrás: Anandtech

Az AMD szerint a 45 wattos TDP aktiválásával PCMark 8 és 3DMark alatt 6-7% körüli teljesítménycsökkenésre lehet számítani, de ez a többség számára valószínűleg így is bőven megéri, hiszen kárpótlásul alacsonyabb lesz a fogyasztás. A trió tagjai közül az A6-7400K szorzózár-mentes felépítéssel érkezik, két társánál azonban lezárt CPU szorzóval találjuk szembe magunkat.

A friss modelleket az AMD az OEM piacra, illetve a DIY piacra szánja – utóbbi azt jelenti, hogy a termékeket azok is megvásárolhatják majd, akik saját maguk szeretnék megépíteni asztali számítógépüket. Az új APU egységek rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, listaáruk pedig a fentiek szerint alakul.

Jó hír, hogy kínálatunkban már elérhető az A10-7800-as modell, ami jelenleg némi apró híján 50 000 forintba kerül. Kapható az A8-7600-as példány is, ami nagyjából 34 000 forintért vihető haza, az A6-7400K azonban egyelőre még nem jelent meg nálunk.

Forrás: Anandtech

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward