Hamarosan átveheti az irányítást a Vivendi a Ubisoft felett

A Gameloft többségi tulajdonára már kötelező ajánlatot tennie a Vivendinek, de ez hamarosan a Ubisofttal is megtörténhet.

Hamarosan átveheti az irányítást a Vivendi a Ubisoft felett

Korábban már írtunk arról, hogy a francia Vivendi elkezdett agresszívan részvényeket vásárolni két francia videojátékos cégben. Az egyik a Ubisoft, a másik pedig a (szintén a Ubisoft-alapító Yves Guillemot által létrehozott) Gameloft.

A Vivendi eredetileg meglepetésszerűen még tavaly ősszel vásárolt 6,6%-os részesedést a Ubisoftban (161 millió dollárért), majd ezt még szintén ősszel feltornázta 10,39%-ra. Ezzel párhuzamosan pedig elkezdett agresszívan részvényeket vásárolni a Gameloftban is.

Utóbbi már addig eljutott, hogy a Vivendi pár hete 30%-os részedeést szerzett a Gameloftban, aminek következtében a francia törvények miatt ajánlatot kell tennie arra, hogy legalább a cég 50,1%-át megvásárolják, és így megszerezzék az abszolút irányítást. A Vivendi pedig erre hajlandó is: a befektetőket azzal csábítják, hogy 50%-kal többet fizetnek a részvényekért azok piaci áránál.

Nem csoda hát, hogy Yves Guillemot amiatt aggódik, hogy hamarosan ez következhet be a Ubisoft esetében is, aminek már így is a Vivendi a legnagyobb befektetője az eddig megszerzett részesedéssel. Éppen ezért a vezérigazgató azt szeretné, ha kanadai befektetők növelnék tulajdonrészüket a vállalatban, és ezzel elkerülhető lenne, hogy a Vivendi elérje a 30%-ot.

Ennek érdekében Guillemot nem csak a kanadai befektetőkkel, hanem a kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val is tárgyalóasztalhoz ült. Utóbbit azzal próbálja meggyőzni, hogy a Ubisoft rengeteg kanadai munkavállalója veszélybe kerülne, ha a Vivendi átvenné az irányítást.

Mindeközben (ahogy arról már szintén írtunk), Guillemot igyekszik megváltoztatni a Ubisoft játékkiadási stratégiáját: az olyan "egyszer megveszed és eldobod" single player játékok helyett, mint az Assassin's Creed, inkább olyan online anyagokkal próbálkoznak, amikhez hosszú ideig lehet tartalmat készíteni, és amikhez visszajárnak a játékosok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward