Gyakorlatilag kifulladt a VR adaptációja a játékosok között

Júliusban és augusztusban a Steam felhasználói már szinte egyáltalán nem vettek VR-os készülékeket.

Gyakorlatilag kifulladt a VR adaptációja a játékosok között

Egy friss kutatás szerint úgy tűnik, hogy a virtuális valóságot kínáló eszközök adoptációja jelenleg tulajdonképpen véget ért a játékosok között. Steamen az új HTC Vive-tulajdonosok száma mindössze 0,3%-kal emelkedett júliusban, és gyakorlatilag semennyivel augusztusban. Ezzel párhuzamosan az Oculus Rift felhasználóinak száma szintén 0,3%-kal növekedett júliusban, míg augusztusban már csak 0,1%-kal.

Mindez azt jelenti, hogy habár pont erre a két hónapra szűnt meg mind a HTC Vive, mind pedig az Oculus Rift raktárkészleti és szállítási problémája (tehát a megfelelő országokban már mindenki azonnal meg tudja venni mindkettőt), mégsem fogynak a kütyük. Összességében egyébként a Steam felhasználóinak 0,18%-a rendelkezik HTC Vive-val, és mindössze 0,10%-a Oculus Rifttel.

Minderre persze van magyarázat: a korai elfogadók már megvásárolták a maguk headsetjeit, rajtuk túllépve azonban az átlagfelhasználók számára ezek az eszközök még nincsenek megfizethető árban. Az Oculus Rift ajánlott fogyasztói ára Európában például 699 euró, míg a HTC Vive-ért 899 eurót kell az asztalra tenni, és persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a meghajtásukhoz egy nagyon erős PC-re van szükség.

Persze nem segít a dolgon az sem, hogy a szoftveres felhozatal is foghíjas, kevés az olyan killer app, ami a hétköznapi felhasználók számára kifejezetten érdekes. A HTC (Valve) és az Oculus tehát egy érdekes helyzetbe került: ki kell szolgálniuk tartalommal a keményvonalas felhasználókat, és a következő időszakban (években?) meg kell oldaniuk, hogy a virtuális valóság szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé. Talán a második generációs készülékek már olcsóbbak lesznek?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward