Guitar Hero 5 - Szex, drog és rock and roll

„Once I was a funky singer playin' in a rock and roll band, I never had no problems” - szól a Wild Cherry slágere. És ez a GH játékosokkal is így van!

Guitar Hero 5 - Szex, drog és rock and roll

I. oldal

Itt az ősz, lassan indul a zenei játékok nagy évadzáró turnésorozata. Az idei kínálatban lesz Rock Band Metal Track Pack, The Beatles Rock Band, LEGO Rock Band, Band Hero, DJ Hero, Scratch The Ultimate DJ, Lips Number One Hits, SingStar Motown, SingStar Take That, és az ég tudja még, hogy micsoda, a sort pedig már meg is nyitotta a stílus koronázott királya, a Guitar Hero. Az Activision blockbustere a mellékágakat nem számolva ötödik alkalommal tért vissza közénk, a koncertmánia pedig, mint több ezer másik háztartásban, az iskola beköszöntével megindult itt, az Iponon is!

A Guitar Hero sorozat kezdeti részeiben még csak egyetlen gitárt lehetett használni, majd miután az egészet kitaláló Harmonix átigazolt az Electronic Arts-hoz, és a Rock Banddel megalkotta a csapatos koncertezést, egy teljesen új korszak született meg. A konkurencia mintáját követve a nagy előd is áttért a több hangszeres szórakoztatásra, a GH5 pedig a mai napig ezt az irányvonalat követi. A két gitáros, a dobos és az énekes pozíciók most azonban tetszőlegesen variálhatóak, a játék egyik bemutatkozó feature-jének köszönhetően a négy lehetséges zenész ugyanis bármit használhat, nincs megkötve senkinek sem a keze.

A játékmenet a klasszikus alapokon nyugszik. Az éppen futó szám dallamára mindenféle színes bogyók repülnek felénk, nekünk pedig a különböző speciális kontrollereket használva kell életre keltenünk az ezekben rejlő hangokat. Ha gitározunk, akkor le kell fogni az adott színt a hangszer nyakán, majd pengetni egyet, míg dobolás közben csak a különböző tányérok megfelelő módon való ütögetése a feladat. Kezdőknek annyit érdemes még tudni a bogyópötyögtetésről, hogy a különböző nehézségi szinteknek köszönhetően egyszerre játszhat a noob és az országos bajnok is, úgyhogy nem kell azonnal nemet mondani, ha egy házibuliban egyszer csak felhívnak minket a színpadra. A lényeg a szórakozás és a kikapcsolódás, tapasztalt Guitar Herosként pedig nem mondhatok mást, mint próbálja ki mindenki a játékot, különben hatalmas élményből fog kimaradni!

II. oldal

Rengeteg apró, de jópofa és érdekes újdonság került bele az új részbe, az elsővel például már az indítás után rögvest szembesülhetünk is. A készítői emblémák eltűnése után azonnal egy koncerten találjuk magunkat, ahol a zenekar egy random slágert ad elő éppen a lemezen található több mint 80 zene közül. Elnézegethetjük őket, de csatlakozni is lehet, ha pedig nem tetszik a szám, akkor egy gombnyomással máris a főmenübe ugorhatunk. Itt szórványosan történtek csak változások, a szabad, kötöttségek nélküli játékra szolgáló quickplayben például a szám címén kívül már láthatjuk annak hosszát és stílusát is, valamint hogy melyik hangszer milyen intenzíven szerepel benne. A career módot választva a szokásos csillaggyűjtögetéssel szerezhetjük meg az újabb számokat és helyszíneket, az eddigi koncerteket lezáró encore búcsúszámot pedig átnevezték gigre, melynek az egyik újdonsága, hogy ilyenkor szabadon választhatjuk meg az előadni kívánt slágert is.

A music store menü szolgál a DLC letöltésre, a GH studioban komponálhatunk saját slágert, illetve szerezhetjük be a mások által készített zenéket, míg a rock star creator az eddig is jól ismert karakterkészítő programot rejti magában. Ennél a pontnál meg kell említeni a Guitar Hero 5 egy másik nagy újdonságát, miszerint immáron nem csak a játék karaktereivel, de az Xbox-os Avatar figuránkkal is zenélhetünk. Bizony, a Dashboardunkat díszítő kis emberke már együtt zúz a játék sztárjaival, bár mindez csak akkor izgalmas, ha mondjuk interneten játsszunk, és mindenki a saját avatarját használja, máskülönben szerencsétlen kis muksó úgy néz ki a nagy rockerek mellett, mint Michael Jordan a Space Jamben. Csöppet nevetségesen.

A főmenüt az egymás elleni versus játékot biztosító competitive, illetve a gyakorlásunkat segítő training zárja, mely utóbbiban ezúttal is két lehetőség közül választhatunk. A practice gombra nyomva egy szabadon választott számot játszhatunk el, kedvünk szerinti sebességgel, teljes egészében, vagy részekre bontva, míg a tutorial megtanít a különböző kontrollerek használatára, ötleteket ad a fejlődéshez, és újdonságként még egészségügyi tanácsokkal is ellátja az embert. Itt többek közt megtudhatjuk azt is, hogy miként tornáztassuk az ujjainkat, ha azok mondjuk görcsbe álltak a sok játéktól. Ez igen hasznos dolog!

III. oldal

Zeneválasztásnál mindig kapunk egy plusz pontokat érő challenge feladatot, ilyen nem volt a korábbi részeknél. A számhoz kapcsolódó érdekességek mellett, a képernyő bal oldalán található a felhívás, mely olyan feladatokat ad nekünk, mint például, hogy érjünk el minél magasabb pontszámot, tartsuk a lehető legtöbb ideig a magas szorzót, vagy pöcögtessünk meg minden hosszú hangot a zene alatt. Természetesen ezekért is csillagok járnak, de ha jól teljesítünk, akkor új ruhákat és hangszereket is kaphatunk jutalomként. A challenge feladatok állását amúgy játék közben is ellenőrizhetjük, a sávunk melletti kis hanglemez jelzi, hogy mennyit kell még dolgoznunk, hogy elérjük az arany, platina, vagy gyémánt fokozatokat.

Összesen 85 szám kapott helyet a Guitar Hero 5-ben, az előadók listájában pedig olyan ászokat is találni, mint AFI, Beastie Boys, Billy Idol, Blink 182, Bon Jovi, Coldplay, David Bowie, Deep Purple, Dire Straits, Gorillaz, Iggy Pop, Iron Maiden, Killers, Kiss, Megadeth, Nirvana, No Doubt, Queen, Rammstein, Rolling Stones, Santana vagy Stevie Wonder. Az összeállítás nekem annyira nem tetszik, de végülis mondhatni kellemesre sikeredett, vannak populárisabb, funkysabb, és zúzósabb részei is a karriernek, úgyhogy mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább passzoló stílust.

A grafika és az összkép sokat javult az utóbbi Guitar Herokhoz képest. Az ötödik rész szereplői a korábbiaknál jobban kidolgozottak, a zenészekben több az élet, jobban beleélik magukat az előadásokba, és még a közönség is aktívabb. A szórakozást növeli továbbá, hogy több lett a show elem a koncerteken, jobbak a fényhatások, és maguk a helyszínek is megnőttek, most minden korábbinál hatalmasabb embertömeg előtt dalolhatunk. Új dolog még, hogy a számok végén láthatjuk minden bandatagunk teljesítményét, ily módon elfelejthetjük a régi, egyéni pontozást összegző táblázatokat.

IV. oldal

A Guitar Hero 5 teljesen kompatibilis a régi GH-s és Rock Bandes kontrollerekkel, úgyhogy nem szükséges komolyabb költekezésbe fognia még annak se, aki most akar beleugrani a sorozatba. A vezetékes cuccokhoz már húszezer forint körül hozzá lehet jutni használtan, de a játékhoz is jött most egy nagyon szép, vászontáskával ellátott barna-fehér gitár azok számára, akik óvakodnak a másodkezű dolgoktól. Kontrollereket egyébként a third party gyártók is árulnak, a Logitech például nemrég kiadott egy nagyon ütős fekete gitárt, de persze a csúcsdesignért cserébe az árát is megkérik!

A készítőkben ezúttal sem kellett csalódni, a GH5 fantasztikus lett. Igazi party játék, összehozza a haverokat, jó a zenei felhozatala, és még újdonságok is vannak benne bőven. Persze mondhatnánk, hogy sokkal többet is ki lehetne hozni az egészből, ha mondjuk a koncerteket hangulatosabbra csinálják meg, és még egy ütős történetet is kitalálnak mellé, de hát valamit kell hagyni a következő részekre is, nem igaz? Azért érezni, hogy lassan beérik a sorozat, de a lehetőségek kiaknázását még mindig nagyon húzzák a fejlesztők!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward