GTX 295 egyetlen nyomtatott áramköri lapon?

Az Nvidia két GPU-val ellátott videokártyái rendszerint két nyomatatott áramköri lapból épülnek fel, az egyes PCB-ken egy-egy grafikus processzor foglal helyet a hozzá tartozó memória mennyiség társaságában. A GeForce GTX 295-ös modell versenyképes áron került forgalomba, ám az AMD nem sokkal ezután átpozícionálta Radeon HD 4870 X2-es modelljének árát, így az Nvidia terméke konkurenciát kapott. A gyártó nem csak a konkurencia, hanem a gyártási költségek miatt sincs túl jó helyzetben a termékkel, így a GTX 295-ös modellek raktárkészletei nem tudják kielégíteni a felmerülő igényeket. A gyártót a felvázolt helyzet kényszerítette arra, hogy a GTX 295-ös modell jövőjét átgondolja: a döntés már meg is született.

GTX 295 egyetlen nyomtatott áramköri lapon?

Az Nvidia két GPU-val ellátott videokártyái rendszerint két nyomatatott áramköri lapból épülnek fel: az egyes PCB-ken egy-egy grafikus processzor foglal helyet a hozzá tartozó memória mennyiség társaságában. A GeForce GTX 295-ös modell versenyképes áron került forgalomba, ám az AMD nem sokkal ezután átpozícionálta Radeon HD 4870 X2 árát, így az Nvidia terméke konkurenciát kapott. A gyártó nem csak a konkurencia, hanem a magas gyártási költségek miatt sincs túl jó helyzetben, mert ezek gátolják abban, hogy csökkentse a GTX 295 árát. Ez miatt cseppet át kellett gondolni a kártya jövőjét.

Az Nvidia "innovatív" módon közelíti meg a kérdést, azaz újratervezi a komplett kártyát, ám ezúttal már egyetlen PCB-n fog helyet foglalni a két GPU és az összes szükséges alkatrész. Az ATI pont ezt az egyetlen nyomtatott áramkörre épülő dizájnt használja a két GPU-val ellátott kártyák esetében. Azzal, hogy a  két darab GPU egy PCB-re kerül, az előállítási költségeket sikerül majd csökkenteni, így a gyártó versenyképesebb áron kínálhatja a terméket, és ami a legfontosabb: képes lesz kielégíteni a piac igényeit. Az Expreview munkatársai már szereztek egy képet arról, hogy az átalakított GeForce GTX 295-ös modell várhatóan milyen dizájnnal kerül forgalomba.

A kép alapján az újdonság nyomtatott áramköri lapja igen hosszú lesz, a hűtőegység közepén kap majd helyet a ventilátor. Ami még feltűnhet az az, hogy a kártya hátulján lesz egy takarólap is. A kép alapján a memória chipek a termék hátoldalára kerülnek, míg a GPU-kat a kártya megszokott oldalán helyezi el a gyártó. Ez az elrendezés mérnöki szempontból egy igen nagy kihívást jelenthet: 5 különböző, jelentős hőtermelés mellett üzemelő alkatrészt elhelyezni nem kis feladat. A kártyán két GPU, két NVIO2 processzor és egy BR-03-as híd chip, plusz a 28 darab GDDR3-as chip és a VRM áramkör is el kell, hogy férjen. A termék április folyamán készülhet el, a sorozatgyártást azonban majd csak valamikor májusban indítják. A kártya várható árával kapcsolatban még nincsenek információk, de az biztos, hogy a jelenlegi modellnél valamivel olcsóbb lesz az egy PCB-re épülő újdonság.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward