Gőzerővel fejlődik a Windows 10: itt a legújabb build

A Windows 10 Technical Preview legfrissebb kiadása számos újítást tartogat, így feltétlenül érdemes kipróbálni, ha eddig még nem tettük.

Gőzerővel fejlődik a Windows 10: itt a legújabb build

A Microsoft szakemberei komoly tempóban fejlesztik a vállalat következő generációs operációs rendszerét, a Windows 10-et. Korábban még úgy tűnt, hogy októberre készülhet el a végleges kiadás, a friss információk alapján azonban már nyáron elérhetővé válik az új rendszer.

A 3DMark API Ovrehead összehasonlító tesztje kapcsán már megemlítettük, hogy érkezett egy friss Windows 10 build, ám még nem ejtettünk szót róla, pontosan milyen újításokat kínál – ezt most pótoljuk. A Windows 10 Technical Preview 10041-es buildje mindenki számára szabadon kipróbálható, de fontos tisztában lenni azzal, hogy egy félkész szoftverről van szó, amelyben még bőven lehetnek – és vannak is – hibák.

A sokadik új build természetesen ugyanúgy szerezhető be, mint az eddigiek: a Windows 10 beállításai között a frissítés menüpontban a frissítés gyakorisága opciót "Fast", azaz gyors módra kell állítani, így a rendszer a Windows Update-en keresztül telepíti is az új kiadást. A Windows Insider Program keretén belül akár ISO fájlként is letölthető az új buildre épülő kiadás, méghozzá innen. Sajnos magyar verziót hiába keresünk, az ugyanis még nincs.

Egy nagyon fontos újítás kimaradt ebből a kiadásból, ez pedig nem más, mint az Internet Explorert leváltó Spartan webböngésző. Ettől függetlenül a jelenlegi Explorer már tartalmazza a Spartan motort, amelynek teljesítménye már egy változattal korábban sem volt rossz. A Build 10041 esetében e beépített böngésző szolgáltatásai frissültek, ahogy az az alábbi képen is látszik.

Ezen felül a Start Menüt egy picit átalakították, így most már átlátszó effektet is tartalmaz. A bejelentkező képernyőt szintén módosították egy picit, így az új kinézetet kapott és új, jobb felhasználói élményt kínál. A Virtual Desktops funkció ugyancsak fejlődött, így most már beállítható, hogy az adott virtuális asztalon megnyitott alkalmazások csak a hozzá tartozó tálcán jelenjenek meg. Ezzel egy időben a régi módszer is elérhető maradt, ha esetleg valaki azt jobban szeretné.

A Windows Update korábban emlegetett P2P jellegű frissítési metódusa már elérhető ebben a kiadásban, azaz a frissítéseket nem csak az internetről, hanem akár a helyi hálózatban tartózkodó egyéb konfigurációkról is beszerezheti az adott rendszer, ami például forgalomkorlátos mobilnet esetén lehet különösen üdvözlendő dolog.

Cortana fronton rengeteg előrelépés történt, ugyanis a digitális személyi asszisztens az Amerikai Egyesült Államok mellett immár Kínában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban is elérhetővé vált.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward