Shop menü

GLOBÁLISAN ELÉRHETŐ ÚJ GAMER MOBILOKKAL ÁLLT ELŐ AZ ASUS A ROG SZÉRIÁBAN

A ROG Phone 6D kapott egy Ultimate jelzővel illetett testvért is, melynek egy igazán speciális hűtési rendszer is jutott, és a 6D olcsóbb lett, mint amennyibe a ROG Phone 6 került.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Globálisan elérhető új gamer mobilokkal állt elő az ASUS a ROG szériában

Az ASUS a játékosok igényeinek kiszolgálását évek óta komolyan veszi, és nemcsak akkor, ha személyi számítógépekről van szó asztali vagy hordozható konfigurációban, hanem akkor is, ha szimpla okostelefonról. A ROG Phone széria évekre visszanyúló történelemmel rendelkezik, viszont olyan még sosem volt, mint idén. Ebben az évben már két sorozat is indult a ROG Phone családban.

A vállalat júliusban jelentette be a ROG Phone 6 és 6 Pro modelleket, most pedig lehullott a lepel a ROG Phone 6D és 6D Ultimate készülékekről. Érdekes módon most először MediaTek lapka található a készülékekben, és szó nincs arról, hogy az ASUS lejjebb adta volna, a MediaTeknek sikerült olyan chipet összehoznia a Dimensity 9000+ személyében, ami méltó lett a gamer eszközök kiszolgálására.

Galéria megnyitása

Korábban már lehetett kiszivárgott információkat látni arról, hogy mire képes a Dimensity 9000+ most pedig már élesben tudnak erről meggyőződni az emberek. Az első tesztek alapján bizony a MediaTek képes jobb pontokat hozni a processzor tekintetében, miközben a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 pedig a IGP-t tekintve tud szaporább lenni, de bizonyos esetekben a grafikus teljesítményben is kiélezett a küzdelem. A Dimensity 9000+ már akár 3,35 GHz-es órajel elérésére képes a Cortex-X2 magon.

A ROG Phone 6D Ultimate már gyárilag fel lesz szerelve az ASUS által tervezett kiegészítő léghűtővel, és ez még nem minden, ha a hűtésről van szó. Ugyancsak ennél a modellnél a tervezők létrehoztak egy kicsi nyílást a burkolaton, ami motorosan zárható fedőt kapott, és amikor a hűtőt csatlakoztatják, ezt a készölék kinyitja, és szabadon áramolhat majd befelé a hűvösebb levegő. Ennek a megoldásnak köszönhetően még tovább maradhat hűvös az okostelefon belseje, tovább bírhatja a nyüstölést. Ezt a megoldás AeroActive Portalnak keresztelte el az ASUS.

Galéria megnyitása

Az újdonságok egyébként nem sokban különböznek a ROG Phone 6 modellektől, szinte már fel is soroltunk mindent. A ROG Phone 6D a ROG Phone 6 alapot használja, a ROG Phone 6D Ultimate pedig a ROG Phone 6 Pro jegyeit hordozza. Ennek megfelelően például hátsó OLED kijelzővel csak az Ultimate rendelkezik, a ROG Phone 6D-nek csak RGB világítás jutott. A készülékek ugyanúgy IPx4 vízállóak, és ugyanúgy Gorilla Glass Victus üveg védi a felületüket alumínium keretbe foglalva, Gorilla Glass 3 hátlappal.

Galéria megnyitása

Az eszközök egyaránt 6,78 hüvelykes AMOLED kijelzőt használnak 165 Hz-es megjelenítési lehetőséget is támogatva, 1200 nites csúcsfénnyel. A felbontás Full HD+, ami már elegendő részletességet biztosít az ideális játékélményhez. Az Android 12 operációs rendszer fut a gépeken, a ROG Phone 6 modelleknél már látott szoftveres extrákkal. Itt több olyan hozzáadott dolog is van, ami kényelmesebbé teszi a játékot.

Az okostelefonok kamerarendszerénél úgy tűnt, hogy változhatott, arról lehetett hallani, hogy nincs 8K Ultra HD videózási opciója, de valójában mégsem kell erről lemondani az 50 megapixeles főkamera esetében. A mobilok az 1/1.56 colos érzékelőt használó képalkotó mellett felvonultatnak még egy 13 MPixeles ultraszéles látószögű kamerát is, valamint egy 5 megapixeles egységet, ami azonban már csak makrózásra szakosodott. Ezeken felül megemlíthető még, hogy egy 12 megapixeles előlapi kamera is található a fedélzeten, ami itt a streamek esetén fogható majd munkára, de sajnos ez a megoldás csak Full HD videózásra képes.

Galéria megnyitása

Az ASUS Ezeket a készülékeket egyaránt 16 GB-nyi LPDDR5X memóriával látta el, csak a háttértár az, amiben különböznek a konfigurációk. A ROG Phone 6D 256 GB-os kapacitással kerül a boltok polcaira, a 6D Ultimate pedig már 512 gigás lett. Bővíteni egyiket sem lehet. Ahogy az „elődjeik”, ezek a gépek is 5G modemet használnak Wi-Fi 6E támogatással és NFC-val, a Bluetooth modul pedig már 5.3-as.

Galéria megnyitása

Külsőre ahogy azt már említettük, egyformák a készülékek, és ennek megfelelően igazából a fizikai méreteik is nagyjából ugyanolyanok maradtak. Viszont már egy új szürke színt öltöttek magukra, így fel lehet majd ismerni a ROG Phone 6D párost, más színben nem is jönnek egyelőre, attól eltekintve, hogy készül egy Batman különleges kiadás, és az pedig már teljesen fekete lesz. Viszont ez a batmanes modell már kicsit más tészta, mert nem régiótól függően fog változni, hogy milyen chipet használ, elérhető lesz Snapdragon 8+ Gen 1 lapkával is a Dimensity 9000+ mellett, és ennek nem lesz a nevében D betű.

A mobilok a hangzás szempontjából sem változtak, és igazából az üzemidő tekintetben is nagyjából ugyanazt lehet majd várni, amit a ROG Phone 6 tudott. 6000 milliamperórás kapacitású telepet rejtenek a készülékek, amit 65 wattos teljesítménnyel lehet tölteni, modellváltozattól függetlenül. Megoldható a mobilokkal a töltés megosztása is, de csak kábelen keresztül – 10 wattal tudnak más eszközöket táplálni.

Az ASUS ROG Phone 6D ajánlott fogyasztói ára Európában 800 euró lesz, és ezzel a ROG Phone 6 alá fog menni árban egy kicsivel, ezáltal még vonzóbb lehet a vásárlóknak, főleg a mostani gazdasági viszonyok mellett. A ROG Phone 6D Ultimate pedig már 1200 euróba fog kerülni, de hozzá kell tenni, hogy ennek a készüléknek lesz a dobozában gyárilag kiegészítő léghűtő is, amit minden más ROG Phone 6 variánshoz külön kell megvásárolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére