Gigantikus méretű termékfrissítés az Asus-nál

Áprilisban gyökeresen megváltozik a cég kínálata. Jönnek üzleti modellek és a népszerű CULV-s gépek is megújulnak.

Gigantikus méretű termékfrissítés az Asus-nál

Az Asus a januári CES-en és a pár hete megrendezésre került CeBIT-en jó pár notebookról lerántotta már a leplet, ám most egy csokorban megkaptuk a tavasszal érkező újdonságokat. Olyan sok van belőlük, hogy csoportosítva vesszük sorra őket.

Az U szériával utoljára tavaly nyáron találkoztunk, amikor az U80V-t teszteltük. A gép különlegessége a kapcsolgatható videokártyákban rejlett, így egyszerűbb feladatoknál használhattuk az integráltat, míg izzasztóbb műveleteknél bevethettük a dedikált GeFoce G210M-et. A jövő hónapban útjára induló U30Jc minden szempontból beleillik majd a sorozatba, ráadásul komoly változások történtek a háttérben, ami miatt nagy siker van kilátásban. Először is a processzor kínálat a teljes Intel Core szériára (i3/i5/i7) kiterjed, viszont i7-ből csak a kétmagos változat érhető el. A kapcsolgatható videokártyák korszaka lejárt – gondolhatta az Asus –, ugyanis az NVIDIA legújabb technológiája, az Optimus is helyet kapott a gépben, melynek segítségével a rendszer automatikusan váltogatja a VGA-kat (Intel HD Graphics és GeForce 310M) attól függően, hogy éppen milyen alkalmazást futtatunk. A legjobb az egészben, hogy mindezt anélkül teszi, hogy a felhasználó ebből bármit is észrevenne. Az opcionális listán Blu-Ray olvasóval kombinált DVD-írót és mobil internetre alkalmas modemet is találunk. A gép legerősebb változata már megjárta a szerkesztőséget, így hamarosan exkluzív teszttel jelentkezünk, természetesen Magyarországon ismét elsőként.

A bambuszos család is teljesen megújul, a 14”-os U43Jc és a 15,6”-os U53Jc pontosan ugyanazokat a komponenseket tartalmazza majd, mint az U30Jc (egyedül a 13,3”-os U33Jc-ben találhatunk i3-mas processzort pluszban), ám lesz belőlük Optimus nélkül változat is (U43F, illetve U53F néven). Természetesen itt már USB3.0 portokat is kapunk, amelyek érthetetlen módon az U30Jc-ből kimaradtak.

Optimus-szal bővül a sikeres UL család is, amelynek három nagyobbik tagja (UL30JT, UL50VF, UL80JT) részesül majd a technológia előnyeiből. A két szélső már az új Intel processzoraira épül, így jelentősen gyorsabbak lehetnek a széria korábbi tagjainál, valamint a középső UL50VF-nél is. Egy régi tartozását rója le a cég az UL20AT-vel, amely megkapja a többieknél már régóta elérhető Turbo33-mas képességet. Szintén érkezik az UL50AT is, amely azok számára lesz kívánatos, akiknek nincs szüksége a dedikált grafikus kártyára, viszont a Turbo33 által nyújtott többleterőt ki szeretnék használni (eddig ugyanis csak a kettő együtt volt lehetséges az UL50VT személyében).

A 18,4”-os NX90J-vel már találkozhattunk a CeBIT-en. A hatalmas és súlyos gépezet egyedülálló hangrendszert (Bang &Olufsen ICEpower) és két touchpadet kapott (egyet jobb, egyet pedig bal oldalon). A közel 5 kg-os gép USB3.0 támogatást kapott, memóriája akár 12 GB-ig is bővíthető, a processzor kínálatban pedig kizárólag Core i5 és i7 modelleket találunk. Az optikai meghajtó Blu-Ray lemezek olvasására is képes, a két merevlemezre pedig akár 1280 GB-nyi adatot is pakolhatunk. A videokártya szerepét a GeForce GT335M tölti be, az akkumulátor viszont csak hatcellás, amellyel legfeljebb 2-2,5 órát bírhat ki a gépezet.

Az egyik legnagyobb átalakítást a cég multimédiás N szériája kapta, amely számos új modellel bővül majd. A 15,6”-os N63JN és a 17,3”-os N73JN ugyanarra a hardverre épül, azaz Core i3 és i5-ös processzort, legfeljebb 8GB memóriát és GeForce GT335M VGA-t tartalmaz. Opcionálisan választhatunk USB3.0 támogatást és Blu-Ray lemezek olvasására is képes DVD-írót is. A SonicMaster technológia a hangzás, míg a Video Magic technológia a látvány javításáért felelős. A Zero Bright Dot garancia biztosítja, hogy pixelhiba-mentes panelt kapjunk, ez nem egy elhanyagolható tényező. A legérdekesebb modell mégis az alcsalád legkisebb, 14”-os változata, az N43JF, amelyben egy eddig ismeretlen GeForce 400M szériába tartozó grafikus mag biztosítja a 3D-s erőt. Mobilizálódna a Fermi, vagy...?

Az N61, N71 és N82 modellek már i7-es processzorral is rendelhetők, az első kettőben Mobility Radeon HD5730-at, illetve GeForce GT325M-et kérhetünk, míg az N82-be annak ellenére került GT335M, hogy a három modell közül ő a legkisebb (14”), ráadásul itt választhatunk egyedül i7-es processzort is. A SonicMaster és Video Magic technológia itt is megvan, valamint az opcionális USB3.0 támogatás és a Blu-Ray kombó meghajtó is. Az összes most bemutatott N szériás gép támogatja az NVIDIA Optimus technológiáját (értelemszerűen a Radeonos változatok nem), így viszonylag hosszú akkumulátoros üzemidőre is lehet számítani, főleg a 14”-os N82-nél, amely nyolccellás telepet kapott.

A cég K és A szériás gépei a belépő szintet célozzák meg, előbbivel már találkozhattunk a K52F személyében. A K42 (14”), K52 (15,6”) és K72 (17,2”) is számos modellel bővül majd, melyek között találunk majd Radeonos és GeForce-os változatot egyaránt, utóbbi ráadásul rendelkezik a sokat emlegetett Optimus technológiával is. A K40, K50 és K70 névre keresztelt példányok egy árkategóriával lejjebb kelletik majd magukat és az eddigiektől eltérően rendelhetők AMD Athlon II, illetve Turion II/Turion II Ultra processzorokkal is. Lesz integrált (HD4200) és dedikált változat is, utóbbinál választhatunk a Radeon HD5145-ös, GeForce GT310M-es és GeForce GT320M-es modellek között. Az Inteles változatok egyébként meglepő módon NVIDIA chipsetet (MCP79D) kaptak, a CPU választék pedig a kétmagos Celeron, Pentium Dual Core és Core 2 Duo modellekre terjed ki. Az A szériás modellek (A42, A52 és A72) hardveresen nagyon közeli rokonságot mutatnak a K széria azonos modellszámozású képviselőivel, csupán külsőségekben térnek el egymástól.

Újabb üzleti szériával bővül a cég választéka, ugyanis a P50 és P81 Core 2 Duo processzorokkal, és több mint barátságos árcédulával kívánja kizökkenteni nyugalmukból a menedzsereket. A karcálló burkolat mellé integrált videokártyát és egy mezei hatcellás akkumulátort kapunk. Felmerül tehát a kérdés, hogy az eddigiek láttán mitől üzleti készülékek ezek. A választ mi sem tudjuk, viszont a PL családnál már nem sok mindent kell magyarázni. NVIDIA Optimus és Turbo 33 technológia, alacsony fogyasztású Core i5-ös processzorok és nyolccellás akkumulátor mellett is mindössze 1,7 kg-os (PL30) és 2 kg-os (PL80) tömeg. Utóbbi optikai meghajtót is kapott, a plusz súly jelentős részét ez az eszköz teszi ki.

A játékosoknak tervezett G(amer) széria gyakorlatilag semmilyen érdemeleges változáson nem megy keresztül, az eddigi 200-as családba tartozó GeForce-okat lecserélik 300-asokra, de ez se teljesítményben, se fogyasztásban nem fog észrevehető különbségeket eredményezni. Az áprilistól megvásárolható készülékek közül gyakorlatilag mindegyik járt már nálunk, a G73Jh-val és a 3D-s G51J-vel nem olyan rég találkozhattak olvasóink.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward