Gigabyte segédprogram a hibás alaplapokhoz

Az Intel néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a hatos sorozatú lapkakészleteivel ellátott alaplapok, amelyeknél a PCH (Platform Controller HUB) chip a B2-es revízióra épül, problémák vannak a SATA 3 Gbps-os portok kezeléséért felelős vezérlővel, ami miatt a portokra kapcsolt adattárolók teljesítménye idővel lecsökken, majd az adattárolók a rendszer számára láthatatlanná válnak. Ez a probléma az összes kereskedelmi forgalomba került P67-es és H67-es alaplapot érinti, így akik ilyen alaplapokkal vagy P67-es, illetve H67-es alaplappal rendelkező komplett konfigurációval rendelkeznek, nem árt, ha vigyáznak.

Gigabyte segédprogram a hibás alaplapokhoz

Az Intel néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy gondok vannak a hatos sorozatú lapkakészleteinek a B2-es revíziójával. A SATA 3 Gbps-os portok kezeléséért felelős vezérlő hibás, ami miatt a portokra kapcsolt adattárolók teljesítménye idővel lecsökken, majd az adattárolók a rendszer számára láthatatlanná válnak. Ez a probléma az összes kereskedelmi forgalomba került P67-es és H67-es alaplapot érinti, így akik ilyen alaplapokkal vagy P67-es, illetve H67-es alaplappal rendelkező komplett konfigurációval rendelkeznek, nem árt, ha vigyáznak.

Egyik korábbi hírünk végén már leírtuk a szükséges teendőket, most viszont megjelent egy sokak számára igen hasznosnak segédprogram is, amely segít leellenőrizni, hogy valóban biztonságos SATA portra csatlakoztattuk-e az adattárolókat vagy sem. A rutinos felhasználók számára haszontalan az alkalmazás, hiszen ők vagy az alaplap kézikönyvéből vagy az alaplapi csatlakozókra nézve azonnal meg tudják állapítani, hogy pontosan mi a helyzet a rendszerrel, de nem mindenki született hardveresnek. A Gigabyte segédprogramja bármelyik másik gyártó hatos sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapjával is kompatibilis, így bárki számára használható (a Gigabyte only felirattól függetlenül). Az alkalmazás háromféle tájékoztató üzenetet ír ki attól függően, hogy mi a helyzet az adott rendszerrel.

 

[list type="unordered"]

[*]1. Az első lehetőség az, hogy minden rendben, ekkor az alábbi szöveget látjuk:

"SATA configuration (is) OK". Ilyenkor nincs további teendő.

 

[*]2. A következő lehetőség akkor áll fenn, ha minden SATA 3 Gbps-os eszköz az alaplapi SATA 3 Gbps-os vezérlőre csatlakozik, ekkor ugyanis javasolja az alkalmazás, hogy egy vagy két eszközt (a fontosabbakat) csatlakoztassunk inkább a szabad SATA 6 Gbps-os portokra, amelyek minden esetben fehér színűek.

A szöveg: [italic]“(Please) move 1 or 2 devices from (the) Intel PCH SATA 2.0 ports to the free SATA 3.0 ports".

[/italic]

[*]3. Az utolsó lehetőség akkor lép életbe, ha a lapkakészlet által kínált két SATA 6 Gbps-os port foglalt és a SATA 3 Gbps-os csatlakozókra is kapcsoltunk néhány eszközt. Ekkor a szoftver annyit mond, hogy a SATA 3 Gbps-os portok használata nem ajánlott. "Use of (the) Intel PCH SATA 2.0 ports is not recommended."

[/list]

Az alkalmazás akkor jöhet jól, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó portra csatlakoztattuk-e az adattárolókat. Összességében a szoftver használata nélkül is könnyedén elvégezhetőek a szükséges lépések. Ha nagyon nem vagyunk magunkban biztosak, akkor keressük meg az alaplaphoz tartozó felhasználói kézikönyvet - ami jó eséllyel meg is lesz még, hiszen az alaplap viszonylag friss - és keressük ki az alaplap felépítését ábrázoló diagramot, amely tartalmazza a szükséges információkat. A PCH SATA 3 Gbps-os portjai helyett használjuk a fehér színnel jelölt SATA 6 Gbps-os portokat, illetve a külső vezérlő által kínált SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os portok is biztonságosak, amennyiben ezek az adott terméknél rendelkezésre állnak. Az adott gyártó által kínált extra SATA 3 Gbps-os portok esetében előfordulhat, hogy azok ATAPI eszközt nem támogatnak, azaz optikai meghajtó kezelésére nem képesek. Erre mindenképpen oda kell figyelni.

Általánosságban azt tanácsolják, hogy a hibás SATA 3 Gbps-os portokra kapcsolva semmit se használjunk, vagy ha igen, akkor csak olyan eszközt, ami nem létfontosságú (pl.: optikai meghajtó). Utóbbi kijelentés nem állja meg a helyét, ha az optikai meghajtót rendszeresen használjuk írásra, ekkor próbáljunk arra törekedni, hogy a létfontosságú SATA eszközök hibátlan portokra kerüljenek.

Amíg áprilisban be nem indul a hibás alaplapok cseréje, addig jó eséllyel a hibás portok is ki fogják bírni a mindennapi használatot, de ha egy mód van rá, akkor inkább ne bízzuk rájuk fontosabb adattárolóinkat, ugyanis a külföldi források már találkoztak néhány gyengélkedő SATA porttal.

A hírben szereplő alkalmazás innen tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward