Shop menü

GEFORCE RTX 4070: ÚJABB INFORMÁCIÓK ÉRKEZTEK A MEGJELENÉS IDŐPONTJÁVAL ÉS AZ ÁRRAL KAPCSOLATBAN

Az új videokártyából elsőként a listaáron kapható modellekről készített tesztek jelennek meg, egy nappal később pedig a tuningolt verziók is teret kapnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
GeForce RTX 4070: Újabb információk érkeztek a megjelenés időpontjával és az árral kapcsolatban

A GeForce RTX 40-es sorozat a következő hónap folyamán egy újabb taggal bővülhet asztali fronton, ugyanis érkezik a GeForce RTX 4070, ami az AD104-es grafikus processzor „karcsúsított” változata köré épül majd, és várhatóan ugyanúgy 12 GB-nyi VRAM-ot tartalmaz, mint a GeForce RTX 4070 Ti. Az új modellel kapcsolatban éppen a napokban röppent fel egy értesülés, ami szerint az új videokártya hivatalos rajtjára 2023. április 13-án kerülhet sor, azóta viszont kiszivárgott egy sokkal pontosabb menetrend is, ami tartalmaz néhány érdekességet.

Az április 13-i dátum a jelek szerint pontos volt, ám nem erre a napra esik a hivatalos termékbejelentés, hanem egy nappal korábbra, április 13-án ugyanis már a kereskedelmi forgalmazás is megkezdődhet. A termékbejelentésre 2023. április 12-én, pacifikus időzóna szerint reggel hat órakor kerül sor, és ezzel egy időben megjelenhetnek a listaáron forgalomba kerülő videokártyákról szóló tesztek is. Érdekesség, hogy az Nvidia ezúttal két részre bontotta a rajtot, első körben a listaáron érkező videokártyák mutatkozhatnak be, majd pontosan egy nappal később, 2023. április 13-án a listaárnál drágább példányokról készített tesztek is napvilágot láthatnak, méghozzá reggel 6 órakor, pacifikus időzóna szerint, és ezzel egy időben a kereskedelmi forgalmazás is megindul.

Ezzel a gyakorlattal az Nvidia az olcsóbb videokártyáknak ad teret első körben, majd utánuk az egyedi hűtéssel és/vagy megemelt órajelekkel büszkélkedő modellek is előkerülhetnek. A tesztelők várhatóan már április elején megkaphatják a videokártyákat, így lesz legalább egy hetük a tesztek elvégzésére. Jelenleg már zajlik az új videokártyákból álló raktárkészletek kialakítása, a disztribútorok is hamarosan megkaphatják a termékeket, később pedig a viszonteladókhoz is eljutnak, akik 2023. április 13-tól kezdve árulhatják a friss portékát.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 4070 várhatóan AD104-250/251 típusú grafikus processzor kap, ami 5888 aktív cuda maggal rendelkezik, magórajele 1920 MHz lesz, míg a GPU Boost átlag-órajel 2475 MHz. A 29 TFLOP/s.os egyszeres pontosságú számítási teljesítménnyel rendelkező GPU mellé 192-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 12 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória, ami 504 GB/s-os memória-sávszélességet kínálhat, csak úgy, ahogy a GeForce RTX 4070 Ti esetében már megszokhattunk. A TDP keret 85 W-tal alacsonyabb lesz, így 200 W-os értékre készülhetünk, ám ez a referencia modellekre vonatkozik, a tuningolt példányok TDP kerete ennél picivel magasabb lesz.

Szó esett még az árazásról is, igaz, ezt az értesülést egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni. Ha hihetünk a pletykának, akkor a referencia modellek esetében 749,99 dollár lesz az MSRP, azaz a listaár, ami mindössze 50 dollárral marad el a GeForce RTX 4070 Ti listaárától. Ez az összeg egy picit magasabb, mint amire sokan számíthattak, viszont az egyedi modellek természetesen ennél is drágábbak lesznek, hála az egyedi hűtésnek, felépítésnek, illetve a gyári tuningnak – ezekben az esetekben 800 dollár körüli árra számíthatunk. Alig egy hónap múlva az is kiderül, hogyan teljesít majd az újdonság a rivális termékekhez, illetve a GeForce RTX 40-es sorozat többi tagjához képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére