GeForce GTX 580-as GPU 1504 MHz-es órajelen

GeForce GTX 580-as GPU 1504 MHz-es órajelen

Két lelkes overclocker egyszerre két komoly rekordot is megdöntött: elmor és Kinc első körben szénné tuningoltak egy GeForce GTX 580-as videokártyát, amelynek egyes részegységei eddig még nem látott órajeleken üzemeltek, így a kártya segítségével egy 3DMark Vantage rekordot is sikerült nyugdíjazniuk.

A főszerepet egy ASUS EN580GTX DirectCu modell játszotta, amelynél a GPU magórajelét 1504 MHz-ig sikerült feltornázni, így a CUDA magok 3008 MHz-en ketyegtek. Félelmetes eredmény. Természetesen a GDDR5-ös memóriachipek sem úszták meg komolyabb tuning nélkül: a páros a fedélzeti memória esetében 5012 MHz-es effektív órajelig jutott, így a rendelkezésre álló maximális memória sávszélesség 240,6 GB/s-os értéket képviselt. Érdekesség, hogy a sikeres tuning érdekében némi módosítást is végrehajtottak a videokártyán (volt-mod), ezáltal a vGPU feszültség 1,62V-ra, a vMem feszültséget pedig 1,86V-ra sikerült emelni. A számítások szerint csak maga a videokártya 50 ampernyi áramot vett fel a tápegységtől.

A szénné tuningolt videokártya egy komoly tesztkonfiguráció részét képezte, amelyben egy 6,14 GHz-es órajelen ketyegő Core i7-990X processzor, 6 GB-nyi DDR3-as rendszermemória (1750 MHz), valamint egy 1200W-os Antec HCP tápegység és egy ASUS Rampage III Extreme alaplap lapult. A GPU és a processzor hűtéséről természetesen folyékony nitrogénnel töltött hűtőhengerek gondoskodtak, a GPU VRM áramkörét pedig egy ventilátorral hűtötték, amely rövid idő alatt nagymennyiségű levegő megmozgatására képes.

A próbálkozásokat siker koronázta, ugyanis a 3DMark Vantage Performance beállítását használva sikerült megdönteni a korábbi rekordod, így mostantól a próbálkozóknak P45819 feletti eredményt kell teljesíteniük ahhoz, hogy az új rekordot nyugdíjba küldhessék (egy kártyás rendszerek esetében).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward