FX-9000 típusszámon, 5,00 GHz-cel érkezik az AMD Centurion

Úgy tűnik, az előzetes híresztelések nem voltak alaptalanok, és a 220 wattos TDP-vel rendelkező szörnyeteg érkezőben van,  és nem egyedül jön!

FX-9000 típusszámon, 5,00 GHz-cel érkezik az AMD Centurion

Április közepén röppentek fel először olyan pletykák, mely szerint az AMD egy új, igazi "TWKR" processzoron munkálkodik különösen az overclockerek, de egyúttal a gigászi órajelek szerelmeseinek is. A források azt hangoztatták, a gyárilag is a végletekig kihajtott CPU a "Vishera" szilíciumra épül majd, és a cél nem kevesebb, mint az 5,00 GHz-es üzemfrekvencia elérése, adott esetben átlépése. Mivel még soha senki nem adott ki gyárilag 5 GHz-es órajelen dolgozó központi egységet, és mivel ez a Vishera esetében kritikus mértékű fogyasztást eredményezne, sokan egy megkésett áprilisi tréfának tartották az egész históriát.

A SweClockers legfrissebb értesülései szerint az AMD nem viccnek szánta az ötletet, és két darab új, socket AM3+ FX-sorozatú processzor piacra dobását tervezi. Mivel a steamrollerrel még egy jó ideig nem tud reagálni a negyedik generációs Intel Core CPU-k, azaz a Haswell elrajtolására, így abból próbál főzni, amije jelenleg van. Az ütős páros tagjai az FX-9000 és az FX-8770.

Az FX-9000 már nevével is sejteti, itt bizony nem babra megy a játék, a négy piledriver modulos, azaz nyolcmagos szörny alapórajele 4,80 GHz, a TurboCore frekvencia viszont az emberiség történelme során először eléri az 5,00 GHz-et (arról nincs információnk, hogy az AMD esetleg más létformáknak is gyártana mikroprocesszorokat). Ez bizony jó ideig rekord lehet, és még belegondolni is merész! Azt, hogy mit tud a "kistesó", nem tudjuk, mert sajnos az FX-8770-ről a nyolc magon és a nevén kívül egyelőre semmilyen érdemi infót nem tudni, de az borítékolható, hogy ő sem lesz kis étvágyú.

Ismét szükség lehet majd a vízre
Ismét szükség lehet majd a vízre

Kíváncsiak vagyunk, az AMD milyen gyári hűtőmegoldással kívánja majd kordában tartani azt a 220 wattot, amit az FX-9000 szippant fel, és alakít át tetemes mennyiségű hővé. A frekvencia ugyebár az FX-8350 nyomán 4 GHz-ről 4,8-ra nőtt, ami a TDP közel megduplázódását vonta maga után, 125 wattról 220 wattra. Sajnos a várható vételárakról egyelőre semmit nem lehet tudni, de az AMD vélhetően az E3 alkalmával (június 11-13) lerántja a leplet az új FX zászlóshajókról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward