Full HD monitorok szorítóban: második menet

A 16:9-es arányú Full HD képes kijelzők rohama tovább folytatódik, így ebben a témában már második ízben jelentkezünk szélesvásznú monitor tesztünkkel.

Full HD monitorok szorítóban: második menet

1. Bevezető

A 16:9-es arányú Full HD képes kijelzők rohama tovább folytatódik, így ebben a témában már második ízben jelentkezünk szélesvásznú monitor tesztünkkel.

A néhány napos próba során tapasztalataink szerint csak a Dell készüléke büszkélkedhet különösen jó háttérvilágítással. A Fujitsu-Siemens kijelzője az éles és kontrasztos szövegmegjelenítés során remekelt, az LG monitorja televízióként is remekül használható, a Samsung megjelenítője pedig különleges felbontásával, jó színhűségével és széles testreszabhatóságával tűnik ki a többiek közül. Specifikációjuk alapján elmondhatjuk, hogy a legkevesebb energiával a Fujitsu-Siemens készüléke éri be, és emellett az LG kijelzőjéhez hasonló módon őt is felszerelték beépített hangszórókkal.

2. Dell S2309W

Dell S2309W

Úgy látszik most érkezett el az idő, hogy a Dell az „olcsóbb” kategóriában is szakítson hagyományos formatervezésével, ugyanis a 16:9 arányú megjelenítők világába már ők is dizájnos kijelzővel kívántak belépni (no nem mintha az eddigi formák nem lettek volna szépek).

A gyártó megjelenítőire eddig a szigorú szögletesség volt jellemző, ezúttal lekerekített sarkokkal és fényes kávával találkozhatunk. Jelentjük, az eredmény egyáltalán nem sikerült rosszul. Az anyagminőség viszont csak közepes, a vastag műanyagok használatát nem vitték túlzásba, az összhatás mégis elfogadható.

A képernyőmenü nem kapott szoftveres vezérlést, de szerencsére a kijelző kezelőszervei remekül sikerültek. A piktogramokkal ellátott nyomógombok jól kitapinthatóak, egyszerű logikával és könnyű kezelhetőséggel rendelkeznek, ráadásul a fényerő és kontraszt értékek beállítására gyors elérést is biztosítottak számunkra. Az állapotjelző LED fehér és halványnarancs fénnyel tájékoztat minket, jelenléte egyáltalán nem zavaró.

A talpazat egyszerű kivitelezésű, magasságállításra és elforgatásra nincs lehetőségünk. A panelt döntögetni normál keretek közt tudjuk, ehhez viszont az átlagosnál nagyobb erőkifejtésre van szükség, cserébe megfelelő stabilitás a jutalmunk.

Hátul, az állvány közepében találhatunk egy lyukat, mely a kábelek átvezetésére szolgál. Ha pedig a monitor talpát a panel közepéből kicsavarjuk, akkor a felfüggesztési lyukak is felbukkannak, ezzel a falra szerelés is megoldható. A csatlakozók táján csak D-Sub és DVI dugasz figyelhető meg, a gyártó úgy gondolta a HDMI interfész csak felesleges kelléke lenne a készüléknek. A szükséges madzagok viszont rendre megtalálhatóak a dobozban (DVI, D-Sub), ez tehát nem okozhat többletköltséget.

A kijelző nemcsak fényerőtartaléka, de kontrasztértéke alapján is elismerést érdemel, a skála szélsőséges elemei is jól megkülönböztethetőek egymástól. A panel színhűsége jó, a színátmeneti skálák pedig tökéletes folyamatosságukról tettek tanúbizonyságot, ilyen megjelenítést várunk el minden képernyőtől.

Natív felbontásban viszont valamivel élesebb is lehetne a szövegmegjelenítés, bár a helyzet egyáltalán nem vészes, mégis reménykedtünk, hogy a gyártó legtöbb kijelzőjére jellemző enyhe homályossággal ezúttal nem fogunk találkozni. A digitális és analóg kábel között a különbség alig észrevehető, már utóbbin is tisztességes megjelenítéssel bír a készülék, ami szép teljesítménynek számít. Alacsony felbontások esetén csak kis minőségromlást figyeltünk meg, skálázási képességét tehát egészen jónak mondhatjuk. A 16:10 arányú képet hibátlanul képes lekezelni, az 5:4-es és 4:3-as felbontásokat viszont széthúzza, ilyenkor kénytelenek vagyunk a DVI kábelt és a driveres képarány kezelést alkalmazni.

Egyedül a Dell esetében találtuk szép homogénnek a háttérvilágítást, bevilágítás szinte nem is tapasztalható nála. A panel lehetőségeihez mérten pedig a fekete mélysége is jó. Betekintési szögei közepesek, de mivel színtorzulás csak mérsékelten van jelen és minden irányból csak enyhe sötétedés figyelhető meg, ezért a jobbak közé soroljuk. Reakcióideje már intenzív játékokhoz is megfelelő, a jobb 5ms-osok közé sorolható, bemeneti késése pedig igen alacsony, ami nagyon jót tesz a közvetlenség érzetnek.

Ha képprofilok között szeretnénk keresgélni, a gyártótól megszokott módon előbb el kell döntenünk, hogy a monitort grafikai vagy video módban akarjuk használni. Ezután a „Graphics” mód felajánlja színprofiljait, melyek közül véleményünk szerint az egyedileg beállított értékkel lehet a legszebb színhasználatot elérni.

A „Video” mód viszont már sokkal használhatóbb profilokkal rendelkezik, közülük a Movie és Sports bizonyult a legjobbnak, melyek az extra színezésen felül erős (de nem zavaró) élesítéssel érik el a kívánt hatást. A menüben tallózva más különlegességet nem találtunk, az automatikus bemenő videojel választás és az „LCD Conditioning” funkciót tartjuk említésre méltónak, utóbbi a hibás képpontok felderítésénél tehet jó szolgálatot (a tesztpéldányon nem találkoztunk „beragadt” pixellel).

3. Fujitsu-Siemens Amilo SL 3230T

Fujitsu-Siemens Amilo SL 3230T

A Fujitsu-Siemens 16:9-es kijelzője egyszerű formákat, néhol fényes, néhol matt fekete festést kapott, és igen jó anyagminőséggel rendelkezik, bár ránézésre semmi sem különbözteti meg a többi hasonló készüléktől. Meglátjuk képminőség szempontjából felveszi-e a versenyt a teszt szereplőivel, vagy esetleg túl is teljesít rajtuk.

Az OSD csak a káva aljába rejtett gombokkal vezérelhető, a gyártó szoftveres menüvezérlést nem mellékelt a készülékhez. A nyomógombok szerencsére szépen teszik a dolgukat, megfelelő távolságra helyezték őket egymástól, a menü pedig használat közben a képernyőn megjelenő piktogramokkal segít nekünk a gombok aktuális funkcióját kitalálni. A LED fénye kissé szúrós, kikapcsolására sajnos nincs lehetőségünk.

A talpszerkezet egyszerű, magasságállítást vagy forgathatóságot ne várjunk tőle. A dönthetőséget viszont támogatja a készülék, bár erre nem túl széles határok közt nyílik lehetőségünk.

Hátul mindössze a felfüggesztési lyukak láthatóak, kábelvezető hurok ezúttal nem segít nekünk a madzagok rendben tartásánál. A csatlakozóknál nem csak a VGA bemenetet kapjuk meg, de két darab HDMI dugaszt is elhelyezett számunkra a gyártó, és emellett a beépített hangszórókhoz egy analóg audio bemenet is elérhető számunkra. Az integrált hangszórók igen kis teljesítményűek és hangszínükkel erősen a beszédhangra koncentrálnak, melyet viszont nagyfokú tisztasággal képesek megszólaltatni.

A kijelző nem rendelkezik túlságosan nagy fényerővel, még maximális világosság mellett sem éreztük zavarónak a sötétben való használatot, a specifikációban megadott fogyasztás tehát itt érhető tetten. Szerencsére ez nem jelent problémát, ereje még így is elegendőnek bizonyult a nappali használathoz. Kontrasztja átlagon felüli, a skála majdnem minden lépcsőfoka jól megkülönböztethető egymástól, egyedül a legsötétebb árnyalat olvad bele a fekete háttérbe. A panel színhűsége megfelelő, az általa nyújtott képet nem éreztük fakónak, a színskálákon viszont tapasztaltunk némi darabosságot.

Natív felbontáson a HDMI és VGA bemeneten keresztül is élesnek találtuk a kijelző képét, meg kell jegyeznünk azonban, hogy csak az analóg kábelt találtuk meg a dobozban, a digitális jeltovábbítást saját HDMI vagy HDMI-DVI kábellel kell megoldanunk. Az alacsonyabb képméreteknél szerencsére csak kismértékű a minőségromlás, a skálázás tehát jó. A képarány kezelési képesség viszont hiányzik, ezért kénytelenek vagyunk a driveres konvertálást használni, ami viszont csak a digitális átvitel esetén érhető el.

A megjelenítő háttérvilágítása csak közepesen kedvez a filmeknek, ugyanis minden oldalról látható némi bevilágítás, a képernyőt kitöltve viszont elfelejthetjük ezt a hibát. A betekintési szögek a Fujitsu-Siemens monitorja esetében is viszonylag jók, színtorzulás oldalról és függőlegesen sem látható, csak elfogadható mértékű sötétedés tapasztalható. Összességében tehát filmekhez is tudjuk használni a kijelzőt, mindössze az extra szélesvásznú filmeknél lesz zavaró picit a bevilágítás.  A panel válaszideje a gyengébb 5ms-ok szintjét hozza, melyhez enyhe mértékű (de nem vészes) bemeneti késés is társult, ezért kemény játékosoknak talán nem ez a készülék a legjobb választás, de a legtöbb embernek megfelelő lesz.

A menü kinézete puritán, de legalább kezelése is egyszerű, mivel csak a legfontosabb beállításokra szorítkozik. A képprofilok tárháza négy előre beállított sémában merül ki, melyeket a "Theme Mode" almenüben találjuk. Az alaphelyzeti General munkára és általános felhasználásra ajánlott, szórakozásra pedig a Movie, Picture és Game módok javallottak, melyek mindegyike jól látható élesítést és némi extra színezést használ.

A szórakozásra szánt profilok közötti különbség elenyésző, mindössze fényerejükben térnek el egymástól. A gyári képbeállításokon nemigen kellett változtatnunk, a kép helyessége érdekében csak a kontrasztértéken finomítottunk. A monitor színhasználata már alaphelyzetben is nagyon jó, a megfelelő fehéregyensúlyhoz elég, ha kiválasztjuk a gyári Warm beállítást. Ezt alapszínenként egyénileg is megváltoztathatjuk vagy élhetünk még a Cool beállítás által nyújtott hideg színhőmérséklettel. Az automatikus kontrasztvezérlés (ACM) szerencsére minden képprofiltól és beállítástól függetlenül kapcsolgatható, így aki nem szeretne ezzel a lehetőséggel élni, nyugodtan kikapcsolhatja ezt az egyébként lassú átmenettel működő funkciót.

4. LG M227WD

LG M227WD

Az LG ezúttal egy olyan „Full HD”-képes megjelenítőt dobott piacra, mely nemcsak számítógépünk kijelzőjeként képes minket kiszolgálni, de a televíziózás feladatát is szívesen magára vállalja.

A készülék az oly divatos zongoralakk fekete festést kapta, melyen környezetünk teljes egészében visszatükröződik. Tisztántartása nehézkes, ám makulátlan állapotban valóban szép látványban lehet részünk, mely részben az íves formáknak köszönhető, a káva alján látható vörös berakás pedig az egyhangúságot hivatott megtörni. Az anyagminőséget rendben találtuk, a megjelenítőt viszonylag vastag műanyagok jellemzik.

A monitor beállításait a panel oldalán található gombokkal hajthatjuk végre. Az elhelyezés miatt szemből kissé körülményes az oldalról egyébként jól látható piktogramokat leolvasni, és a helyzetet tovább súlyosbítja a tény, hogy menükezelő szoftvert sem kapunk a készülékhez. Aggodalomra viszont semmi okunk, a távirányítót monitor módban is elővehetjük, mely nagyban megkönnyíti a kijelző konfigurálását. A monitor gombjai tehát csak közepesen jól használhatóak, viszont a távirányítónál jobb módszert nem is kívánhatnánk erre a feladatra. A power LED működés közben kék, készenléti állapotban pedig narancs színnel tájékoztat minket, fénye pedig nemhogy zavaró lett volna, de kifejezetten tetszett nekünk, nagyon diszkrét.

A könnyű, ovális talpat csavaros módszerrel tudjuk a monitorhoz illeszteni, egyszerű kivitelezésről lévén szó a kijelzőnek stabilitási gondjai nincsenek. A panelt könnyűszerrel tudjuk megdönteni, de csak átlagos keretek között, magasságállításra vagy elforgatása pedig nincs lehetőség.

A szűk testreszabhatóságért kárpótol minket a hátul található csatlakozók garmadája. A készüléken nemcsak fejhallgató kimenet, de az összes monitornál és televíziónál használatos dugasz is megtalálható, ráadásul a HDMI és SCART csatlakozókból kettőt-kettőt is elhelyeztek rajta. A felfüggesztési lyukaknak hála falra is felszerelhetjük a tévé-kijelző kombót. Találtunk továbbá egy elbújtatott kábelvezető hurkot is, bár használata igen nehézkesnek bizonyult és rejtekéből sem volt egyszerű elővarázsolni.

A monitort használatba véve nyugtáztuk, hogy fényerőtartaléka több mint elegendő, kontrasztértéke viszont csak átlagos. A színhasználat nem mondható kimondottan élénknek, de azért szégyenkeznie sem kell a kijelzőnek túlzottan, szintén egy átlagos megjelenítésről beszélhetünk, viszont a színátmeneti skálák kissé darabosak. A színhőmérsékleti profilok két választható értékben merülnek ki, a 6500K és 9300K közül választhatjuk ki a számunkra ideális értéket. Előbbit monitorként, utóbbit tévézéskor érdemes kiválasztanunk. Meglepő, de ezeket olyan jól sikerült eltalálnia a gyártónak, hogy nem is akartunk rajtuk változtatni.

Natív felbontáson a kijelző digitális és analóg jel esetén is igen élesnek bizonyult, kár, hogy csak a VGA kábelt kapjuk meg a csomaghoz, a DVI-t sajnos nekünk kell beszerezni hozzá. A készülék minden bemenethez külön képi beállításokat rendel, így nemcsak a tévézéshez, házimozihoz, hanem számítógépezéshez is egyedi beállításokkal használhatjuk. Ráadásul ilyen tekintetben a VGA és DVI bemenetek is függetlenek egymástól. Habár a skálázási képességek tévé üzemmódban igen változatosak, monitorként csak az alap 16:9 és a 4:3 arány választható, ezért alacsony felbontások esetén a digitális bemenet használata szükséges driveres képarány konvertálással, így elkerülhető a kép torzulása. A 16:9-es és 4:3-as arányú felbontásokat tehát szépen, alig látható homályosodással jeleníti meg a kijelző, az ettől eltérőeket (16:10, 5:4) viszont minőségük miatt inkább ne akarjuk használni. Ez utóbbi csak abban az esetben bír jelentőséggel, mikor egy olyan játékot veszünk elő, melynél a maximális felbontás kimerül az 1280*1024-es képméretben (pl. NFS: Carbon).

A háttérvilágítás homogenitása egészen jó lenne, de sajnos a képszéleken minden irányból látható bevilágítás lerontja az összhatást. Így extra szélesvásznú filmeket némi kompromisszummal vagyunk kénytelenek nézni, míg 16:9-es mozinál viszont nincs ilyen probléma. A fekete mélysége nem az igazi, ennél már TN kategóriában is találhatunk jobbat. A panel látószögei viszont igen jók, oldalról és függőlegesen sincs színtorzulás, csak némi sötétedés és kontrasztvesztés tapasztalható, ezzel javultak a monitor esélyei a mozizáshoz. A dinamikus kontrasztvezérlés kijelző és televízió üzemmódban is kikapcsolhatatlan tulajdonsága a monitornak, szerencsére hatása nem zavaró, ezért ezt megbocsájtjuk neki. Kénytelenek vagyunk megemlíteni a kijelző szégyenfoltját is. A látható válaszidő még nem lenne olyan vészes, de emellett rendkívül nagy bemeneti késéssel is rendelkezik, ezért játékra kifejezetten kerülendő a monitor.

A kijelző közös menüvel rendelkezik, ezért ha monitorként használjuk, a tévé üzemmódra vonatkozó beállításokat egyszerűen csak zárolva találjuk benne. Előre konfigurált képprofiljai az sRGB, Sport, Movie és Játékgép sémákban merülnek ki, de lehetőségünk van egyedi beállításra is a Normál (felhasználói) profilon belül. A képi sémákat nemcsak azért érdemes váltogatnunk, mert igen látványos köztük a különbség, hanem mert a helyzetnek megfelelőt választva nagyban javíthatunk a képminőségen.

Essen néhány szó a televíziós képességekről is. A készülék nemcsak hagyományos analóg, hanem digitális tunerrel is rendelkezik, de ez utóbbi (bár a kézikönyből nem derül ki) jó eséllyel csak MPEG2-es kódolással birkózik meg, így idehaza csak felesleges extra. Első indításkor a tévé felajánlja, hogy megkeresi és csoportosítja az összes talált tv, rádió és dtv adót. A nyolc perc alatt felfedezett 49 csatornát listába rendezve kapjuk meg, melyeket átrendezhetjük és nevet adhatunk nekik. Ha a csatorna információ ezt tartalmazza, akkor az elnevezés feleslegessé válik, mivel automatikusan megteszi helyettünk a készülék. A televízió számos kényelmi és hasznos funkciót tartalmaz, úgymint az utolsó három használt csatorna listája, mely egy gyorsgombról érhető el (Q.View), programzárolás és szülői felügyelet, valamint egy időzítő. Nem utolsó sorban a gyors csatornaváltás és hangerőszabályzás, és egy kényelmes, nagy hatókörű távirányító könnyíti meg a használatot. A TN kategóriában jó látószögek pedig a viszonylag széleskörű elhelyezést segítik elő. A készülék képarány kezelése tévé módban minden igényt kielégít, a 4:3-as adást eredeti arányban, 16:9-re széthúzva vagy három féle módon nagyítva is nézhetjük, attól függően, hogy mekkora levágás az, amelyet még hajlandóak vagyunk elviselni a kép növelése érdekében. A beépített hangszórók szerencsére nem lefelé, hanem előre sugároznak, így érthetően tudnak megszólalni. Összességében tehát igen jónak bizonyultak a kijelző televíziós képességei, így ilyen tekintetben az LG kombójának semmilyen szégyenkeznivalója nem lehet.

5. Samsung 2343BW

Samsung 2343BW

Tesztünk utolsó szereplőjeként a Samsung kakukktojására esett a választásunk. A készülék egyetlen okból nevezhető különlegesnek, ez pedig a magas felbontása. A panel nem kevesebb, mint 2048*1152 képpont megjelenítésére alkalmas, ami talán nem túl szerencsés a Full HD (1920*1080) felbontású anyagok megjelenítése miatt. A kijelző skálázási képessége lehet bármilyen jó, némi homályosodással mindenképpen számolnunk kell ebben a felbontásban, így valószínűleg jobban járunk, ha natívban maradunk.

Azonban ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk, mi lapul a dobozban. A készülék egyszerű, mégis tetszetős formatervvel rendelkezik.  Számos típusnál találkozhattunk már vele, jellemzően a közép árkategóriánál alkalmazza a gyártó. A monitor anyagminősége megfelelő, de kiválónak azért nem neveznénk, a káva illesztései lazák, a panel dőlésszögének beállítása alatt némi ropogás is hallható.

A menükezelés kissé nehézkes, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a készüléken állítsuk be a képet. Az érintőgombok első hallásra jó ötletnek tűnnek, szürkületben azonban már nehezen találtuk meg a funkciók helyét a káva alján. Felülete teljesen sík, a feliratokon kívül semmi nem segít nekünk az eligazodásban. Mivel teljes sötétségben használatuk reménytelen feladatnak bizonyult, feltelepítettük a CD-n mellékelt szoftveres vezérlést, melynek hála mindent be tudtunk állítani, amire csak szükségünk volt, így végül pozitívan értékeltük a menü vezérlését. Az állapotjelző LED-et viszont nem tudjuk kikapcsolni, villogó kék fénye készenléti állapotban zavarónak bizonyult. Véleményünk szerint a gyártó ezzel késztet minket a készülék kikapcsolására, így éri el a specifikációban megadott 0,3W-os fogyasztást.

A Samsung egyszerűbb és variálhatóbb talpai közül ezúttal szerencsére utóbbira esett a választásuk. Ennek hála a testreszabhatóság igen széles körben támogatott. A „HAS” állvány összeállításával nem kell foglalkoznunk, mivel már eleve összeszerelve érkezik a kijelzővel. Miután a talprész hátuljából eltávolítottuk az ott elhelyezett szöget, lehetőségünk van a magasság beállításra. A kijelző 360 fokban forgatható meg talpa körül, mely társaságban lehet hasznos funkció, ráadásul a megjelenítő a portré módot is támogatja, bár utóbbi miatt a vízszintesre való beállítás kicsit időigényes feladattá vált. Szintén eme állvány jellegzetessége, hogy az érintőgombok használatánál a káva inog, ám ezt leszámítva a stabilitással semmi problémánk nem akadt.

A video csatlakozási lehetőségek kimerülnek a D-Sub és DVI dugaszokban, az ezekhez szükséges vezetékeket viszont hiánytalanul megtaláltuk a dobozban.

A képminőséggel többnyire elégedettek voltunk. A fényerőtartalék megfelelő, a kijelző színei szépek, a színátmeneti skálákon csak nagyon kismértékű darabosság figyelhető meg. A színhőmérsékleti beállításokkal sem kellett sokat foglalkoznunk, már a gyári értékeket is megfelelőnek találtuk. Egyedül a kontrasztértéket véltük némileg kevésnek a gyakorlatban, bár egyáltalán nem vészes, a skáláról csak a szélsőséges értékek hiányoztak.

Képélesség tekintetében natív felbontáson a digitális csatlakozást választva jól teljesített a kijelző, analógon pedig valamelyest homályosabb lett a megjelenítés, bár még ilyen módon is használható minőséget kapunk. Az alacsonyabb felbontásokat vegyesen kezeli a monitor. Míg az 1280*720-as képméretnél csak enyhe homályosságot tapasztaltunk, addig az 1680*1050-es és 1920*1080-as felbontásban gyengén teljesített a kijelző, ráadásul utóbbit analóg felületen ne is erőltessük, mert a képernyő erős vibrálás formájában fejezi ki nemtetszését. Újabb gond, hogy a játékok egy része nem támogatja a kijelző natív felbontását, emiatt előfordulhat, hogy néha kénytelenek vagyunk a homályosabb 1920*1080-as méretet választani. A képarány kezelés viszont hibátlan, a natívtól eltérő arányú képméreteket választásunk szerint teljes képernyőn nézhetjük torzítatlanul vagy kitöltve az egész képet.

A háttérvilágítás nem mondható igazán jónak, főleg foltosodást figyeltünk meg a fekete képernyőn, de valamennyi bevilágítás is látható mindkét oldalon és alul. Ez nem kedvez a filmeknek, de 16:9 arányú monitorról lévén szó a képernyőt legtöbb esetben teljesen kitöltve nézzük majd, és így szinte észrevehetetlen az említett egyenetlenség. A panel látószögei oldalról és függőlegesen is közepesek, elszíneződés csak alig, inkább sötétedés látható minden irányból. Sebessége viszont átlagon felüli, a reakcióideje nagyon jó, és bemeneti késés is csak alig tapasztalható, ezért a monitor játékra igen jó választás lehet.

A képernyő „MagicBright” profiljai közt nem igazán látható különbség, annak ellenére, hogy nemcsak a fényerő és kontraszt értéke, hanem a színek is megváltoznak általuk. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak, megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a 20000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni, mely véleményünk szerint felesleges, ráadásul ilyenkor a színek túlerőltetetté válnak.

A menü extrái közt találjuk meg a „MagicColor” színkezelést, mellyel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. A „ColorEffect” hatások fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, a „Customized Key” pedig egy tetszőleges funkcióra állítja a menüvezérlő egyik gombját, hogy azonnali elérést biztosítson a vágyott funkcióhoz.

6. Értékelés

Dell S2309W

A monitor jó színhűsége, foltmentes háttérvilágítása és viszonylag jó betekintési szögei miatt filmekhez egyértelműen ajánlott. Játékrajongók is bátran választhatják, mivel válaszideje és bemeneti késése igen alacsony értékkel bír, ráadásul a képarány kezelés is megoldható DVI kábel használatával, az alacsony felbontásokat pedig csak kis minőségromlással jeleníti meg a kijelző. A menü Video módjában találtunk néhány jól használható képprofilt is, így mindkét felhasználási területen tovább javítható a képminőség. A negatív oldal, hogy készülék testreszabhatósága sajnos közelít a nullához és a 3 napos pixelhiba garanciát sem kapjuk meg hozzá (a tesztpéldány hibátlan volt). Ráadásul natív felbontáson is kicsivel élesebb szövegmegjelenítést vártunk. Összességében azonban nagyon jó benyomást szereztünk a készülékről, így az említett hiányosságok mellett is talán érthető, hogy a monitor értékelése: 70/100.

Fujitsu-Siemens SL 3230T

A gyártó egy viszonylag jó anyagminőséggel és gombokkal, valamint tisztességes küllemmel megáldott készüléket dobott piacra, melyet éles és kontrasztos megjelenítése miatt elsősorban munkára ajánlunk. Megfelelő színhűségével, a panel közepes minőségű háttérvilágításával és reakcióidejével használhatjuk akár filmekhez és játékokhoz is a kijelzőt, ám az említett felhasználási területekre már találhatunk ennél jobb minőségű készüléket is. Sajnáljuk, hogy HDMI vagy HDMI-DVI kábel nem jár a csomaghoz, továbbá a 3 napos pixelhiba garanciát és a szoftveres menüvezérlést is mellőznünk kell, így az összességében közepesen teljesítő monitor értékelése a vételárat is figyelembe véve: 50/100.

LG M227WD

A kijelző, mint televízió szépen teljesített. Viszonylag jó betekintési szögeket, egy kényelmes távirányítót és egy jól használható analóg tunert kapunk. A digitális tuner sajnos csak MPEG-2 dekódolásra képes, a hazánkban elterjedt MPEG-4-es szabványt nem ismeri, így marad a hagyományos tévézés. A beépített hangszórók tisztán hallhatóak, ha pedig komolyabb hangzásra vágyunk, akkor használhatjuk az optikai kimenetet külső hangfalakhoz vagy a fejhallgató kimenetet a diszkrétebb használathoz. Ezen kívül számos extra csatlakozó támogatja a készülék széleskörű felhasználását, így a kijelzőt tévézésre egyértelműen ajánlott vételnek tartjuk. A monitor jellegű felhasználást viszont beárnyékolja a bemeneti késés igen magas értéke, mely a játékosokat riasztja el, extra szélesvásznú filmeknél pedig már előbukkannak a bevilágítások is. Mindezek ellenére még mindig egy közepesen jól használható monitorról beszélhetünk, kellemetlennek találtuk viszont a DVI kábel hiányát. Mivel az elfogadható árcédula mellé kapunk 3 napos pixelhiba garanciát is, így összességében a készülék értékelése: 60/100.

Samsung 2343BW

A monitort elsősorban széles testreszabhatósága és jó színei miatt tudjuk ajánlani fényképek nézegetésére. Ha számítógépük bírja szuflával, akkor játékosok is elégedetten vehetik elő, mivel válaszideje igen jónak bizonyult, és ami a legfontosabb, bemeneti késése szinte nem is érezhető. Az alacsonyabb felbontásoknál nem voltunk kibékülve a képminőséggel, ezért ez elriaszthatja őket. Szerencsére a helyzetet megmenti, hogy legalább az 1280*720-as méretet jól kezeli a kijelző. A képernyő foltossága 16:9 arányú filmeknél nem jelent problémát és a monitor közepes mértékű bevilágításait is kikerülhetjük ezzel. Összefoglalva egy olyan készülékkel volt dolgunk, mely a legtöbb területen közepesen vagy kicsit fölötte teljesített, ehhez jön még a gyártói szoftver támogatottság (menüvezérlő, porté mód, képernyőfelosztó szoftver), plusz a 3 napos pixelhiba garancia. Ennek megfelelően a kijelző értékelése: 60/100.

                                  

Előzmény:

Az új hullám: 16:9-es Full HD monitorok[italic]

Az Dell és LG monitorját a HRP Hungary Kft-től, a Fujitsu-Siemens és Samsung kijelzőjét a CHS Hungary Kft-től kaptuk, ezúton is köszönet érte![/italic]

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward