Frissült az Nvidia GPU útiterve: később érkezik a Volta

A jelenlegi Kepler sorozatot jövőre válthatják le a Pascal architektúra köré épülő grafikus processzorok, ám ezek utódai, azaz a Volta alapú megoldások csúsznak.

Frissült az Nvidia GPU útiterve: később érkezik a Volta

Az Nvidia egy kis változtatást eszközölt meglévő GPU útitervén. Az új útiterv alapján a Pascal architektúra köré épülő grafikus processzorok érkezésére 2016 folyamán számíthatunk, utódaik azonban nem 2017-ben, hanem majd csak 2018-ban teszik tiszteletüket a piacon.

A lenti útitervet az Nvidia illetékesei egy Japánban tartott technológiai konferencián mutatták be. Pontos dátumok persze nincsenek rajta, az viszont tisztán látszik, hogy a Volta architektúra köré épülő grafikus processzorok megjelenését egy évvel későbbre halasztották.

Fotó: KitGuru

Ezzel egy időben az is kiderült, hogy a Pascal architektúra köré épülő, GP100-as kódnevet viselő grafikus processzor – ami már júniusban elérte az úgynevezett "tape out" fázist –, már egy ideje tesztelés alatt áll. Ez annyit jelent, hogy az Nvidia kiküldött néhány működő GP100-as GPU-t partnereinek további tesztelés és vizsgálat céljából – ezek alapján a tervek szerint menetel az új GPU generáció a megjelenés felé.

A GP100-as GPU a pletykák szerint 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készül a TSMC üzemében, és GDDR5-ös helyett már második generációs HBM memóriával érkezik, ami a GPU tokozásán belül kap helyet.

Fotó: 3DCenter.org

A HBM2 alkalmazásának köszönhetően növekedhet a memória-alrendszer teljesítménye és kapacitása: a HBM2 már akár 32 GB-nyi VRAM alkalmazását is lehetővé teszi, a maximálisan elérhető memória-sávszélesség értéke pedig duplájára emelkedik.

A GP100-as GPU-val ellátott Nvidia csúcskártya várhatóan 16 GB-nyi fedélzeti memóriával érkezhet, maga a GPU pedig akár 17 milliárd tranzisztort is tartalmazhat, ha hihetünk a 3DCenter.org spekulációjának. A pletykák szerint az Nvidia az új csúcskártya esetében a GeForce GTX Titan X-hez képest 60-90%-kal magasabb teljesítményszint elérését tűzte ki célul, ami nem hangzik rosszul. Rövidesen kiderül, sikerül-e elérni a kívánt teljesítmény-szintet.

Frissítés:

Időközben fény derült rá, hogy a fenti útiterv ugyanaz, mint amit az Nvidia már néhány hónappal ezelőtt is bemutatott, vagyis eleve 2018 volt a céldátum a Volta esetében, késésről szó sincs – hibáztunk, elnézést érte.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward