Frissült a Xiaomi böngészője az adatkezelési vádakat követően

A vállalat tagadta, hogy nem megfelelően járna el, de azért hirtelen bevezetett egy új funkciót a Mi Browser esetében.

Frissült a Xiaomi böngészője az adatkezelési vádakat követően

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Forbes több biztonsági szakértő véleményére és meglátásaira alapozva azzal vádolta meg a Xiaomit, hogy a böngészőit használva személyes adatokat továbbít Kínában található szerverekre. A kutatások szerint a Mi Browser és a Mi Browser Pro is orosz és szingapúri útvonalakon juttatott el érzékeny adatokat pekingi célba.

Az ügy pikantériája az volt, hogy a MIUI-ban gyárilag is használt böngésző alkalmazás nemcsak normál használat közben gyűjtött adatokat a felhasználókról, hanem még inkognitó módban is. Mondanunk sem kell, hogy ez miért különösen problémás. És az elemzések szerint a DuckDuckGo keresőnek a használatával sem volt biztonságban az ember ebben az esetben.

Galéria megnyitása

A Xiaomi azonnal hevesen tagadta az ügyet, amint a Forbes publikálta a beszámolóját. A vállalat félrevezetőnek és valótlannak nevezte a lap állításait, ami igazából abszolút érhető. Elmondása szerint minden esetben a megfelelő adatvédelmi irányelvek mentén jár el. Ugyanakkor most arról számolhatunk be, hogy a kínaiak mégis változtattak a Mi Browser különböző változatainak, és a Mint Browsernek is a működésén. Nagyon rövid idő alatt bevezette a vállalat azt a funkciót az inkognitón belül, amivel teljesen ki lehet iktatni az adatok gyűjtését.

Az új kapcsoló az inkognitó beállításán belül jelent meg „Továbbfejlesztett inkognitó mód” címszó alatt. És ez mostantól alapértelmezetten ki is lesz iktatva, tehát nem fog gyűjteni adatokat a rendszer. A felhasználó a saját szándéka szerint dönthet majd arról, hogy szeretné ezt esetleg élesíteni, és amennyiben igen, azt egy mozdulattal megteheti. A kapcsolóhoz tartozó leírás alapján ez a funkció aggregált adatgyűjtést tesz lehetővé a szoftver számára.

Galéria megnyitása

Azt gyakorlatilag ezzel elismerte a Xiaomi, hogy valóban gyűjtött információkat akkor is, amikor aktív volt az inkognitó mód, aminek az volna a lényege, hogy az adatgyűjtést megakadályozza. Ugyanakkor kiemelte a vállalat, hogy semmilyen személyes információt nem rögzített ilyenkor, valamint az adatokat nem lehetett a felhasználókhoz kötni, visszavezetni. A Xiaomi csak azt a célt tartotta szem előtt elvileg, hogy a felhasználói élményt javítsa.

Most, hogy az emberek már önállóan eldönthetik, hogy szeretnének-e hozzájárulni ahhoz, hogy az inkognitó használata közben is gyűjtsön bizonyos típusú adatokat, már átláthatóbb lett a böngészők működése. És azt pedig reméljük, hogy a Xiaomi a továbbiakban arról is gondoskodni fog, hogy az adatok gyűjtése magasabb szintű biztonság mellett történjen, hiszen a Forbes beszámolója szerint az információk utaztatása során a védelemre eddig nem sokat adott a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap